Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.11.2011.
08:00
Vestionline A

Sportom protiv raka

Ljudi koji se bave sportom ne obolevaju tako često od raka kao oni koji se ne bave. To su dokazali lekari u SAD-u u jednoj velikoj studiji.

Dovoljno je i rekreativno trčanje za postizanje dobrih rezultata, nije neophodno profesionalno baviti se sportom
 

- To važi bar za rak dojke, creva ili prostate. Pri tome, nije važna telesna težina nego samo kondicija, rekao je Martin Hol, stručnjak za sportsku medicinu na Tehničkom fakultetu u Minhenu. - Važno je razumeti da je bitno aktiviranje mišića. To utiče na metabolizam, na reakcije na upale i druge činioce kao što su hormoni rasta. A oni utiču, tako se bar smatra, na pojavljivanje raka.


Ko se redovno kreće, smanjuje rizik oboljenja od raka creva najmanje za četvrtinu, pri čemu nije neophodno ostvarivati vrhunske sportske rezultate. Dovoljno je pola sata hodanja sa štapovima (tzv. nordijsko hodanje) ili 45 minuta vožnje bicikla dnevno. Radi se o tomu da se nekoliko puta nedeljno čovek malo oznoji. Ako se čovek malo više potrudi, pa umesto hodanja pola sata dnevno trči, rizik od raka creva smanjuje se za 40 odsto. Ali, i ko oboli od raka trebalo bi da se kreće jer to pomaže u terapiji.


Kod Helge Rid je pre dve godine otkriven tumor na dojci:


- Uz hemoterapiju sam se bavila i sportom. Prepodne sam išla na hemoterapiju, popodne na sport.


Telesna aktivnost ubrzava regeneraciju

Helga Rid je za sebe pronašla pravu kombinaciju. Sportske aktivnosti podupiru uobičajene terapije, mada je sportski lekar Martin Hol je u početku bio sumnjičav:


- U početku misliš: sad pacijent dobija hemoterapiju, hoće li izdržati i dodatno opterećenje? Ali, sve češće uočavamo da pacijentima pomaže telesna aktivnost, i ako se radi o malim dozama.


Pozitivno je to što pacijenti imaju osećaj da sami mogu da doprinesu svom ozdravljenju, a ne samo da moraju pasivno da podnose hemoterapiju. Sportske aktivnosti poboljšavaju opštu kondiciju i pacijenta čine otpornijim. Pozitivni učinak može biti dokazan, kaže doktor Hol:


- Ubrzava se regeneracija krvi. Nuspojave koje se često javljaju kod hemoterapije kao što su bolovi i proliv, ređe nastupaju ili su manje izražene.


Potrebni novi koncepti terapije

Zbog svega toga se u novije vreme sve češće u terapiji raka primenjuje sportska aktivnost. Istina, već više od 20 godina u Nemačkoj postoje sportske grupe za obolele od raka u čijim aktivnostima pacijenti mogu besplatno da sudeluju, ali to nije dovoljno


- Potreban je individualni trening koji se neće održavati samo jednom nedeljno, nego u početku tri puta nedeljno uz pomoć stručnjaka. Potrebni su nam novi koncepti kako bismo taj model s telesnom aktivnošću i treningom, koji je puno povoljniji od hemoterapije, uključili u terapiju - zaključio je Martin Hol.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online