Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.05.2013.
08:00
Pressonline A

Osam najčešćih pitanja o celulitu

Evo odgovora koji će vam pomoći da pronađete najbolju strategiju i ovog leta ponosno pokažete svoje telo…

Dame, ide leto, spremite svoje telo...
 

1. Kako da razlikujem salo od celulita?

Postoji siguran metod za to: uhvatite palcem i kažiprstom sumnjivu zonu kao da želite da se uštinete. Ukoliko osetite bol, a koža je hladna i ima izgled narandžine kore, nema sumnje - reč je o celulitu.

2. Kako da sprečim zadržavanje vode?

Od zadržavanja vode, pa do celulita - kratak je put. Zato je limfna drenaža idealna - ovom specijalnom ručnom masažom pospešuje se protok limfe, a time i cirkulacija. Započinje se od pazuha i abdomena da bi se prešlo na noge koje su najugroženije.


3. Kako dijeta utiče na celulit?

Nije dovoljno držati dijetu da bi celulit nestao, kažu nutricionisti. Ukoliko su masne naslage grupisane samo na pojedinim mestima, određeni dijetetski režim će učiniti da izgubite kilograme, ali će jastučići ostati. I ne samo to: drastična dijeta bez masti i ugljenih hidrata „prazni“ tkivo, dok hiperproteinska dijeta može još više stvrdnuti zahvaćene delove. Zato je bolje se pridržavati sledećeg režima ishrane: izbaciti so, uzročnika skupljanja vode u organizmu, začine, masnu hranu (ulje, puter), slatkiše. Testenina, hleb i pirinač su dozvoljeni u umerenim količinama. „Da“ i za aromatične biljke, voće (koje sadrži šećer, ali i minerale - prijatelje cirkulacije), povrće, žitarice i zeleniš bogat vlaknima koje pomažu u eliminaciji tečnosti i toksina iz organizma.

4. Da li su emocije jedan od uzročnika celulita?

Čak i stres ima svoju ulogu u pojavi i razvoju celulita. Može otežati varenje, izazvati nesanicu, kao i probleme sa cirkulacijom. Svi ovi faktori zajedno mogu poremetiti rad nadbubrežne žlezde. Uzrokuju razvoj hormona koji usporavaju metabolizam i zadržavaju tečnost u organizmu. I otuda celulit.

5. Da li masaža pomaže?

Svakako! Ne treba ni da govorimo koliko stimuliše cirkulaciju i razmenu materija. Neki će reći da sam proces nanošenja krema i gelova protiv celulita ima veći efekat nego proizvod. Kozmetičari savetuju da anticelulit proizvode koristite tokom cele godine. Neka vam to pređe u naviku. Lakše teksture koristite ujutru, a one jače, intenzivnije uveče. Proizvod nanesite na nogu a zatim laganim pritiskom ga utrljavajte polazeći od stopala ka butinama. Na kritičnim tačkama intenzivirajte pritisak. Uostalom, gotovo svako pakovanje praćeno je i savetom za nanošenje i ručnu masažu.


6. Da li su štikle rizične?

Pozicija stopala sa petom podignutom više od četiri centimetra ometa normalnu cirkulaciju. Veliko „ne“ važi i za potpuno ravnu obuću, špicaste cipele ili sandale sa kaišićima koji previše stežu nogu.

7. Koji mi sport pomaže?

Svaka fizička aktivnost koja topi masti i jača mišićnu masu je dobra. No, najidealnije je svakako plivanje ili aqua-aerobik tri puta nedeljeno - osim forme pružaju i hidromasažu celog tela.

8. Da li je celulit zapisan u genima?

I da i ne. Postoje medicinski testovi koji mogu otkriti da li je postojeći celulit rezultat nasleđa ili, pak, životnog stila. Ovo nije na odmet jer ćete, znajući to, naći i najbolju moguću strategiju u borbi protiv celulita.

POVEZANE VESTI

Petak 24.05.2013. 10:26
" 6. Da li su štikle rizične? Pozicija stopala sa petom podignutom više od četiri centimetra ometa normalnu cirkulaciju. Veliko „ne“ važi i za potpuno ravnu obuću, špicaste cipele ili sandale sa kaišićima koji previše stežu nogu. " danas nose one od 12 santima he he he
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online