Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.03.2015.
03:30
mondo.rs A

Šta dobijate za 5 zvezdica u Španiji, a šta u Francuskoj?

To što ste uplatili hotel sa 5 zvezdica u Grčkoj ne znači da ćete dobiti uslugu kao u isto rangiranom hotelu u Španiji. Turisti ovoga često nisu svesni jer ne znaju da ne postoji jedinstven sistem rangiranja. Svaka zemlja "odlučuje" koje standarde hotel mora da zadovolji da bi dobio određeni broj zvezdica.

Reuters/C.P.
Svaka država sama određuje šta određen broj zvezdica podrazumeva

Kad poredite dobre hotele u Evropi, ispostavi se da na osnovu broja zvezdica ne možete da zaključite baš previše toga. Iako pet zvezdica zvuči primamljivo, hoteli i odmarališta zapravo primenjuju lokalni sistem rangiranja, tako da se hotel ovako klasifikovan u Španiji može drastično razlikovati od onog sa istim brojem zvezdica u Italiji, Velikoj Britaniji ili Turskoj.

Svaka zemlja, naime, ima sopstveni sistem rangiranja, zasnovan na standardima koje je postavilo nadležno ministrastvo zemlje o kojoj je reč.

U Velikoj Britaniji, prioritet je usluga, pa hoteli sa pet zvezdica moraju gostu da pruže očekivanu dobrodošlicu, osoblje mora da govori više jezika, a taj kvalitet usluge podrazumeva i kvalitetnu ponudu na meniju, uz odgovarajuću vinsku kartu.

U Francuskoj se broj zvezdica dodeljuje, između ostalog, i na osnovu enterijera, pa je opremljenost soba i lobija, uz usluge i sadržaje koje hotel nudi jedan od bitnih faktora za dobijanje određenog broja zvezdica.

Pored toga, francuski hotel sa pet zvezdica nudi besprekorna usluga. Osoblje mora govori engleski i još jedan jezik osim francuskog, a za pet zvezdica hotel mora da ima i više od jednog bazena, zdravstveni i fitnes centar, spa centar kao i igraonice i druge sadržaje namenjene deci. Podrazumeva se i satelitska televizija sa širokim izborom kanala.

U Španiji hotel sa pet zvezdica nudi vrhunski luksuz. Određeni broj soba mora biti prilagođen ljudima sa posebnim potrebama, recepcija i vratar moraju biti na usluzi 24 sata, ponuda hrane mora da zadovolji najviše kriterijume, a sobe se čiste svakodnevno, uključujući tu i čiste peškire i posteljinu koja se menja na dnevnoj bazi.

U Italiji se za pet zvezdica gostima mora omogućiti komunikacija na najmanje tri strana jezika. Jednokrevetne sobe moraju da imaju površinu od najmanje devet kvadratnih metara, a dvokrevetne najmanje 16 kvadratnih metara. Hotel mora da ima lift. Sobe se čiste svakodnevno, peškiri i posteljina menjaju se na dnevnoj bazi, a popodne se još jednom vrši provera soba koje se ponovo sređuju po potrebi. Osim toga, hotel mora obezbedi i prevoz gostiju i prtljaga.

Sa ovakvim razlikama u standardima, Hotels4u.com turistima preporučuje da prilikom odlučivanja o hotelu u kojem će odsesti u obzir uzmu standarde zemlje o kojoj je reč, ali i komentare gostiju koji su u hotelu već boravili.

- Kad rezervišete hotel, važno je da budete informisani. Razumljivo, turisti su ponekad zbunjeni, jer broj zvezdica ne znači u svakoj zemlji isto. Italijani, na primer, akcenat stavljaju na čistoću, jer je jedan od najvažnijih kriterijuma čišćenje soba dva puta dnevno. Francuska se, s druge strane, više fokusira na luksuz i usluge, pa je u toj zemlji veoma važna veličina soba, lokacija hotela i sadržaji koje nudi - kaže Tim Bekir iz Hotels4U.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online