Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.11.2015.
04:30
superodmor.rs A

"Bog je izmislio viski da bi sprečio Irce da zavladaju svetom"

Čuvena Irska izreka vodi vas na mesto koje vas ne može staviti ravnodušnim. Tamno irsko pivo u debeloj krigli usred pune i bučne gostionice klizavih podova i zagušljiivog vazduha uz vesele ritmove irskih pesama, san su mnogih koji žele da posete mističnu zemlju Kelta. Otisnite se na uzbudljivo putovanje u Dablin - prestonicu Irske, poznatu po brojnim pabovima, pivu, viskiju i čarobnim zelenim parkovima!

pixabay.com
Čuveni bar u Dablinu

Grad su osnovali Vikinzi 841. godine na reci Lifi koju danas krase brojni velelepni mostovi. Prestonica Irske je grad zabave, a posebno grad pabova kojih ima preko hiljadu. Temple kvart je najpoznatiji deo grada sa pabovima među kojima je svakako najpoznatiji “The Temple Bar” koji je tokom celog dana krcat turistima iz celog sveta, a atmosferu dopunjuje živa svirka. Naravno, u baru se pije viski i neizbežno pivo!

Nakon boravka u poznatom baru uputite se ka čuvenom “Ginisu” – pivnici, fabrici i muzeju u isto vreme. “Ginis” je jedno od najpoznatijih piva na svetu, specifično po jedinstvenoj recepturi koja se nije menjala od XVIII veka. Za pravljenje piva već vekovima koriste se isti sastojci – ječam, voda, hmelj i kvasac. Prvo pivo “Ginis” proizvedeno je u Dablinu davne 1759. godine, a svakog dana se u svetu popije oko 10 miliona krigli ovog piva, čija tamnocrvena boja i jedinstven ukus potiču od prženog ječma.

Obilazak fabrike “Ginis” koncipiran je kao mogućnost upoznavanja sa istorijom proizvodnje piva. Sama pivara je smeštena na šest spratova, a ako izdržite da pogledate bogat sadržaj iste, na sedmom spratu u “Graviti baru”, čeka vas pivo i neveorvatna panorama grada! I taman kada pomislite da je vreme da počnete sa ispijanjem istog, formiraju vam detelinu na beloj peni, tek tada možete ščepati kriglu i uživati!

 

 

Dablin nikako ne smete napustiti dok ne posetite “Old Jameson Distillery” mesto gde se prozvodi poznati irski viski. Saznajte u čemu je razlika između irskog, škotskog i američkog viskija: američki prolazi kroz jednu, škotski kroz dve, a najbolji irski kroz tri destilacije u procesu proizvodnje. I nema vam druge nego da probate ono najbolje!

Posetu ovom zelenom gradu začinite šetnjom kroz Centralni gradski park koji je stvoren za odmor i uživanje. Budite jedan od mnogih koji su odmor pronašli među jezercima, zelenilom i brojnim vrstama raznobojnog cveća.

Dablin je posebna atrakcija zbog velikana koji su u njemu živeli. Izreka kaže da je Bog izmislio viski da bi sprečio Irce da zavladaju svetom. No uprkos viskiju niko ih nije sprečio da zavladaju svetom književnosti. Neki od najvećih pisaca prošlog veka u svim žanrovima bili su Irci: pesnik Vilijam Jejts, prozni pisac Džejms Džojs, te dramski pisac Semjuel Beket.

Uz kriglu “Ginisa”, dablinski pabovi su mesta gde se najlakše sklapaju prijateljstva. Ovaj šareni grad nije najbogatiji i najlepši na svetu, ali poseduje šarm koji osvaja i koji jednom kada vas osvoji mami vas da mu se ponovo vratite.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online