Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.09.2016.
01:30
Zimo.hr A

Oprez sa šiframa: Rusi napravili besplatan servis za krađu lozinki

Omiljena meta online kriminalaca su korisnička imena i lozinke brojnih servisa, podaci o bankovnim karticama i slični podaci koje mogu sami iskoristiti ili ih prodati na crnom tržištu i na njima zaraditi dobar novac.

pixabay.com
Ko će ako ne Rusi?

Iz sigurnosne kompanije "Fortinet" upozoravaju kako je u Rusiji pokrenut besplatan servis koji kriminalcima pomaže u postavljanju lažnih stranica i krađi korisničkih imena i lozinki, te se u više od godinu dana koliko "posluje" 60.000 korisnika putem njega dokopalo skoro 700.000 lozinki, a s obzirom na ovako veliki interes, kriminalcima je na raspolaganju i korisnička podrška tako da putem chata mogu dobiti odgovor na sve upite.

Na The Next Webu kažu kako krađa lozinki fišingom generalno nije toliki problem - sve što korisnici treba jeste naprave lažnu stranicu (koja izgleda slično kao i originalna stranica na koju se upisuju podaci) i nagovoriti korisnike da u nju upišu svoja korisnička imena i lozinke.

Npr. kriminalci mogu korisnicima određenog servisa, banke ili slično poslati mail (za koji se čini da dolazi upravo iz te kompanije) u kojem ih upozoravaju kako bi iz određenog razloga (najčešće se spominje sigurnost) trebalo ponovno da upišu svoje korisničko ime i lozinku na njihove stranice, pa se u mailu nalazi link na stranice tog servisa i banke.

Ali, klikom na taj link, umesto na službenu stranicu, oni podatke upisuju na lažnu stranicu koja je jako slična originalnoj stranici i ima sličnu adresu tako da, dok korisnici misle kako će upisivanjem podataka povećati sigurnost, oni te podatke predaju u ruke kriminalcima koji ih mogu iskoristiti na brojne načine - od pristupa njihovim mailovima, fotografijama i video zapisima koje posle mogu iskoristiti za npr. ucene, mogu se dokopati osetljivih i važnih dokumenta, iskoristiti ih za nove prevare ili špijuniranje, odnosno mogu ih prodati na crnom tržištu (cena za korisnička imena i lozinke kreće se od 0,015 dolara pa do više od 15 dolara za ovakve podatke).

Servis 'Fake-Game' potpuno besplatno pomaže kriminalcima u postavljanju takvih lažnih web stranica tako da oni samo treba da "nagovore" korisnike da posete takve lažne stranice i na njima ostave podatke, pa će ih servis obavestiti svaki put kada neko ostavi podatke.

Iako je reč o besplatnom servisu, oni koji plate mogu dobiti neke dodatne usluge koje će im pomoći u budućim prevarama i krađama pa tako za 3,50 dolara mesečno ili nešto više od sedam dolara u tri meseca imaju pristup svim ukradenim računima korisnika koji ne plaćaju pretplatu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online