Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.12.2010.
08:00
Lisa rs A

Posetite Bergen

Drugi po veličini grad u Norveškoj, nakon glavnog grada Osla, je Bergen ili kako ga Norvežani zovu “grad između sedam brda”. Poznat je po Ribljoj pijaci (Fisketorget), naučno-istraživačkom centru “Vilvite” i luci Bryggen koja je nebrojeno puta bila uništavana u raznim požarima.

Danas su 62 drvene zgrade pod zaštitom Unesca. Riblja pijaca s bogatom ponudom ribe i morskih plodova, cveća, rukotvorina i suvenira omiljen je motiv fotografa. Vilvite je naučno-istraživački centar u kojem na 1.700 m² možete da proučite 75 instalacija i mašina, da sami eksperimentišete sa strujom i sijalicama, te da sami pravite hemijske pokuse. U ovalnoj sobi nazvanoj “Ritam” možete da “doživite” Zemlju, Sunce i Mesec i njihove međusobne uticaje, a ujedno vidite i shvatite kako sile tih planeta deluju na ljude.


Centar je ponedeljkom zatvoren, a od utorka do petka radi od 9 do16 časova. Nalazi se blizu centra, u ulici Thormøhlensgate 51 (više na www.vilvite.no).
Neobične ulice: Dyvekegangen, sa svega 99 cm širine, najuža je ulica u Bergenu. Christiesgate je pak najšira ulica, s čak 16 m širine.


Izlasci

Na www.visitbergen.com čeka vas nekoliko prijedloga i plan razgledavanja Bergena

Tražite li bogat noćni život, Bergen ne bi trebalo da bude vaše odredište! Noćni se klubovi zatvaraju rano. Većina je kafića lepo sređena, s prijatnim ambijentom i atmo-sferom, ali cene pića (posebno piva i vina) prilično su visoke. U Ambrosia baru, u samom centru grada, uz kamin i vatricu možete da uživate u kafi Avec, koju mnogi opisuju kao najromantičniju vrstu. Ako tražite proveren gastronomski užitak, svakako otiđite u restoran Dicken's. Zimski vrt restorana jedno je od najpopularnijih okupljališta u Bergenu. Ljubitelji morske hrane u ovom restoranu hvale norvešku riblju čorbu i salatu od haringa s kiselim mlekom i biberom.

Da li ste znali da je riba, sirova, soljena i sušena, najpoznatija norveška namirnica? Većina norveških nacionalnih specijaliteta nastali su iz potrebe za produžavanjem postojanosti namirnica bez frižidera. Najbolje riblje specijalitete nudi mali riblji porodični restoran Fiskekrogen (u blizini Riblje pijace), otvoren 1989. godine. Ovaj nekoliko puta nagrađivan restoran nalazi se u bivšoj fabrici ribe, u srcu luke Henningsvær.

Smeštaj
Hotel Park, član norveške Saveza istorijskih hotela i restorana, u vlasništvu je porodice čije zanimanje za unutrašnji dizajn, antikvitete i dekoraciju odražava karakter hotela. Nalazi se nedaleko od centra grada, ima 33 prostrane sobe, od kojih su 22 sagrađene davne 1890. godine.

Više informacija potražite na internet adresi:
www.hotelpark.no.

U Sandvikenu, pitoresknoj bergenskoj četvrti, možete da unajmite apartman ili stan. Uživaćete u potpuno opremljenom prostoru s terasom i najlepšim zalaskom sunca na svetu.


Grand Hotel Terminus nezaobilazna je turistička stanica od 1928. godine. Zanimljivom arhitekturom i elegantnim dizajnom interijera osvojio je stručnjake koji su ga 1995. proglasili najboljim hotelom u ovoj zemlji fjordova. Ako već ne odsednete u jednoj od 131 sobe hotela Grand Terminusa, onda bar nakon razgledavanja grada zavirite u njegovu unutrašnjost. Ovaj hotel možete virtualno da razgledate na www.ght.no.

Šoping
Većina trgovačkih centara nalazi se oko Riblje pijace. Bergen Storsenter je nekad bio autobusno stajalište, a danas je deo golemog trgovačkog centra sa 70 prodavnica. U njemu ćete zaista pronaći sve: porcelan, odeću, suvenire, pletivo, igračke, putni pribor (više o trgovačkom centru na www.bergenstorsenter.no).

Na www.norway.com/bergen pronaći ćete sve o norveškom “gradu između sedam brda”

Bergen obiluje prodavnicama suvenira. Tradicionalne norveške rukotvorine (sobovi su najčešći motiv) i pletene pulovere potražite u pordavnici Audhild Vikens, u ulici Bredsgården 1. Ta je prodavnica na ovoj adresi od 1929. godine.
Ljubiteljima pletiva Audhild Vikens nudi širok izbor vunene odeće.


Ovde ćete pronaći i poznati norveški suvenir - figurice čovečuljaka trolova
(plastični su jeftiniji, a oni izrezbareni u drvetu mogu da vas koštaju i više od 10 hiljada dinara). Više o ovim malim bićima iz norveške mitologije saznajte na www.norwayshop.com/trollshop.


Upoznajte grad... na biciklu! Unajmite ga u prodavnci Sykkelbutikken u centru grada na dan ili ga rezervišite za čitavu sedmicu (otvoren svaki dan od 10 do 20 h, subotom do 16 h).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online