Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.01.2012.
08:00
Tportal A

Godišnji odmor traje kraće nego što mislimo

Ponekad nam se čini da nas i sama pomisao na godišnji odmor može opustiti i oraspoložiti, ali naučnici su posle sprovedenog istraživanja došli do zaključka da je i kada krenemo na godišnji, zahvaljujući raspakiravanju, oporavljanju i smeštanju, potreban skoro ceo dan da počnemo da uživamo i stvarno se opustimo.

Više vremena ode na razno-razne brige nego na opuštanje

Trenutak kada se konačno opustimo i počnemo da uživamo u godišnjem odmoru nastupa tek 21 sat i 31 minut posle dolaska na željenu destinaciju, tvrdi istraživanje koje je sprovela turistička kompanija HomeAway.co.uk.

Studija, u kojoj je učestvovalo 2.000 odraslih osoba, pokazala je da zahvaljujući raspakivanju stvari, oporavljanju od putovanja i smeštanju, u godišnjem odmoru počinjemo uživati tek dan pošto smo stigli negde.

Otkriveno je i da čak trećina ljudi o povratku kući počinje da se brine čak 72 sata pre samoga polaska.

"Uz stres koji donosi putovanje i rani doručak, turističke gužve i borbe za mesto na plaži, mogu se pridodati stresu na godišnjem odmoru. No to ne mora biti tako. Ako se odlučite za privatni smeštaj umesto hotelskog, dobićete potrebnu privatnost i mogućnost da sami kreirate željeni raspored, pa se tako taj stres može umanjiti. Privatni smeštaj takođe omogućava uštedu novca jer ne morate jesti napolju svaki dan", kaže Mari Šeneje, portparolka ovog istraživanja.

Osim toga, ona upozorava da tokom godišnjeg odmora moramo da naučimo kako da se opustimo i barem kratkotrajno prestanemo da brinemo o tekućim stvarima, jer bi se s odmora mogli vratiti pod još većim stresom.

Razlog što naš odmor počinje drugog dana pošto smo stigli negde je i u tome da je telu potrebno vreme da se navikne na drugačiju vremensku zonu ili klimu. Jedna trećina Britanaca koja je učestvovala u istraživanju kaže da su tek treći dan uspeli da zaborave na posao, a njih samo 48 odsto uspelo je da se potpuno odmori na godišnjem, pa se tako gotovo polovina Britanaca kući vraća s potrebom za još jednim odmorom.

Stres oko putovanja pokazao se kao najveći uzrok napetosti, a zatim sledi problem nepoznavanja stranog jezika i briga oko menjanja novca u drugu valutu.

Ponedeljak 23.01.2012. 10:34
Ja imam 44 radna dana godisnjeg a ne mogu da dobijem ni dva dana da prelezim prehladu,nego moram da idem na bolovanje. A za dan bolovanja gubim 10 posto plate.Inace radim u Direktnoj Trgovini.Sve u svemu ja nemam stresa u vezi godisnjeg.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online