Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.09.2010.
08:00
zena.blic.rs A

Trikovi za lakše snalaženje u kuhinji

Kada razmenjuju recepte komšinice, snajke, kume i ostale žene često zaborave da spomenu onaj specijalni "sastojak" koji čini da im hrana bude tako ukusna. Otkrivamo neke zanimljive i korisne trikova koje možete da primenjujete svakodnevno.

Krompir može da se "oživi"

Svež krompir - Ako vam je preostala veća količina kuvanog krompira, sa malo volje možete imati ukusan dodatak uz novi ručak. Prelijte ga slanom, kipućom vodom i pustite da provri, zatim vodu ocedite. Na taj način za samo nekoliko minuta krompir možete poslužiti kao da je sveže skuvan.

Lisnato testo - Ako vam lisnato testo preostane posle upotrebe, ništa ne bacajte. Čuvajte ga u zamrzivaču. Zamesite manje komade, a u posudi umutite jaje. Premažite testo i pospite rendanim sirom. Pecite ga u rerni na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa oko 10 minuta. Možete ga služiti i toplo i hladno.

Zapečeni sirevi - Stručnjaci su testirali sireve na visokim temperaturama, a mi vam nudimo spisak sireva koji su najbolji za pripremu toplih sendviča, pica ili jela od povrća.
Parmezan: Ovoj vrsti italijanskog sira treba dodati malo pavlake, jer se posle zagrevanja brzo stvrdne i postane gorak.
Ementaler: To je veoma mastan sir, koji se lako topi i ima lepu zlatnu boju. Najbolji je za topla jela kada je prezreo.
Mocarela: Kad se zapeče, dobije lep ukus. Savetujemo da ovaj sir koristite kada spremate picu, a odličan ukus daje i salatama od svežeg povrća.

Začinite kockice leda

Neobičan led - Kockice leda za aperitiv biće lepše i ukusnije ako u vodu, u posudi za led, stavite tanko izrezane kore limuna ili pomorandže, višnje ili bobice grožđa.

Žute banane - Da banane u voćnoj salati ne bi pocrnele, poprskajte ih limunovim sokom i pospite prah šećerom.

Tvrda ljuska - Da biste lakše skinuli kožicu s paradajza prelijte ga ključalom vodom. Možete koristiti bilo koji nož, kožica će se sama sljuštiti, pa ćete lakše praviti interesantne soseve. Probajte i ovaj štos: sosevi, poput bolonjeze više prijaju "odleže“ li u frižideru preko noći. Isparavanjem tečnosti intenzivira se ukus sosa na bazi paradajza, a aroma začina postaje "jača“.

Paprika tera moljce - Nekoliko ljutih papričica u posudi u kojoj držite pirinač sprečiće nepoželjne "goste“, poput moljaca ili žižaka, ali i lepljenje namirnica tokom kuvanja.

Dobar sendvič svi vole da jedu

Sendvič - Ako spremate sendvič s pršutom ili zimskom salamom, ukus majoneza ublažite dodavanjem kašičice mleka ili pavlake. Isti učinak postići ćete dodavanjem sosa od paradajza, senfa ili sitno rendane šargarepe ili celera. Ako u sendvič dodajete tvrdo kuvano jaje, napravićete specijalitet , a da se ne bi raspalo pri sečenju, nož prethodno pokvasite toplom vodom. Sečenje krenite od sredine jajeta. Tako ćete ga izrezati ravnomernije i bez raspadanja.

Jabuke i krompir - Jabuke ubrzavaju proces zrenja, zato ih držite dalje od krompira jer eten, koji ispuštaju, može da izazove truljenje i klijanje krompira i nekog drugog povrća. Uvek ih držite u plastičnoj kesi. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online