Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.06.2018.
05:30
Vestionline, dw.com A

Nemci "zatrpavaju": Smrtna presuda za Audi, BMW ili Mercedes?

Posle čelika i aluminijuma, i automobili iz EU i Nemačke izvezeni u SAD mogli bi da potpadnu pod nove odredbe Vašingtona o carinama na te proizvode.

pixabay.com
Za sve su krivi nejednaki aršini

Ako EU odgovori istom merom, počeće trgovinski rat.

Donald Tramp i njegova porodica privatno vole evropske i nemačke automobile. Predsednik SAD navodno poseduje jednog Mercedesa SLR Meklarena kao i jednog Mercedesa Majbaha, kćerka Tifani vozi Audija S5, supruga Melanija rado sedi za volanom jednog Rols-Rojsa Fantoma a kćerka Ivanka je fotografisana sa jednim starim Mercedesovim kabrioletom. 

U javnosti Tramp, međutim, o nemačkim automobilima govori sa nipodaštavanjem. 

"Nemačka zatrpava našu zemlju svojim Mercedesovim i BMV-ovim automobilima“. I dodaje da je, s druge strane, američkim proizvođačima automobila vrlo teško da svoja vozila prodaju Evropskoj uniji. Za to su, kako kaže, krivi nejednaki aršini. Jedan američki automobil se priliko uvoza u EU carini sa 10 odsto, dok se na jedan evropski auto u SAD plaća carina od tri procenta. 

To Tramp želi da promeni. Ubrzo nakon što je stupio na dužnost, on je najavio poseban porez od 35 odsto na uvezena vozila, ali je zatim odustao od te ideje. Sada taj valjda najmoćniji čovek na svetu planira novi zalet: Ministarstvu trgovine SAD je naložio da proveri da li uvoz automobila ugrožava nacionalnu bezbednost SAD. Ako ugrožava, na evropske i nemačke automobile bi mogla biti uvedena carina od 25 odsto. Istom argumentacijom je Tramp obrazložio i carine na uvoz čelika i aluminijuma.

Nemačku bi to koštalo milijarde

Kaznene carine bi teško pogodile nemačku automobilsku industriju. Institut IFO govori o trošku od oko pet milijardi evra. To bi smanjilo nemački bruto društveni proizvod za 0,16 odsto. „Nema zemlje koja može da strahuje od većih apsolutnih gubitaka zbog takvih carina od Nemačke“, kaže Gabrijel Felbermajer, šef centra IFO za spoljnu trgovinu. 

Nemački proizvođači automobila koji proizvode u SAD morali bi da računaju sa većim troškovima proizvodnje. Ali, mogli bi da uvedu više cene. A da li će Amerikanci onda još uvek kupovati strane automobile kao sada, to, tek treba da se pokaže. Prema navodima firme za istraživanje tržišta Autodata, evropski proizvođači automobila su samo 30 odsto vozila koja su 2017. prodali u SAD zaista i proizveli u toj zemlji.

Audi bi bio najteže pogođen

Kaznene carine bi najteže pogodile Audija. Fabrika iz Ingolštata, za razliku od Folksvagena, Mercedesa i BMV-a nema proizvodne pogone u SAD. I zato bi osetila punu snagu novih carina. 

Nemački proizvođači automobila smatraju da ih je Tramp nepravedno stavio na stub srama. Oni ukazuju da podržavaju američku industriju sa 36.500 radnih mesta u SAD. Uz to oko 60 odsto automobila koje nemački proizvođači sklope u SAD idu u izvoz – što je u korist SAD. 

Prvog juna ističe rok koji je Donald Tramp postavio do uvođenja kaznenih carina na uvozni čelik i aluminijum. Teško je verovati da će SAD prihvatiti kompromisnu ponudu EU. Evropljani su Amerikancima stavili u izgled trgovinske olakšice – ukoliko za njih Vašington uvede olakšice.

Trgovinski rat na pomolu

Stručnjaci za privredu smatraju da na tom planu neće biti velikih posledica – udeo aluminijuma i čelika u ukupnoj trgovini između EU i SAD iznosi samo 0,9 odsto. 

Stručnjaci smatraju da bi spor oko čelika i aluminijuma mogao biti samo uvod u veliki opšti napad Donalda Trampa na Nemačku. Jer, on već duže vremena kritikuje visok trgovinski deficit sa EU, posebno sa Nemačkom. 

Ako Tramp bude ostvario svoj plan o carinama na čelik, aluminijum i automobile, ubrzo bi moglo da dođe do stvaranja opasne spirale trgovinskog rata; ako EU kao protivmeru bude uvela svoje carine na proizvode iz SAD kao što su Viski, motorcikli ili džins, Tramp će verovatno reagovati daljim merama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online