Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.12.2011.
08:00
B92 A

Stara planina: Planina za sve aktivnosti

Stara planina pod snegom je skoro pet meseci godišnje, i to na visini od 1.100 do 1.900 metara, i predstavlja veliki potencijal za alpsko skijanje.

Stara planina ima najmodernija skijališta koja čekaju turiste

Stara planina, visokoplaninski masiv, spada u grupu venačnih planina. Glavni venac dugačak je oko 550 kilometara, i proteže se od Zaječara do Crnog mora. Deo ovog venca označava i prirodnu granicu između Srbije i Bugarske.

Stara planina nosi i drugo ime - Balkan, zbog čega je Balkansko poluostrvo i svoj naziv. Najviši vrh, duž granice na Staroj planini, a i u Srbiji, je Midžor, na nadmorskoj visini od 2.169 metara. Površina masiva Stare planine, koji zahvata Srbiju je 1.802 kvadratna metra.

Jedan o najlepših pejzaža Stare planine je prirodni rezervat Babin zub, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 metara. Strme padine, oštri usponi, čudesni vodopadi, polja šumskog voća, bogate šume, pružaju mogućnost za razvoj različitih oblika turizma.

Ski-centar je u celosti pokriven sistemom za proizvodnju veštačkog snega ukupne dužine tri kilometra. Sistem čine vodoakumulacija na Župskoj reci kapaciteta 10 hiljada kubnih metara, 21 šaht sa 20 priključaka za topove za proizvodnju veštačkog snega, sedam mobilnih topova i potisni cevovod dužine 3000 metara. Ski-centar je opremljen četvorosednom žičarom, kapaciteta 1 400 skijaša na sat, ski-liftom tipa sidro, kapaciteta 1 200 skijaša na sat i "bejbi" ski-liftom.

Čak i kada nema snega na Staroj planini ima šta da se radi, makar da se gleda u predivna zelena polja

Staza Konjarnik i Sunčana dolina su po kategorizaciji srednje teške staze, dok je Markova livada prilagođena za najmlađe i skijaše početnike. Ukupan kapacitet skijališta je 2.600 skijaša na sat.

Pravu atrakciju ove godine predstavljaće prva gondola u Srbiji koja će skijaše prevoziti od hotela do vrha Babin zub, odakle polaze ski-staze ukupne dužine 13 kilometara.

Javno preduzeće Skijališta Srbije je prošle godine dobilo sertifikate Međunarodne skijaške federacije (FIS) za ukupno šest ski-staza na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini, koje potvrđuju da staze ispunjavaju sve uslove utvrđene odgovarajućim FIS standardima. Zahvaljujući ovome u Srbiji će biti moguće organizovanje svih međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju i snoubord disciplinama.

Stara planina pruža velike mogućnosti za bavljenje ekstremnim sportovima. Obronci Stare planine idealni su za "free ride" i snowboard, pa su mnogu skijaši i "snowboarderi", odavno gosti ove planine na istoku Srbije. Tokom leta ovde su se održavala i mnoga takmičenja paraglajdera, tako da su već ustanovljena i startna mesta za ovaj ekstremni sport, koji dobija sve više poklonika. Takođe, na Staroj planini održavaju se takmičenja i u mountain bike-u, a u ovim predelima biće održan i Eurobalkan bike cup.

Alpinizam se takođe svrstava u ekstremne sportove a na Staroj planini postoje uslovi i za ovaj sport. Idealna je za bavljenje planinskim biciklizmom. Na strminama, padinama i šumama ove planinske lepotice organizovane su mnoge biciklističke ture za sve one koji vole izlet u nepoznato i divlju prirodu.

Ovo je i način da se susretnete sa rekama na Staroj planini, a iskusni biciklisti kažu da taj doživljaj nigde nije neposredniji. Kada je voda u pitanju, izvora i čiste vode ima u izobilju na celom području Stare planine. Naravno, u ovakvu avanturu nemojte se upuštati sami, već samo u organizovanim grupama.

U planu je da Stara planina postane jedna od poznatijih destinacija za ljubitelje biciklizma, pa će tako ovde biti mesta i za rekreativce, kao i za one koji se bave ekstremnijim verzijama ovog sporta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online