Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.12.2011.
08:00
tportal A

Revolucionarna terapija pobedila HIV

Poznato je da se HIV ponaša neuobičajeno za viruse – umesto da izbegava obrambeni sistem, on ga napada. Naučnici su zato u novom istraživanju odlučili pronaći terapiju koja će takođe kršiti pravila, u kojoj će se borba voditi bez obrambenog sistema - iz mišićnog tkiva. Stručnjaci tvrde da se metoda pokazala vrlo uspešnom.

Virus HIV je do sada bio nepobediv
 

Testiranja ovog revolucionarnog pristupa, predstavljena u novom broju časopisa Nature, pokazala su da tzv. humanizovani miševi, s ljudskim imunim sistemom, ostaju zdravi čak i kada im se ubrizgaju doze virusa 100 puta veće od smrtonosnih. Konvencionalna vakcina funkcioniše tako da se telo izlaže sigurnim verzijama ili delovima patogena koji jačaju obrambeni sistem za borbu protiv budućih infekcija. Međutim, takav pristup za sada nije dao značajan uspeh uglavnom zbog toga što HIV oslabljuje ćelije imunološkog sistema.

U novom istraživanju tim stručnjaka s Kalifornijskog tehnološkog instituta u Pasadeni, napravio je dramatičan zaokret u razmišljanju. Naime, glavni istražitelj Dejvid Baltimor i njegovi kolege, odlučili su da potpuno ignorišu obrambeni sistem umesto da ga jačaju. Njihov pristup temelji se delom na vakcini, a delom na genskoj terapiji koji zajedno mišiće pretvaraju u fabrike koje stvaraju moćna antitela protiv HIV-a. Budući da se mišići ne nalaze na meti HIV-a, nastavljaju da stvaraju antitela čak i nakon snažne infekcije opasnim virusom. Zbog toga je ova terapija uspešnija od poznatih u kojima se obrambeni sistem podstiče tako da stvara antitela.

"Mi stvaramo sličan efekt kao vakcinacija, međutim, nikada ne pozivamo obrambeni sistem da odradi posao", rekao je Alehandro Balas iz Kalteka.

Tim je opremio bezopasne adeno viruse prehlade (AAV) genima koji stvaraju moćna antitela protiv HIV-a. Potom ih je upotrebio kako bi nožne mišiće miševa zarazio genima koji lansiraju antitela.

"Ovde je ključna ideja da se telo opremi vlastitom fabrikom koja će stvarati antitela protiv HIV-a', rekao je Baltimor.

Miševi su nastavili da stvaraju antitela ceo život i ostali su zdravi uprkos naporima istraživača da ih zaraze HIV-om.

"Očekivali smo da pri određenim dozama HIV-a antitela neće uspeti da zašte miševe, međutim, do infekcije nije došlo čak ni kada smo im dali 100 puta više HIV-a nego što bi bilo potrebno da se zarazi sedam od osam miševa", rekao je Balas.

Budući da su eksperimentalni miševi bili opremljeni ljudskim odbrambenim sistemom, naučnici očekuju da bi terapija trebalo da bude delotvorna i kod ljudi. Klinička istraživanja na ljudima mogla bi da započnu kroz godinu ili dve. Zanimljivo je takođe da je Kaltekov tim koristio antitela sa širokim spektrom neutralizacije koja su se pokazala deprotiv 90 odsto svih poznatih sojeva HIV-a. Ona su 2009. izolovana iz organizama ljudi zaraženih HIV-om.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online