Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2016.
06:30
Vestionline, Punkufer.hr A

Ovo je grad koji ubrzano grabi ka 22. veku

Ovo je grad u kojem se stare fabrike i industrijske zgrade pretvaraju u stanove, galerije, restorane... Vrhunac svega je Muzej neona koji sadrži više od stotinu vintage znakova, od železničkih stanica pa sve do restorana... Sve je to zasigurno jedan od najboljih pokazatelja ponovnog rođenja Prage, jednog dela Varšave.

pixabay.com
Magnet, suvenir koji donosimo iz svakog grada koji posetimo

Od nekadašnjeg sivog i tmurnog grada, koji je gotovo u potpunosti uništen u Drugom svetskom ratu, Varšava je danas izrasla u pravu lepoticu i postala poželjno mjesto za život. 

Ovaj grad definitivno nije zapeo u prošlosti. Stare zgrade obnavljaju se velikom brzinom, otvaraju se vrhunski restorani, a ove godine otvorena je i druga linija metroa, koja je još bolje povezala grad. 

Staro spremište tramvaja pretvoreno je u Muzej varšavskog ustanka, gde možete naučiti sve o borbi protiv nacističke okupacije kroz snimke, priče i istorijske dokumente. Takođe, u blizini se nalazi i muzej Istorijski muzej Jevreja, koji priča o 1000 godina njihove istorije.

Smeštaj

Preporučujemo vam predivno dizajnirane apartmane, koji su smešteni u istorijskoj zgradi iz 19. veka. Tu su se pre nalazile nacističke komande i sovjetska ambasada, a u hotel je zgrada konačno pretvorena 2012. Danas su sobe predivno nameštene, a u svakoj se nalazi i kuhinja. Cena za sobu s bračnim krevetom je od 70 eura pa naviše.

Renesansa grada

Soho fabrika sigurno je jedan od najboljih pokazatelja novog rođenja Prage (deo Varšave), gde se stare industrijske zgrade pretvaraju u stanove, galerije, restorane… Vrhunac svega je Muzej neona, koji sadrži više od stotinu vintage znakova, od železničkih stanica pa sve do restorana.

Hrana

U okolini fabrike se nalaze restorani koji rade 24 sata i u nekima od njih možete posmatrati kako je kuvari rade. U pitanju su i mešavine francuskog i poljskog načina kuvanja sa primesama modernog, pa tako možete probati kozji sir punjen kremom od lubenice ili pečenu patku s jabukama.

Piće

Nakon dobre hrane, potrebno je nešto i popiti. Za to preporučujemo barove i restorane  u kojima možete uživati u boci domaćeg piva.

Šoping

Bazar na Kole najveći je poljski buvljak, koji radi cele godine (čak i po najvećoj zimi) i prodaje apsolutno sve, od knjiga do vojničke opreme. Ali, ako niste tip ovakvih mesta, možete posetiti lanac radnji u kojima nude i tradicionalnu plavo-belu keramiku.

Svakako posetite

Kraljevski park jedna je od stvari koju ne biste smeli da propustite. Čudesni vrtovi, kipovi i paunovi koji se bezbrižno šetaju okolo ostavit će vas bez daha.

Isplati se videti i Palatu kulture i umetnosti. Ovaj Staljinov dar gradu najbolji je primer socijalističke arhitekture. Ovde ima više od 3 hiljade soba u kojima su smešteni, između ostalog, bioskopi, pozorišta i muzeji, ali poseban je doživljaj popeti se na vrh palate i uživati u pogledu na Varšavu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online