Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.01.2013.
08:00
B92 A

Medicinske inovacije za 2013.

Tehnologija za dijagnozu bakterijskih oboljenja, skeniranje kojim se otkriva rak kože ili ugrađivanje aparata protiv migrene, neke su od inovacija u medicini koje se predviđaju za 2013. godinu.

Šta će od svega ovoga ući u širu primenu tek ćemo videti
 

Klivlend klinika u Ohaju krajem svake godine pravi procenu koje će inovacije obeležiti zdravstvenu negu naredne godine. Kako Kler O'Konel iz "Ajriš tajmsa" saznaje, među najznačajnijim pomacima će biti povećan procenat uspešnih transplatacija plućnih krila.

Kris Koburn, izvršni direktor Klivlend klinike za inovacije (CCI), koja je do sada sakupila više od 650 miliona dolara na neto nivou, nudi uvid u predviđene inovacije.

Digitalna tomosinteza dojki (DBT) - Ovaj vid "3D mamografije" može se praktikovati uz postojeću mamografiju kako bi se dobio detaljniji prikaz dojke. Tokom mamografisanja, X-zrak prelazi brzo u luku oko dojke, beležeći na hiljade slika iz hiljade uglova koje se mogu kasnije složiti u trodimenzionalnu sliku dojke.

Ovaj pristup omogućava da se primete male kancerogene kvržice koje su skrivene u okolnim tkivima. "Lepo je videti na ovoj listi tehnologiju koja se direktno tiče zdravstvene nege žena", ističe Koburn.

Modularni aparat za lečenje kompleksnih aneurizama - Abnormalni aneurizam aorte i slab zid aorte u abdomenu mogu imati katastrofalne posledice ako dođe do pucanja. Veliki i propuštajući aneurizmi se mogu nekad lečiti kroz minimalne procedure ugradnje stentova, ali mnogi pacijenti imaju anatomiju koja nije pogodna za to.

Novi koncept nudi modularni stent koji se lako može prilagodti pacijentu ne bi li mu odgovarao. "Ovaj modularni dizajn omogućava da se radi sa problematičnim delovima anatomije, recimo sa aneurizmima koji se javljaju na sastavu aorte i susedne arterije", navodi Koburn. "Omogućava prilagođavanje ove značajne procedure potrebama pacijenta".

"Čišćenje" pluća za transplataciju - Ova tehnologija omogućava povećavanje broja plućnih krila dostupnih za transplataciju pomoću "pranja" odstranjenih pluća donora ne bi li se otklonila oštećenja i poboljšao kvalitet organa.

Pluća donatora se postavljaju u providnu komoru koja liči na balon i priključuju se na pumpu veštačkog krvnog sistema i na ventilator.

Organ je potom izložen specijalnim tečnostima i kiseoniku, a u nekim slučajevima i prepisanim lekovima. Kada se proceni da su pluća održiva i sposobna da prežive u organizmu, spremna su za presađivanje.

"Nudi se mogućnost da se poveća broj kandidata za doniranje", ističe Koburn. "Ako bi se u potpunosti primenio, ovaj metod bi mogao da poveća dostupnost pluća za transplataciju na 40%".

Laserska operacija sočiva koja traje jednu femtosekundu - Katarakta je vodeća bolest koja izaziva oštećenje vida i slepilo, ali operacijom može da se ukloni oštećeno tkivo i da se implantuju nova unutar-očna sočiva.

Femtosekundski (milioniti deo milijarditog dela sekunde) laseri omogućavaju proceduru na katarakti bez upotrebe skalpela i bez pravljenja rezova, tako što se napravi kružna rupa u kapsuli sočiva, rascepi sočivo na delove i potom omekša i degradira katarakta.

"U pitanju je veoma brza, veoma precizna i, oprostite na igri rečima, cutting-edge tehnologija", saopštava Koburn. "Koncept je pouzdanost i brzina kojom možete lečiti velik broj pacijenata".

Ručni aparat za otkrivanje melanoma - Melanom je u porastu u mnogim krajevima sveta i rana dijagnoza je neophodna kako bi se maligne ćelije uklonile na vreme. Inovacija je aparat koji se drži u ruci i koji dermatolog može da koristi u svojoj ordinaciji.

Aparat isijava nekoliko talasnih dužina svetlosti pomoću kojih može da se vide mali krvni sudovi ispod mladeža ili povrede, tako da ne mora da se pravi rez na koži. Ovo je način da specijalista pristupi pacijentu bez biopsije i potencijalnog straha i brige koja ona može da izazove.

"Prednost ove tehnologije je što je pristupačna i laka za korišćenje", ističe Koburn.

Lekovi protiv raka prostate u odmakloj fazi - Poslednjih par godina nekoliko lekova je odobreno u SAD-u za lečenje odmaklog raka prostate, ali se očekuje dalji razvoj ove vrste lekova.

"Od velike je važnosti što se na poboljšanju tretmana raka prostate dalje radi i da dolazi do pozitivnih rezultata", ističe Koburn.

Masova spektrometrija za identifikaciju bakterija - Kada pacijent ima ozbiljnu bakterijsku infekciju, brzo dijagnostikovanje i dobijanje odgovarajućih lekova znači mnogo. Napredak u masovnoj spektrometriji omogućava da se identifikuju bakterije iz uzorka uzetog od pacijenta u roku od nekoliko minuta, a ne od nekoliko dana kako je to do sada bio slučaj.

"Veliki je entuzijazam u zajednici patologa i ovaj pronalazak će omogućiti rapidni preokret u lečenju pacijenata", navodi Koburn.

Neuro-modulator protiv migrene - Migrene i teške glavobolje izazivaju veliku depresiju i gubitak produktivnosti. Inovacija koja bi rešila taj problem je ugradnja minijaturnog stimulatora koji bi, po komandi, stimulisao ganglije nervnih ćelija koje se nalaze iza lica. Kada bi se jednom postavio na mesto u pacijentovoj glavi, pacijent bi mogao da ga aktivira kad migrena postane poroblem.

"Procedura ugrađivanja ovog aparata traje oko 45 minuta ili kraće, tako što se pristupa iznad desni i završava pri kraju usana. Nema razlogu za strah", ističe Koburn. "To je zaista elegantna tehnologija i rani rezultati su zapanjujući".

Barijatrijska operacija kojom se kontroliše dijabetes - Dijabetes tipa 2 je ozbiljan zdravstveni problem i rizik da se razvije u hroničnu bolest je povećan gojaznošću.Skorašnje studije pokazuju da barijatrijska operacija - kojom se menja sistem organa za varenje radi smanjivanja unosa energije - može igrati važnu ulogu u kontroli dijabetesa tipa 2.

"Jasno je da barijatrijska operacija sama po sebi nije ništa novo, mada su se pojavile nove tehnologije u vezi sa njom", navodi Koburn. "Međutim, demonstriranje kako se njome može preokrenuti napredak dijabetesa tipa 2 je revolucionaran za našu listu".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online