Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.02.2013.
08:00
Smedia A

Pet jeftinih začina koji tope kilograme

Osim što jelima daju onu sasvim posebnu notu i specifičan miris, začini imaju blagotvoran uticaj na organizam. Povoljno deluju na imunitet i podstiču cirkulaciju tela, a neki od njih pomažu prilikom topljenja kilograma.

U svakodnevnoj ishrani sve češće koristimo mirisne začine kojima oplemenjujemo i najjednostavnija jela. Bez obzira da li je reč o slanom obroku ili ukusnom desertu, ove biljke nam pomažu u održavanju zdravog i vitalnog tela.

Povoljan uticaj na cirkulaciju, imunitet, jetru i probavne organe belježe mnoge od njih, a neki od začina nam pomažu i pri topljenju kilograma.

Cimet snižava šećer u krvi

1. Cimet

Jedna kašičica cimeta dnevno snižava šećer u krvi i podstiče lakšu probavu ugljenih hidrata. Snižava LDL (loš kolesterol) od sedam do 27 posto i holesterol u celosti između 12 i 26 posto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa. Ali s ovim mnogima omiljenim začinom toplog mirisa ne treba preterivati. Sastojak koji sadrži, kumarin, u prevelikim količinama može da uzrokuje oštećenje jetre.

2. Kajen paprika

Ova vrsta papričice u sebi sadrži komponentu kapasaicin koja joj daje pikantnu aromu i čini je prvim prirodnim sastojkom koji može da podstakne nervni sistem da podigne telesnu temperaturu. Ukoliko niste ljubitelj začinjenog ukusa, ovaj korisan sastojak možete konzumirati i u obliku tableta.


Biber ubrzava metabolizam

3. Crni biber

Uz so, biber je najčešći začin i najmanje ambicioznih kuvara. Ove samlevene crne kuglice poboljšavaju probavu i podstiču apsorpciju hranjivih materija. Njihov glavni sastojak piperin, zaslužan za papreni ukus ovog začina, ubrzava metabolizam.

Ako želite tu korisnu osobinu bibera da iskoristite u najvećoj meri, najbolje je da ga upotrebite sveže mlevenog.

4. Semenke od kojih se proizvodi senf

Kao i svi ostali začini na ovoj listi, semenke od kojih se proizvodi senf ubrzavaju sagorevanje hrane. Samo nekoliko sati posle konzumacije obroka, metabolizam se ubrzava za 20 do 25 posto što znači da u obroku od 750 kalorija sagoreva njih 45.

5. Đumbir

Osim naglašenih diuretičkih osobina, ovaj neugledni čvornovat koren je prozvan tonikom za celi probavni sistem. Pojačava probavu i preradu hrane u želucu i deluje kao jak antiseptik koji uravnotežuje crevnu floru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online