Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.03.2014.
08:00
Vesti A

"Dani otvorene pivare" u Čelarevu

Da li želite da saznate kako se danas proizvodi pivo u Čelarevu ili da vidite kako je to izgledalo nekada, a sve to uz neizostavno podsećanje na porodicu Dunđerski, koja je osnovala pivaru 1892. godine?

Vrata jedne od najpoznatijih srpskih pivara su otvorena od marta do septembra u okviru "Dana otvorene pivare", besplatnih pivskih izleta koji se organizuju iz 12 vojvođanskih gradova: Bačke Palanke, Zrenjanina, Novog Sada, Inđije, Pančeva, Vršca, Kikinde, Sremske Mitrovice, Bečeja, Sombora, Rume i Subotice.

Kaštel Dunđerski
 

Jedinstvena priča, čiji deo su prošlog vikenda bili i predstavnici srpskih medija, počinje na kaštelu Dunđerski, gde glumac u ulozi osnivača pivare Lazara Dunđerskog govori o jednoj od načuvenijih porodica u savremenoj srpskoj istoriji, sa posebnim osvrtom na ljubav između njegove kćerke Lenke i čuvenog pesnika Laze Kostića, u kojoj svoje mesto ima i Nikola Tesla.

 

Potom posetioce vodi u komšiluk, nekada deo njegovog imanja, gde je započeta proizvodnja piva krajem pretprošlog veka, a gde je danas Pivara Carlsberg Srbija. Tu se može videti kako izgleda proces proizvodnje piva, ali i upoznati se sa projektima ove kompanije vezanim za lokalnu zajednicu i stanovništvo, kao i za ekološke teme.

 
Proizvodnja u Pivari


 

U ovoj pivari sa ponosom ističu da se pića iz Čelareva piju od Češke do Izraela. Inače, procedura proizvodnje piva traje dve nedelje i druga je najsloženija, posle proizvodnje šećera.

 
Degustacija i predah u Muzeju piva u Čelarevu


 

A, na kraju šetnje kroz fabriku sledi poseta jedinstvenom muzeju piva, urađenom po ugledu na muzej u Kopenhagenu, samo mnogo manjeg obima, gde se može videti fantastična zbirka koja sadrži oko 400 eksponata.

Između ostalog, mogu se videti radne sobe osnivača pivara u Čelarevu i u Danskoj, pa kako su izgledale mašine koje su se nekada koristile u proizvodnji i kako se hladilo pivo u posebnim sanducima, za koje se led sekao zimi iz Dunava i čuvao ispod zemlje. Takođe, svi posetioci mogu da se upoznaju ili podsete mnogih brendova koji su deo istorije ove pivare, a koja je već deceniju deo čuvene danske kompanije, kao i da toče i degustiraju aktuelna piva.


"Nadam se da će građani uživati u projektu 'Dani otvorene pivare' jer su svi dobrodošli u našu fabriku. Drago nam je što se nalazimo na mestu odakle najbolje možemo da pokažemo da kompanija Carlsberg Srbija, kao ponosni član zajednice u kojoj posluje, na pravi način nastoji da doprinese njenom razvoju", rekao je generalni direktor Gabor Bekefi.

Gabor Bekefi
 


Svi zainteresovani za ovaj izlet, za koji je obezbeđen i besplatan autobuski prevoz iz ranije pomenutih gradova, mogu da se prijave preko e-adrese prijava@pivskatura.rs ili telefona 062/555-140. Više informacija može se pronaći na adresi pivskatura.rs.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online