Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.09.2016.
05:30
Auto bild A

Vaš stil vožnje utiče na vek automobila

Greške u vožnji i način na koji se koristi automobil zaista utiče na njegovu trajnost. Postupci u toku same vožnje utiču na pojedine delove i sklopove vozila, a ovde ćemo da ih nabrojimo.

pixabay
Pazite kako vozite da vam auto ne završi kod majstora

Hladan motor

Užurbani način života mnoge vozače primorava na greške u ophođenju prema automobilu. Tu se pre svega misli na jutarnje „forsiranje“ motora.

Problem: Visoki obrtaji tokom procesa zagrevanja motora i te kako su opasni. Neujednačena temperatura i trenje ubrzano ostavljaju posledice na cilindrima, karikama, ventilima...

Rešenje: Preskočite pokretanje vozila odmah posle starta hladnog motora, a posebno je važno da ne "forsirate" motor u visoke obrtaje dok ne postigne optimalnu radnu temperaturu - proces se prati preko pokazivača.

Pregrejana turbina

Vlasnici automobila sa turbinom moraju da znaju da vek trajanja ove komponetne zavisi od načina upotrebe.

Problem: Ako ste tokom vožnje „forsirali“ motor i zatim ga naglo ugasili, kapljice ulja i drugih nečistoća nastalih usled sagorevanja mogu da se natalože na vratilu rotora i lopaticama turbine, zbog čega ona vremenom može da otkaže.

Rešenje: Posle vožnje u visokim obrtajima prvo pustite da motor neko vreme radi u praznom hodu i tako ćete omogućiti da se pomenute nečistoće i ulje odliju iz turbine.

Automatski menjač

Automobili sa ovim tipom menjača ne smeju se ni pod kojim uslovima vući ili gurati!

Problem: Pri šlepanju vozila mnogi vozači prebacivanjem ručice u „N“ nastoje da reše problem, ali zaboravljaju da tada menjač i dalje radi, ali da podmazivanja nema. Ovo dovodi do havarije transmisije. Druga česta greška je držanje menjača u poziciji „D“ (drajv), što dovodi do nepotrebnog grejanja i proklizavanja u koverteru.

Rešenje: Na semaforu prebacite ručicu menjača u „N“. Ako automobil stane, ne pokušavajte da ga pomerite, već pozovite šlep-službu.

Čuvajte kvačilo!

Da li ste znali da vozači svojom nemarnošću mogu da skrate vek trajanja ovom delu i za 7.000 km?

Problem: "Odmaranje“ noge na pedali kvačila, prečesto kočenje motorom ili držanje "klackalice“ na semaforu ili uzbrdici (automobil u prvoj brzini, noga na kvačilu) dok vozilo stoji drastično skraćuju vek čitavog mehanizma ovog dela.

Rešenje: Dok čekate na semaforu, izbacite menjač iz brzine, na uzbrdici podignite ručnu kočnicu - ne odmarajte nogu na pedali kvačila, već je sklonite posle promene stepena prenosa. Ne preterujte sa kočenjem motorom.

"Preletanje“ preko rupa

U toku vožnje računajte na to da na svakom koraku vrebaju udarne rupe, previsoki ivičnjaci, a negde u preveliki ležeći policajci - oni su pravi neprijatelji automobila!

Problem: Učestalim i prebrzim prelaženjem preko pomenutih „prepreka“ bez izuzetka stradaju delovi upravljačkog sistema i oslanjanja (kugle, spone, amortizeri, letva volana...). Popravke ovih delova mogu biti prilično skupe.

Rešenje: Uvek vozite prema ograničenju, posebno u gradu - jedino tako ćete imati vremena da reagujete i usporite koliko god je moguće pri prelasku preko rupa i ostalih prepreka.

Kočnice zahtevaju pažnju

Još jedna od grešaka koju vozači čine tokom vožnje je učestalo prekasno, a potom i naglo kočenje.

Problem: Pri svakom naglom kočenju pločice se ubrzano troše. Ukoliko je vaš stil takav da često naglo kočite, moraćete češće da menjate ove delove.

Rešenje: Kočenje, ukoliko to prilike dozvoljavaju, treba da bude ravnomerno. Nemojte naglo ubrzavati, jer to kasnije rezultuje naglim kočenjem. Započnite kočenje na vreme i pločice će vam duže trajati, a i potrošnja goriva biće manja ukoliko vozite ravnomernim tempom, bez bespotrebnih naglih reakcija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online