Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.01.2011.
08:00
Vestionline A

Kako da se izborite s mamurlukom

Možda dok se provodite sa društvom u odličnom klubu „još jedno piće” zvuči kao dobra ideja, ali jutro posle zabave praćeno glavoboljom i mučninom ukazuje na to da ste ipak preterali.

Mamurluk je kako fizičko, tako i emocionalno stanje organizma, kojim nas organizam upozorava da ubuduće treba manje piti. Fizički simptomi su glavobolja, mučnina, jaka žeđ, vrtoglavica, umor i malaksalost, ali postoje i psihički - depresija, kajanje i strah.


- Postoje mnoge zablude u vezi sa mamurlukom. On ne može da se „izleči”, njegovi simptomi mogu samo da se ublaže - poručuje lekar opšte prakse, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Slobodan Stojković.


- Postoje brojni recepti koji će ublažiti vaše stanje, a najpopularniji su kisela čorba, rasol i surutka, a pored toga i šolja kafe, hladan tuš ili šetnja. Ne smete zaboraviti da pijete mnogo vode jer alkohol izaziva dehidraciju organizma. Na ruskom tržištu postoji tableta protiv mamurluka, na bazi ćilibarne kiseline, koja je izuzetno efikasna protiv simptoma mamurluka.


Najbolji nači da sprečite mamurluka je ne piti uopšte, ali ako ne možete da se držite toga, doktor Stojković savetuje da pre nego što krenete negde, popijte šoljicu crne kafe u koju ćete iscediti sok od limuna, i isto to popiti kada se vratite kući. Potrebno je piti dosta vode jer je jedan od glavnih uzroka mamurluka dehidracija. Takođe, ne izbegavajte masnu hranu. Iako nije zdrava, dugo se zadržava u želucu, pa će usporiti apsorpciju alkohola.


Takođe, efikasan načina da ublažite simptome mamurluka je da dvadeset kapi tinkture mente pomešate sa čašom vode. Osećaj težine u glavi će brže proći.

Pet mitova o mamurluku


Samo obilno pijenje stvara mamurluk
NETAČNO - Samo nekoliko pića može izazvati glavobolju i ostale simptome mamurluka. Uzimanje vode ili bezalkoholnog pića između svakog piva ili žestokog pića može pomoći da se zadrži hidracija.

 

Kafa je idealan lek
NETAČNO - Kafa dovodi do dehidracije i može pogoršati mamurluk. Nakon noći opijanja najbolje je izbegavati bilo šta sa kofeinom. Umesto toga, pijuckajte vodu i sportske napitke.

Drugo piće pre piva ne stvara mamurluk
NETAČNO - Bitna je količina alkohola koja se konzumira - nije bitan redosled, on utiče samo na to koliko ćete popiti. Ako se nakon alkoholnih koktela prebacite na pivo, to će samo usporiti unos alkohola.

Biljni lekovi pomažu
NETAČNO - Naučnici su se udružili da provere koliko biljni lekovi pomažu. Ispostavilo se da mamurluk ne leče ni kvasac ni ekstrakt artičoke, kao ni plodovi kaktusa. Oni mogu samo da smanje mučninu i suva usta.


Testenina pre spavanja ublažava tegobe
NETAČNO - Ovo je dvostruka zabluda - jedenje pre spavanja, nakon što ste već pijani, neće pomoći. Drugo - iako sva hrana može usporiti apsorpciju alkohola, masnoća je najbolja za to, pa zato pojedite ili biftek ili picu pre nego što odete na pijanku
 

Ponedeljak 03.01.2011. 17:00
pivo !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online