Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.06.2011.
08:00
lepotaizdravlje.rs A

Pravila zdravog mršavljenja posle porođaja

Ne postoji čarobni štapić kojim možete skinuti sve kilograme koje ste skupili u trudnoći, ali uz pravilnu ishranu i redovno vežbanje možete da se vratite na težinu pre trudnoće. Za razliku od ostalih, nove mame treba da uzimaju određene nutrijente kako bi, zajedno s bebom, ostale zdrave.

Zdrava ishrana majke značajna i za nju i za bebu
 

Belančevine

Hrana bogata belančevinama brže će vas zasititi od ugljenohidrata. Brojni izvori proteina - riba, meso, jaja - bogati su i gvožđe i vitaminom B12, koji povećavaju količinu energije. Kojoj mladoj mami to nije potrebno? Samo budite oprezni da birate manje masne komade mesa i pazite na unos masnoće, jer povećani unos zasićenih masnoća neće pomoći vašoj liniji, kao ni zdravlju krvotoka.


Borba protiv upala

Telesne traume i stres, odnosno porođaj mogu naterati imunološki sastav da odgovori upalnim procesom. Pomozite telu konzumiranjem 'protivupalnih' namirnica, poput zelenog čaja, bobičastog voća, luka i začina poput kurkume. Klonite se rafiniranog šećera koji pogoduje upalama i povećava šećer u krvi.


Mleko

Ako dojite, većina stručnjaka preporučujeunošenje dodatnih 500 kalorija hrane bogate hranjivim sastojcima. Pijte puno vode, jedite hranu bogatu vlaknima i izbegavajte alkohol. Ono što jedete preko mleka dolazi i do deteta. Ako primetite da dete ima proliv, plikove ili crvenilo, možda je to reakcija na neku namirnicu koju ste pojeli.


Ako imate problem s manjkom mleka, neke majke i profesionalci savetuju čajeve od kamilice i komorača.

Abeceda vitamina

VITAMIN A - možete ga puno izgubiti dojenjem, a nadoknadite ga unosom spanaća, šargarepe, krompira i kelja.


VITAMIN C - takođe se izlučuje majčinim mlekom. Treba vam oko 120 miligrama dnevno; dobri izvori su crvena paprika, narandža i brokoli.


VITAMIN D - jača kosti i stvara se kada smo izloženi suncu, ali mnoge mlade mame ostaju u kući veći deo dana. A ima ga u obogaćenom mleku, jajima i pečurkama.


VITAMIN E - pomaže u cirkulaciji. Cilj je 19 miligrama dnevno, a nalazi se u orasima, semenkama i jajima.


KALIJUM - mnogi multivitamini ne sadrže ovaj mineral odličan za snižavanje krvnog pritiska. Treba unositi 3.500 miligrama dnevno, a ima ga u bananama, grašku i tikvicama, sušenim marelicama, krompiru, narančinom soku.


KALCIJUM - Iako postoje neke nedoumice oko toga koliki unos kalcijuma treba ženama koje doje, trenutne preporuke trebale bi biti dovoljne, a to je 1.000 mg dnevno. Za snažne kosti i zube jedite puno nemasnih proizvoda i ostalih namirnica bogatih kalcijujom, smokve, orašaste plodove, grašak ili lisnato povrće.

Otkrijte čari ribljeg ulja

Omega-3 masnih kiselina ima u ribi, a pokazalo se da riblje ulje poboljšava senzorni, kognitivni i motorički razvoj dece. Majčino mleko bogato je DHA-om, tipom omega-3 masne kiseline koja pomaže u razvoju mozga. Preporuka je 0,3 do 0,5 grama DHA dnevno, a dobri izvori su losos, tuna i orasi. DHA nije dobar samo za decu - popravlja raspoloženje, pa umanjuje mogućnost postporođajne depresije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online