Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.01.2011.
08:00
Vestionline A

Crkveni vitraž na Marsu?

Naučnici sa univerziteta Aberistvit, u Velsu, došli su na ideju kako da iskoriste tehnologiju srednjevekovnih crkvenih vitraža, čije jarke boje ne blede, za izradu specijalne kamere koja će snimati teren na Marsu.

Četvrta planeta Sunčevog sistema: Mars
 

Profesor na Katedri za svemir i planetarnu robotiku, Dejv Barns, kaže da jedan od problema u istraživanjima Marsa predstavlja svudaprisutna fina marsovska prašina, prenose američki mediji


"Praktično, moramo da primenimo neku vrstu korekcije boja. Problem je nešto komplikovaniji od toga, ali u sušni to je to", kaže profesor Barns.

Svemirski modul na Marsu koji prikuplja podatke
 


Kamera će biti ugradjena u robotizovano vozilo slično ovom na kome naučnici u Velsu ispituju novu kameru, zapravo deo nazvan "modul za ciljanu kalibraciju", koji će omogućiti da se crno-beli snimci pretvore u snimke u boji. Nevolja je u tome što visok nivo ultraljubičastih zraka na Marsu izaziva probleme sa kalibracijom.


"Planirali smo da pre lansiranja veoma pažljivo podesimo parametre ovog modula. Ne bi imalo smisla poslati ga na Mars jer bi posle nekog vremena provedenog na suncu boje postale sasvim isprane", kaže Barns.

A onda se neko setio crkvenih vitraža, čije jarke boje nisu izbledele ni posle nekoliko vekova pod suncem. Naučnici su odlučili da probaju takvo rešenje.

Smatra se da će crkveni vitraž uspeti da zaštiti kameru od sveprisutne prašine na Marsu
 


"Staklo apsorbuje ultraljubičasto svetlo i tako štiti hemikalije kojima je obojeno. Došli smo na ideju da našu kameru zaštitimo komadićima obojenog stakla i da taj mali velšanski vitraž pošaljemo na Mars", kaže profesor Barns.


Prototip filtera sa obojenim staklom biće ugradjeni u kalibracioni modul pomoću koga se crno-beli snimci pretvaraju u kolor snimke. Posao izrade stakla poveren je timu fizičara Martina Vajldinga, koji kaže da je najpre morao da nauči nešto o srednjovekovnoj tehnologiji.


"Vitraži postoje već oko hiljadu godina. Rimljani, Egipćani i drugi imali su staklo raznih boja, šo se može videti i u Britanskom muzeju", kaže Vajlding.


Naravno, savremeni proces bojenja stakla je kompleksniji. Obojeno staklo je isečeno u okrugle pločice koje su ugradjene u kalibracioni modul. Kamera i modul sada se testiraju u ambijentu sličnom onom na Marsu. Pre slanja na Mars potrebno je pouzdano utvrditi da kamera može jasno da pokaže sastav Marsovog tla.

Ulazak u Marsovu atmosferu

 "Želimo da vidimo nešto što do sada nismo videli. Na primer, kada bismo na Marsu pronašli ugalj, to bi bilo vrlo značajno. Ali za to su nam potrebni kamera i kalibracioni modul koji mogu da stvore refleksni spektar, kako bismo, ako nadjemo ugalj, znali da je to ugalj, a ne nešto drugo", kaže profesor Barns.


Naučnici u Velsu nadaju se da će njihova kamera, sa vitražom zasnovanim na srednjovekovnoj ideji 2018. godine, spustiti na pusto i prašnjavo marsovsko tlo. Misija EgzoMars je zajedniccki projekat NASE i Evropske svemirske agencije ESA.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Najveća naučna otkrića u 2013.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online