Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.05.2011.
08:00
A

Mesta koja ne postoje, a mogu se pronaći

Svako je bar jednom, čitajući knjigu ili gledajući film, poželeo da ode na mesto radnje, čak i ako je ono plod mašte, odnosno čista autorova fikcija. Iako su izmišljena, neka mesta iz mitskih priča nadahnuta su stvarnim lokacijama koje se sa više ili manje truda zaista mogu pronaći

Novozelandska ostrva su nešto najsličnije Narniji što postoji na Zemlji

Narnia - Kraljevstvo Narnia koje je u istoimenom romanu stvorio Luis mnoge je navelo da i kod svoje kuće potraže čarobni ormar kroz koji se stiže u zemlju gde životinje govore, a čuda i magija su svakodnevnica. Luis je stvarajući "Priče Narnije" bio podstaknut svojom rodnom Severnom Irskom, no poslednja filmska varijanta snimana je na novozelandskom ostrvu Vakaari, poznatom i kao Vajt ajlend (Belo ostrvo).

Dom Hobita na Novom Zelandu

Međuzemlje - U najudaljenijoj zemlji sveta, Novom Zelandu, bliže nego bilo gde drugde možete osetiti Međuzemlje, mitsku Tolkinovu destinaciju, koja je u romanu ovog pisca opisana s više detalja i mapa od mnogih stvarnih zemalja. Ipak najzaslužniji za približavanje Međuzemlje svim znatiželjnima je autor filmske trilogije "Gospodari prstenova" Piter Džekson čiji je filmski set Međuzemlje na Novom Zelandu delimično sačuvan kao prvorazredna turistička atrakcija.

Duboko u amazonskoj prašumi možda naiđete na El Dorado

El Dorado - Indijanski mitski grad od zlata vekovima je privlačio mnoge znatiželjnike, od vremena španskih konkvistadora koji su zbog potrage za njim pokretali i prave istraživačke pohode. Ako i vi želite da osetite deo te legende, južnoameričke prašume pravo su mesto za to. Pridružite se nekoj od ekspedicija i ne zaboravite gde ga je smestio slavni Edgar Alan Po: "Gde može biti ta zemlja El Dorado? Iznad Mesečevih planina i Doline senki..."

Ovakvo drveće može da raste samo u zemlji Nedođiji, to jest na Madagaskaru

Nedođija - Kaže se da samo deca mogu posetiti Nedođiju, ali ako imate čiste i vesele misli, možda i kao odrasli pronađete put do zemlje Petra Pana, kapetana Kuke i Izgubljenih dečaka. Uz krokodile ovde ima i gusara, a iako se pretpostavlja da je autor priču smestio na mesto slično australijskim ostrvima izvori iz redova Izgubljenih dečaka tvrde da je Nedođija zapravo na Madagaskaru.

Zamislite Alisu kako drema pod usamljenim drvetom

Zemlja čuda - Ko ne želi da putuje kroz zečju rupu, posebno ako je sa druge strane Zemlja čuda u kojoj je jednog dosadnog nedeljnog popodneva završila Alisa. Luis Kerol je u svom klasiku Zemlju čuda opisao kao mesto magije i čarobnih napitaka. Ona je i dom neobičnih likova - Zeca i Ludog šeširdžije, zle kraljice i karata koje govore, a u nacionalnom sportu jež je loptica. Poznato je da je autor u roman uneo mnogo likova iz svog života, a da je i radnju smjestio u Englesku, posebno oko Oksforda gde je radio kao profesor.

Somerset, jedno od mogućih mesta na kojima je bio Kamelot

Kamelot - O lokaciji legendarnog dvorca kralja Artura postoji mnogo teorija, ali to ne sprečava istoričare i turističke radnike da i dalje nagađaju o mestu gde je slavni kralj čuvao Ekskalibur i zasedao s mudrim vitezovima okruglog stola. Mnoga mesta pokušavaju da se izbore za Arturovu slavu. To su Vinčester sa svojim okruglim stolom, mali velški grad Kaerlon, kao i Somerset. Bez obzira na to odlučite li da Kamelot tražiti u Engleskoj, Velsu ili Škotskoj, pronaći ćete ono najvažnije - tračak romantične i idilične prošlosti.

A, Atlantidu potražite u blizini nekog grčkog ostrva

Atlantida - Predmet rasprave od kada je Platon 360. godine pre nove ere prvi put pisao o njoj, Atlantida je prema legendi bila svet obilja koji je iznenada pojelo more pre više od 9.000 godina. U sredini velikog ostrva su, prema legendi, bili koncentrični krugovi i građevine sofisticirane kulture slične antičkoj Grčkoj. No iako svako malo neko tvrdi da je pronašao ostatke Atlantide, različite su teorije o mestu gde bi se mogla nalaziti. Od mediteranskih ostrva, preko mesta na Atlantiku i Crnom moru pa sve do Irske, Skandinavije i Severnog mora. 

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 09:34
zanimljivo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online