Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.07.2013.
08:00
telegraf.rs A

Šta bi sve trebalo da znate o komarcima

Svako od vas komarce drži visoko na listi najvećih “neprijatelja” ovog leta. Podmuklo ujedaju kad im se najmanje nadamo, a svrab iritira i nekoliko sati posle uboda.

Foto: Ilustracija
 

Olivera Vukićević iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine u razgovoru za Telegraf.rs objašnjava na koji način građani mogu da se zaštite od komaraca, šta treba da urade u stanu, kući i dvorištu, kako bi ih što manje bilo, a otkriva i koji su najugroženiji delovi glavnog grada od ove leteće pošasti.

- Građani mogu pomoći sebi čitavim nizom preparata koji se mogu naći u svakoj apoteci. Neki deluju preventivno, sprečavaju ubod komarca, a drugi deluju ukoliko do uboda dođe, da se ublaže posledice u vidu svraba, otoka i crvenila – ističe Vukićevićeva.

Ona napominje da pored hemijskih preparata, posebna pažnja mora da se usmeri na ambijent u kome živimo i da često upravo on može da bude idealno leglo za dosadnu napast.

- To se posebno odnosi na uklonjanje starih guma, konzervi, slomljene plastične igračke, staklene posude i slične predmete koji mogu da zadrže vodu i postanu staništa za idealan razvoj larvi komaraca. Posude za sakupljanje kišnice treba zaštititi žičanim mrežama s malim otvorima i prazniti ih na dva do tri dana. Pored toga, treba često menjati vodu u bazenima u kojima voda ne cirkuliše – kaže naša sagovornica i dodaje da građani moraju da menjaju redovno vodu i u posudama koje služe za pojenje domaćih životinja.

Neophodno je oni koji imaju kuće da provere da li voda u olucima nesmetano otiče, kao i da ako postoji ravan krov provere da li im se na krovu zadržava stajaća voda nekoliko dana nakon kiše.

Ona dodaje da građani moraju da redovno čiste kanale oko kuća i dvorišta od korova i otpadaka, kao i da redovno prazne septičke jame i drže ih propisno zatvorenim.

- Komarci mogu da prenesu niz endemskih zaraznih oboljenja, kao što su malarija, poliomielitis, encefalitis i druga arbovirusna oboljenja. Na teritoriji Beograda registrovano je do sada pet rodova, odnosno oko 20 vrsta komaraca. Međutim, iako je registrovan ovoliki broj vrsta, do sada nisu uočeni tigrasti komarci – ističe Vukičević i napominje da je strah od ovog tipa insekata bezrazložan.

Iako problem s komarcima imaju gotovo svi Beograđani, neki delovi grada su ugroženiji od drugih, pre svega područja oko reka.

- Najugroženiji delovi grada su priobalja, gusti šumski kompleksi, parkovi i park šume. Tu se pre svega misli na levu obalu Dunava, područje Makiša, levu obalu Save, blokove na Novom Beogradu, desna obavalu Dunava, Višnjicu, Adu Huju, Veliko selo, kao i Ritopek – otkriva ona.

Iako većina stanovnika Beograda misli da se ugrožena područja neredovno zaprašuju, potrebno je znati da za uspešno eliminisanje potrebno da se poklope brojni vremenski uslovi. U protivnom, zaprašivanje neće ništa značiti.

- Suzbijanje komaraca se radi prema nalazima s terena, odnosno brojnosti i aktivnosti komaraca, a u skladu s povoljnim vremenskim uslovima, odnosno određene temperature, brzine vetra i vlažnosti. Na osnovu ovih parametara procenjuje se vreme, obim i dinamaka neposrednih aktivnosti s terena, kako bi efekti bili najbolji. Svi preparati koji se koriste za zaprašivanje, bezbedni su i preporučeni od Svetske zdravstvene organizacije, a njihov kvalitet dokazuje i to što se koriste u zemljama Evropske unije – kaže na kraju Vučićevićeva.

Utorak 23.07.2013. 19:51
ako vam trebaju tigrasti komarci samo javite, za beogradjane uhvaticu zive pa bar stotinak komada ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online