Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.05.2013.
08:00
Vestionline A

Ako ste u Barseloni ne propustite najveću uličnu žurku

Ako se ovog leta u periodu od 15. do 21. avgusta nađete u Barseloni, gradu koji već godinama važi za hedonistički raj, posetite najveću uličnu žurku koju organizuju stanovnici jednog kvarta. Festa major de Grasija svake godine privuče ok milion i po turista. Preko dana tri paralelna trga ispunjavaju porodične sieste lokalnog stanovništva, a uveče počinje luda žurka na koju su svi pozvani.

Nema mesečine, samo vrućina, domaća jela i pića i karnevalsko raspoloženje
 

Delom ulična izložba, delom rok koncert, Festa major de Gracija je prava eksplozija kreativnosti. Iza svakog ćorša čeka vas neverovatan prizor. U jednom momentu vas nosi masa rejvera, u sledećem vidite bakicu kako sedi na svojoj stolici, iznetoj iz kuće, i sluša španski rok bend koji vrlo podseća na Aerosmit. Već u sledećoj uličici naićićete na socijaliste koji nude piće po upola cene, dok vam istovremeno kroz prozor domaćica dodaje domaći mohito. Kao što možete zaključiti, festival predstavlja beskrajni niz iznenađenja.

Zabava za decu tokom dana na Festi de Grasiji
 

I taman kada pomislite da ste došli do kraja, nailazite na salon u stilu Divljeg zapada, u kome kauboji igraju na stolovima. Sve to deo je takmičenja za najlepše ukrašenu ulicu. Posle ulice Ratova zvezda nailazite na Antarktički sokak u kome skakuću pingvini. I naravno, ne bi to bila Barselona, ako ne bi bilo ulice inspirisane Gaudijem.

Festa major de Grasija traje već 197 godina, i nije samo još jedna prilika za mlade i razuzdane turiste da se napiju i divljaju. To je pravo mesto da vas obuzme i da na pravi način osetite špansku kulturu, na mnošto iznenađujućih načina. Samo tu može da vam se desi da se nađete u poetskom getu, gde se prepire o moći stihova dok vam istovremeno nude katalonski sladoled. A onda ćete naići na grupu koja se zabavlja praveći ljudski toranj, visok koliko i jedna višespratnica.

Zahvaljujući svom "pučkom" poreklu, ova fijesta je vrlo jeftina za turiste. Sve što treba je da dođete do Barselone. Ulaz na festival je besplatan, pivo je jedan evro (jeftinije nego u Beogradu), a cene u barovima i restoranima su vrlo pristojne. Koncerti se ne na plaćuju, a u svakoj uličici možete da se snađete za hranu jer lokalci zarađuju iznoseći domaće proizvode pred turiste. To je i idealna prilika da probate pravu katalonsku kuhinju.

U kraju se nalazi mnoštvo malih, pristojnih hotela, ali i onih luksuznih. Ko hoće u hostel ima i toga, a on je smešten upravo u srcu akcije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online