Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.08.2017.
04:30
A. Vučićević - Vesti A

Od domaćice do modne ikone

Svetska modna scena mnogo bi propustila da je Vivijen Vestvud odlučila da ostane uzorna supruga i domaćica. Ipak, sudbonosni susret sa Malkomom Edvardsom (koji je kasnije promenio prezime u Meklaren) zauvek je promenio modu u Engleskoj.

Vivijen Isabel Sajer rođena je 8. aprila 1941. godine, na severu Engleske. Njen otac Gordon bio je radnik u fabrici municije, a majka Dora tkalja. Odrasla je u posleratnoj konzervativnoj radničkoj sredini, a krajem pedesetih godina prošlog veka preselila se s roditeljima u londonsko predgrađe Harou. Samouka je kreatorka, a jedino obrazovanje iz umetnosti stekla je na koledžu Harou, studirajući jedan semestar na Katedri za kovanje i obradu srebra.

Odustajanje od fakulteta obrazložila je rečima da to nije za nju. Studije je nastavila na učiteljskom koledžu. Po diplomiranju se i zaposlila. Naime, dobila je posao u osnovnoj školi u severnom Londonu kao predavač umetnosti. Radila je, nije mnogo izlazila i vreme je uglavnom provodila u samovanju.

Plastične grudi

Nedelja mode u Londonu 2003. godine ostala je upamćena u znaku Vivijen Vestvud. Ona je manekenima zakačila plastične grudi, te je potpuno ukrala pažnju svim ostalim dizajnerima. O njenom potezu pričao je ceo svet.

Godine 1961. upoznala je Dereka Vestvuda koji je postao i njen prvi suprug. Za svadbenu ceremoniju sama je kreirala svoju venčanicu, a tokom tri godine koliko su proveli u braku, rodio im se i sin Bendžamin. Međutim, susret sa Malkomom, koji je kasnije postao menadžer Seks pistolsa, naveo ju je da završi brak sa Vestvudom.

Meklaren je mladoj Vivijen pričao o politici i poeziji, a kako je izrađivao nakit tokom školovanja, upravo on je naveo Vestvudovu da počne da se igra sa modom. Otvorili su prodavnicu Seks i bili među pionirima jednog od najvećih pokreta moderne istorije. Vestvudova i Meklaren su postal sinonim pank revolucije, koja će obeležiti sedamdesete i zauvek promeniti lica muzičkog i modnog sveta. U braku dobili su sina Džoa.

Kolekcija za kraljicu

U čast 60 godina vladavine kraljice Elizabete Druge kreirala je posebnu kolekciju, a isto je učinila i kako bi promovisala Olimpijske igre u Londonu. Svoju ljubav prema Ujedinjenom Kraljevstvu često prikazuje kroz motiv britanske zastave.

Godine 1981. Vivijen Vestvud je prikazala svoju prvu kolekciju u Londonu, pod nazivom "Pirati", koja je bila inspirisana Boj Džordžom i homoseksualnošću. Svima je bilo jasno da je zvezda rođena.

Iako njen brak sa Meklarenom nije uspeo, ostali su upamćeni kao par koji je promenio istoriju mode. Dobitnik je brojnih nagrada, kako za najboljeg britanskog, tako i za najboljeg svetskog dizajnera.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online