Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.10.2018.
03:30
republika.rs, Vestionline A

Kruška - voće sa čak devet vitamina

Puna hranljivih sastojaka i minerala kruška usporava osteoporozu i starenje kože, a pektina, koji snižava holesterol, čak ima više nego jabuka. Preporučuje se i ženama sa cistama u grudima.

pixabay.com
 

Nisu kruške džabe u Homerovoj "Odiseji" nazvane darom bogova. Ova voćka sadrži pregršt vitamina i minerala, pa pomaže kod mnogih bolesti. Od vitamina tu je čak njih devet - A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B9 (folna kiselina), C, E i K. U krušci su sadržani i brojni minerali poput bora koji pomaže organizmu da zadrži kalcijum, čime se sprečava ili usporava osteoporoza. Duet vitamina C i bakra ima odlično antioksidativno, pa tako i antikancerogeno dejstvo.

Za krušku važi i da štiti kožu od starenja, za šta je najviše zaslužno dejstvo beta karotena, vitamina E i vitamina C. Ovi antioksidansi su vrlo bitni i za jačanje imunog sistema, kao i za zdravlje srca.

Zanimljivo je i da se pektin, koji snižava holesterol, uglavnom pripisuje jabuci, a više ga ima kruška! U kori kruške su smešteni mnogi hranljivi sastojci, a za osobe sa probavnim problemima dobre su kruške sa tankom i mekom korom. 

Za boljni vid i čišćenje bubrega

Iz ruske narodne medicine nam stiže još jedna izuzetno korisna receptura, a pomaže očima i čisti bubrege.

Grančicu kruške, dužine 10-15 cm, sitno iseckajte. Stavite je u neoštećenu, emajliranu šerpu i prelijte je jednim litrom vode. Prokuvajte je na laganoj vatri od pet do sedam minuta. Skinite šerpu sa vatre i ostavite da se čaj ohladi, pa ga procedite. Pijte po jednu čašu ovog čaja tri puta dnevno. Za tri-četiri meseca redovnog konzumiranja ovog čaja nestaju "mušice" pred očima, poboljšava se vid, a poboljšava se i rad bubrega.

Recepti sa kruškom

Smuti za ravan stomak

Zove se ovako, jer je idealan za doručak, a zdrav doručak vodi do uravnotežene ishrane i vitke linije.

Sastojci:
2 kruške ili jabuke narezane na manje komade
2 dcl mleka
1,5 dcl probiotičkog jogurta
2 kašike ovsenih pahuljica
pola kašičice cimeta
prstohvat soli
po želji zasladite medom

Priprema: Sve sastojke ubacite u blender. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu.

Energetski napitak

Sastojci:

veća kruška oprana i očišćena
veće zrele banane
120 ml nezaslađenog bademovog mleka
4 kašičice zobenih pahuljica
150 g grčkog jogurta
kašičice cimeta
cm svežeg đumbira oguljenog

Priprema: Sve sastojke ubacite u blender. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Po potrebi dodajte još mleka da dobijete smuti željene gustoće.

Melem za dojke

Ovaj recept treba da koriste žene koje su imale povrede dojki ili ciste na dojkama. Njima se inače savetuje da smanje unos soli i masnoća u organizam, kao i cigarete i kafu. Recept za melem je sledeći: Uzmite 100 g čuvarkuće, sameljite i u to pomešajte jednu kašiku meda i jednu krušku samlevenu ili dobro zgnječenu. Sve se pomeša i tako se koristi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online