Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.07.2014.
08:00
tportal.hr A

Mitovi o zdravlju koji su neistiniti

Čini se da s povećanjem informacija o ljudskom telu i zdravlju, uporedo rastu i zdravstveni mitovi u koje sasvim neopravdano veruje veliki broj ljudi. Evo u koje mitove ne bi trebalo više da verujete.

Velike količine vitamina C vam neće previše pomoći
 

Mit: Tinejdžerima treba mnogo sna, ali čim navršimo dvadesetu, sasvim nam je dovoljno šest sati sna.

Istina: Ne postoji čarobni prekidač koji se uključuje onoga trenutka kada navršite 19 godina i 364 dana. Način i navike spavanja, kao i po pitanju svega drugoga, menjaju se postepeno. Ako uočite da ne spavate tako čvrsto i dugo kao u srednjoj školi, ne valja odmah da pretpostavite da je to zato što starite i da je to savršeno normalno.

Uobičajeno se smatra da promene u spavanju odgovaraju promenama u opštem zdravstvenom stanju - samo zato što imate 30 godina ne znači da biste trebalo bolje da spavate od nekoga sa 40 godina, niti da biste trebalo lošije da spavate od nekoga ko ima 15 godina. Naučnici sa klinike Mejo smatraju da količina sna varira od osobe do osobe, a normalno je da je odrasloj osobi potrebno sedam do osam sati sna, a nekim pojedincima je potrebno i do devet sati sna. 

Mit: Vaginalni mirisi ukazuju na to da nešto nije u redu.

Istina: Većina vaginalnih mirisa je sasvim normalna pojava, a ti mirisi se menjaju s obzirom na razdoblje menstrualnog ciklusa. Stoga, ideja da čista i 'normalna' vagina nema nikakvog mirisa, nije razumna. Često pranje i ispiranje se u ovome slučaju mogu činiti kao dobro rešenje, ali osim što je potencijalno opasno, to neće dati nikakve dugoročne promene. Normalni mirisi obično potiču iz vaginalne flore, odnosno bakterijske populacije koja se meša sa znojem, promenama u hormonima koje mogu biti prouzrokovane kontraceptivnim sredstvima, pa čak i seksom. Ponekad izrazito snažan miris može biti znak bakterijske infekcije ili vaginitisa, ali mnoge druge infekcije ne uzrokuju neugodan miris, pa miris često ne mora da bude indikacija neke bolesti. Ako ipak sumnjate da nešto nije u redu, najsigurnije je da proverite kod ginekologa.

Mit: Nužno je svakodnevno popiti ''mali milion multivitamina''.

Istina: Broj prodanih multivitamina raste, kao i broj njihovih potrošača. Međutim, nova istraživanja pokazuju da većina tih dodataka ishrani ne sprečava hronične bolesti, kao i da njihova upotreba nije opravdana, a neki stručnjaci navode da bi ih čak trebalo i izbegavati. Doktor Elizeo Gualjar, jedna o od autora studije, navodi da je najbolji izbor zdrava i uravnotežena ishrana, dok su vitamini dokazivo korisni u nekim specifičnim slučajevima, kao što je trudnoća. Osim toga, ni jedna studija ne dokazuje da uzimanje vitamina sprečava rak ili neke hronične bolesti, a njihov učinak u nekim situacijama može biti čak i štetan, jer jedan dodatak ishrani može da sadrži mnogo puta veću količinu vitamina od one koja se nalazi u normalnoj ishrani. 

 

Mit: Suština dentalne higijene je čišćenje zubi.

Istina: Naravno, čisti zubi su vrlo važan segment, ali to je samo vrh ledenog brega kada je u pitanju održavanje oralnog zdravlja, koje može da spreči brojne druge zdravstvene probleme. Za vreme pranja zubi ne uklanjaju se samo ostaci hrane, već se i stimulišu desni koji se masiranjem četkicom održavaju zdravima. Istraživanja pokazuju vezu između upaljenih, nezdravih desni i bolesti srca. Premda su ta istraživanja još uvek na samom početku, važno je imati na umu da je zdravlje desni važno po pitanju celokupnog oralnog zdravlja. 

 

Mit: Vitamin C može gotovo sve da izleči.

Istina: Daleko od istine – sveobuhvatna studija urađena je pre nekoliko godina nad 11.000 ljudi pokazala je da su osobe koje uzimaju vitamin C jednako otporne, odnosno neotporne, na prehladu kao i osobe koje ga ne uzimaju. Međutim, ista studija pokazala je da prehlada kod osoba koje uzimaju vitamin C ipak nešto kraće traje. 

Mit: Postoji čitav niz načina detoksikacije tela, od kristala do raznih sokova, a detoksikacija je jednostavno nužna.

Istina: Poslednjih nekoliko godina detoksikacija je postala pravi hit, a mnogi troše velike količine novca na brojne moderne metode detoksikacija. Međutim, činjenica je da je to sve nepotrebno, jer ljudsko telo već dolazi s ugrađenim sistemom za detoksikaciju, a to je naša jetra. Jetra naime, radi zajedno s bubrezima, debelim crevom pa čak i kožom, pomoću kojih se toksini izbacuju iz tela. Kako bi vaše telo pravilno vršilo prirodnu detoksikaciju, sve što treba da učinite jeste da pijete dovoljno vode i jedete namirnice bogate kalcijumom, folnom kiselinom, vitaminom B3, B6, B12, A, C i E, a telo će proces detoksikacije odraditi samo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online