Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.03.2015.
00:30
radiosarajevo.ba A

Nije loše znati: Ovako ćete najlakše izaći iz poplavljenih kola

Svaka saobraćajna nesreća je zastrašujuća, ali nesreća u kojoj vozilo završi u vodi, dodatno je rizična. Takve nesreće posebno su rizične zbog opasnosti od utapanja. Međutim, većina smrtnih slučajeva su posledica panike, izostanka pribranosti i koncentracije, i nerazumevanje šta se s autom događa u vodi.

Reuters
Ukoliko se već nađete u ovakvoj situaciji, važno je znati kako da se izbavite

Usvajanjem pravila za preživljavanje, odlučno reagovanje kad automobil završi u vodi i brza reakcija, povećava mogućnost preživljavanja, čak i ako je automobil potpuno potopljen.

Priprema za udarac

Čim ste svesni da je automobil otklizao s puta i došao na površinu vode, zauzmite pripremni položaj. To ćete učiniti tako što obe ruke na volanu stavite u položaj "devet i tri". Udarac vašeg automobila mogao bi da aktivira vazdušne jastuke u vozilu, zato bilo koji drugi položaj mogao bi da prouzrokuje ozbiljne povrede. Ako su vam ruke u položaju "deset i dva" položaj ruku mogao bi se naći na putu vazdušnog jastuka, čime bi one udarile u lice i povećale rizik od povreda. Zapamtite, vazdušni jastuk naduvaće se brzo, u roku od 0,04 sekunde nakon što se pokrenuo. Nakon što je ovaj deo završen, odmah se pripremite za sledeći korak. Ostanite mirni. Panika smanjuje energiju, troši dragoceni vazduh i tako uzrokuje da ga u kratkom roku nestane.

Otkopčajte sigurnosni pojas

To treba da bude prva stvar na koju ćete pomisliti, a nakon toga otvorite prozor. Zaboravite poziv mobilnim, nažalost vaš automobil neće čekati da ga obavite. Budite zauzeti izlaskom iz automobila. Postoji mnogo teorija o tome kako osoba treba da ostane vezana. U prilog teoriji idu razmišljanja kako prilikom ulaska vode osoba neće izgubiti orijentaciju, i neće se udaljiti od prozora ili vrata. Ali sigurnosni pojas može otežati situaciju prilikom što bržeg izlaska iz automobila. Stručnjaci zato savetuju kako je mnogo bolje biti pokretan od samog početka jer ponekad zbog težine motora prednji deo automobila tone brže, a okretnost može pomoći pri izlasku kroz zadnji deo automobila.

Reuters
Brza reakcija može vas spasiti iz automobila, koliko god da je poplavljen

Pokušajte da otvorite prozor

To uradite odmah nakon ulaska u vodu. U ovoj fazi ostavite vrata na miru i koncentrišite se na prozor. Elektronika u automobilu trebala bi da bude u funkciji barem još tri minuta, pa zato prvo pokušajte na taj način da otvorite prozor. Većina ne razmišlja o prozoru kao mogućnosti izlaska iz automobila, što zbog uobičajenog izlaska kroz vrata, panike, ali i raznih poluinformacija koje su do sad čuli.

Ako niste u mogućnosti da otvorite prozor, ili je otvoren samo na pola, moraćete da ga razbijete. Da biste to uradili koristite neki predmet ili nogom razbijte prozor. Možda će vam se činiti da je to pogrešna reakcija zbog koje voda ulazi u automobil, ali tako ćete biti u mogućnosti da pobegnete direktno kroz razbijen prozor.  Najbolje je da udarite u središte prozora. Šoferšajbnu nemojte niti pokušavati da razbijete, jer je napravljena od čvrstog materijala, pa se teško razbija.

Ukoliko ste uspeli da razbijete prozor, duboko udahnite i plivajte kroz njega. Voda će velikom brzinom početi da ulazi u automobil, pa budite spremni na to da koristite svu snagu kako biste počeli da plivate prema površini. Istraživanja su pokazala kako je bolje krenuti odmah nego čekati da se automobil napuni vodom.

Beg iz automobila je moguć tek kad se pritisak izjednači

Dramatično stanje u kojem je automobil ispunjen vodom je trenutak kad se morate kretati brzo kako biste osigurali opstanak. Potrebno je otprilike minut do dva da se automobil ispuni vodom. Dok još ima vazduha u automobilu, dišite polako i duboko pa se koncentrišite na pokrete koji slede nakon ispunjenja vodom. Dišite usporeno i kada je voda u visini prsa, duboko udahnite i zadržite nos. Pokušajte da ostanete smireni i ne otvarajte usta. Onda isplivajte kroz razbijeni prozor.

Plivajte do površine što je brže moguće

Odgurnite se od automobila i krenite prema površini. Ako izgubite orijentaciju, krenite prema svetlu ili pratite mehuriće. Budite svesni okoline, pripazite na kamenje, betonske stubove mostova, ili čak brodove. Ako je površina prekrivena ledom, logično izaberite rupu od udara automobila.

Adrenalin u krvotoku nakon spašavanja može smanjiti mogućnost pronalaska bilo kakve povrede koju ste možda zadobili u nesreći. Prolaznici mogu pozvati pomoć i pružiti vam toplinu, udobnost i prevoz do najbliže bolnice. Hipotermija može biti realna mogućnost, ali to zavisi od temperature vode.

POVEZANE VESTI

AUTO-MOTO Živela Peglica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online