Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 11.10.2011.
08:00
B92 A

Gadafijev kompleks postao turistička atrakcija

Libijci danonoćno pristižu u Tripoli kako bi videli najnoviju turističku atrakciju - Bab al-Aziziju - doskorašnji kompleks kuća i vila u kojima su živeli Moamer Gadafi i njegova porodica.

Pobunjenici su konsolidovali svoju vlastu u glavnom libijskom gradu Tripoliju, grad je počeo da se vraća u normalu, da bi potom počeli da pristižu i prvi turisti - i to oni domaći. Naime, mnoštvo Libijaca pohrlilo je u prestonicu da vidi taj čudesan Gadafijev kompleks iz kojeg je pukovnik decenijama vladao.

"Ova znamenitost sada pripada libijskom narodu,” rekla je Aman, koja nije želela da kaže svoje prezime.

U kompleksu, koji se prostire na više od tri kilometra, nalaze se vojne barake i centralna baza Gadafijevih operacija; njegova porodica tu poseduje i kuću. Međutim, očigledno je da je kompleks Bab al-Azizia imao i bolje dane. Posle šestomesečnih konflikta ostali su zidovi prekriveni grafitima i rupama od metaka. Zapaljeni automobili, vojni tenkovi i ruševine su na sve strane.

Zgrada u kojoj je Gadafijeva porodica nekada živela sada je jedna velika ruševina. Iako izgleda potpuno nestabilno i nesigurno, to ne sprečava Libijce da vide kako je biviši diktator nekada živeo i naravno, da se slikaju ispred nje.

Abdula-Abuasara (42), povela je svoje šestoro dece da posete mesto i da im pokaže gde je "lažov" živeo. Ona kaže da čitav kompleks odiše "mirisom slobode".

Jedna od najvećih atrakcija ovog mesta su podzemni tuneli; da li ih je Gadafi koristio za beg? Mladi hrabro silaze kroz male šahtove, željni i radoznali. 

Obilazak istorijskih znamenitosti ne bi bio to što jeste da nema suvenira koje biste poneli za uspomenu. Trgovci su i na to mislili, pa su prodavci prisutni svuda oko kompleksa, a prodaju svašta od satova sa do zastava.

Međutim, nisu svi Libijci srećni onim što je ostalo od Bab al-Azizija. Muhamed Ali, još jedan posetilac kaže da bi voleo da se ona ponovo izgradi i da izgleda kao nekada. 

Život u luksuzu

 

Pobunjenici su zauzeli sve objekte koji su nekada pripadali Moameru Gadafiju i njegovoj mnogobrojnoj porodici. Ono što je sve Libijce zaprepastilo je luksuz u kojem su živeli. U letovalištu Regata nalazio se kompleks "kućica" Gadafijevih sinova Hanibala i Mutasima, uređenih po najnovijim trendovima u enterijeru, a nemeštaj i pokućstvo su iz ultra-luksuzni komadi Fendija i Armanija. Ovi bungalovi verovatno neće završiti kao "narodni". 

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2011. 09:34
Molio bih vesti da ne objavljuju ama bas svsku glupost koju plasira zapadna propaganda.Gde su ti turisti , na slikama se samo vide pobunjenici koji tu njuskaju nebi li nasli nesto da ukradu. Da se pojavio neki znatizeljnik a ne turista slikali bi ga sa svih strana i hvalili se kako je u Tripoli stigla demokratija pa ljudi mogu da obilaze mesta o kojima su ranije samo sanjali.Pogledaj vesti na www.libyasos.blogspot.com . Sve sto se objavi na ovom sajtu kasnije se potvrdi.
Utorak 11.10.2011. 09:51
Ma baš pravi turisti...Na slikama se jasno vidi kako stotine (ma hiljade) Libijaca čeka u redu da vidi kako je živio 'krvožderni diktator' 42. godine. A ovo što je Gadafi imao i njegova porodica je apsolutno ništa u usporedbi s onim što imaju holivudske zvijezde. Vesti ne bi smjele objavljivati ovako plitku propagandu.
Utorak 11.10.2011. 09:47
Šta stoka može da uradi od jednog divnog kompleksa! Razvališe vilu ko demokrate skupštinu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online