Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.11.2010.
08:00 >> 15:12h
Vestionline A

Ubija' vampire i holesterol

Najsmrdljivija od svih poznatih namirnica ujedno je i lek koji se koristi vekovima. Obožavali su ga Indijci, Egipćani i Rimljani, a za vreme svetskog rata, Sovjeti su ga proglasili 'ruskim penicilinom'. Njegova pikantnost nezamjenjiva je u kulinarstvu, a dovoljne su samo male količine da od jednostavnog jela stvorite pravu poslasticu.

Beli luk se uzgaja više od 4.000 godina, a poreklo vuče iz daleke Azije. U starom Egiptu bio je jedan od neophodnih stvari koje treba poneti u drugi svet, a poklanjao se i kao znak pažnje.

U antičkoj Grčkoj najviše se propisivao kod plućnih bolesti, a koristio se za lečenje kolere, kuge, tifusa, dizenterije, upale pluća, bronhitisa i tuberkuloze, kao i za lečenje kašlja i glavobolje.

Prepisivao se i za sprečavanje, ublažavanje i lečenje različitih tegoba, u borbi protiv starenja, a njime se lečila i impotencija. Poznato je da se koristio i u borbi protiv vampira.

U vreme prvog svetskog rata, u nedostatku antibiotika, beli luk se koristio na bojnom polju za dezinfekciju rana i sprečavanje gangrene. Sovjetska vojska ga je koristila u tolikoj meri da mu je nadenula i nadimak - 'ruski penicilin'.

Sadrži više od 200 biološki aktivnih materija, s tim da su lekovite i začinske materije većinom u lukovici: eterična ulja, vitamini A, B1, B2 i C, minerali - kalijum, gvožđe, sumpor, jod, kalcijum, fosfor, selen, aminokiseline, enzimi, inulin, adenozin i alicin koji nastaje iz Alina delovanjem enzima.

Alin kao glavni sastojak belog luka je spoj iz kojeg u organizmu nastaju sumporni spojevi koji mu daju karakterističan miris.

Alicin se razgrađuje na manje sastojke koji reaguju s crvenim krvnim zrncima i stvaraju spoj koji opušta krvne žile i omogućava dobar protok krvi. Osim toga, smanjuje pritisak i omogućava da se putem krvi prenosi više kiseonika do organa, te tako olakšava rad srca. Ipak, prevelike doze mogle bi prorediti krv i uticati na krvarenje.

Smanjuje nivo holesterola u plazmi, odnosno deluje na povišenje koncentracije zaštitnog holesterola i deluje preventivno na razvoj malignih bolesti.

Utvrđen je i učinak na širenje krvnih sudova, normalizuje ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i pospešuje probavu i rad želuca, podstiče rad jetre, bubrega i prostate, koristi se u lečenju gripa i bronhitisa, herpesa.

U kulinarstvu, upotrebljava se sušen, čist ili u začinskim mešavinama, a koristi se i list mladog luka.

Spaja se gotovo sa svim namirnicama.

Dodaje se supama, umacima, mesu i neizostavno ribi, a njegova pikantnost izrazito dolazi do izražaja kao dodatak svežem siru.

Odličan je dodatak salatama, a kao jednostavno predelo, poslužuje se nariban na  preprženi hleb koji se potom premaže maslacom i posoli. Ako želite jači miris i ukus, dodajte ga pri kraju kuvanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online