Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.08.2011.
08:00
Vestionline A

Preti li novi krah dot.com firmi?

"Dot.com" kompanije se vraćaju u velikom stilu, ali cela situacija podseća na onu uoči njihovog kraha početkom novog veka, objavila je nemačka medijska kuća "Dojče vele" (DW).

Firme poput "linkdina", "Pandore, "Tvitera i "Fejsbuka" beleže ogroman uspeh na berzi, a rezultati koje one postižu su na prvi pogled impresivni. Na primer, više od 90 miliona korisnika širom sveta sluša "onlajn" radio "Pandoru".

Problem, ipak, postoji i skriva se iza činjenice da te firme uprkos svojoj popularnosti ostvaruju sitan profit, što je situacija koja se najverovatnije u dogledno vreme neće promeniti. Postavlja se zato pitanje da li to opravdava procenu njihove tržišne vrednosti u visini od oko tri milijarde američkih dolara ili je ona preterana.

U slučaju da ''Fejsbuk'' 2012. godine izađe na berzu, vredeo bi između 100 i 200 milijardi dolara

Tek je nedavno firma "Zajga", poznata po veb igricama kao što je "Farmvil", podnela zahtev za inicijalnom javnom ponudom. "Zinga" je u 2010. zabeležila dobit od oko 90 miliona dolara, a posle pojavljivanja na berzi, planiranog za jesen, očekuje se da će firma biti procenjena na 10 milijardi dolara.

"Fejsbuk" ima oko 750 miliona registrovanih korisnika, što je impresivno, ali analitičari procenjuju da bi, ukoliko izađe 2012. na berzu, imao tržišnu vrednost od 100 do 200 milijardi dolara. Poređenja radi, "Hjulit Pakard" - najveći proizvođač personalnih kompjutera na svetu, trenutno na berzi vredi 70 milijardi dolara.

Te pomalo "napumpane" procene o uspešnosti Internet platformi podsećaju na pozne 1990-te, kada su tadašnje Internet firme iznenada doživele krah na berzi i prouzrokovale recesiju u Sjedinjenim Američkim Državama. Ogromni mehur od sapunice je ođednom, uz ogroman prasak, jednostavno pukao, naveo je ''DW''.

"Postojalo je više stotina firmi koje nisu imale nikakav poslovni plan i model, svi znamo kako se to završilo," podsetio je Skot Kesler, stručnjak jedne od agencija za rejting koja se bavi procenama tržišta - SP (Standard&Poor''s).

Po Kesleru sada je u tom aspektu situacija potpuno drukčija, tako da se ne radi više o stotinama firmi koje su se odlučile da zagaze u berzanske vode, već o nekoliko, "njih oko 10, a te ''novajlije'' imaju veoma dobre poslovne modele i jake ulagače iza sebe".

Kesler dalje navodi kako veliki deo tehnoloških firmi, a to se prvenstveno odnosi na one već etablirane, "već decenijama dobija najbolje ocene". Ova izjava Keslera odnosi se prvenstveno na vrednosti akcija firmi poput Gugla ili Jahua, koje su po njemu, izuzetno podcenjene i prerano otpisane usred euforije nastale oko Fejsbuka i njemu sličnih.

Međutim, nagli porast broja nestabilnih internetskih firmi na tržištu, među kojima bi se eventualno potkrale i one nešto "mutnijeg karaktera", mogao dovesti do kraha sličnog onom od pre desetak godina. Zaključak ''DW'' je da trenutno nema razloga za strah i paniku, ali to ne znači da ulaganje u deonice ''Pandore'', ''Fejsbuka'', ''Tvitera'' ili ''Zajga'' može da se smatra sigurnom investicijom.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Tviter vredi 11 milijardi dolara
Subota 01.10.2011. 10:20
neka ide dodjavola.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online