Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.04.2016.
04:30
Vestionline A

Jaki, zdravi i lepi nokti: 6 zakona pravilne nege

Lepi i negovani nokti rezultat su predane i sistemske nege. Svakodnevna upotreba lakova za nokte i odstranjivača može da ih ošteti, naročito ako nema pravilnog manikiranja.

pixabay.com
Nokti se moraju negovati isto kao i ruke

Vitamini i minerali -  Nepravilnosti u boji i debljini noktiju upozoravaju na nedostatak vitamina u organizmu. Kako bi vam nokti bili zdravi i lepi povećajte unos kalcijuma i kroz ishranu uzimajte dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: gvožđe, silicijum, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine: A, D, i E. Vitamin D potreban je za snagu i rast noktiju, a vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, čini kožu lepšom i čvršćom i podstiče brži rast noktiju. Ako imate problema sa zanokticama, svakodnevno nokte mažite vitaminom E ili aloje verom. 

Krema za ruke - Kako biste smanjili suvoću noktiju, uvek je dobro uz sebe imati kremu za ruke koja će nahraniti i vaše nokte. Odaberite kremu za ruke sa vitaminom E ili aloje verom kako biste sprečili stvaranje zanoktica. 

Turpija - Unos vitamina nije jedini način da sačuvate nokte od lomljenja i listanja - to možete učiniti i pravilnim odabirom i korišćenjem turpije za nokte. Pri odabiru pazite da tekstura površine ne bude pregruba jer to može da doprinese listanju i pucanju noktiju. Kada ste odabrali idealnu teksturu, ne zaboravite - nokte morate da turpijate u jednom smeru. Turpijanje u dva smera stvoriće sitne pukotine na površini nokta koje se mogu proširiti i uzrokovati pucanje i listanje noktiju. 

Jabukovo sirće - Neočekivani partner u nezi noktiju je jabukovo sirće. Nakon oblikovanja i poliranja noktiju, vatu natopite jabukovim sirćetom i istrljajte nokte. Tako ćete ukloniti nečistoće koje možda i ne vidite i pripremiti ih za nanošenje laka. Pritome treba da znate da jabukovo sirće u sastavu ima 19 minerala važnih za rast, obnavljanje i održavanje organizma, a sadrži i vitamine A, C, i E. 

Bazni lak za nokte - Iako vam se može činiti kao nepotrebni trošak, bazni lak za nokte ima veoma važnu ulogu u lepom izgledu noktiju. Osim što stvara glatku površinu za nanošenje laka, ako odaberete bazni lak koji štiti nokte od listanja i pucanja dodatno ćete zaštititi svoje nokte. 

Odstranjivač laka za nokte - Izbegavajte odstranjivače laka sa acetonom jer on uništava i isušuje nokte. Odaberite odstranjivače koji umesto acetona sadrže vitamin E i koji, umesto da ih isušuju, vaše nokte učvršćuju i neguju. Na kraju, vaši nokti će vam biti zahvalni ako povremeno napravite pauzu od lakiranja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online