Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.11.2014.
08:00
najboljamamanasvetu.com A

Kako odabrati porodični automobil?

Pri kupovini porodičnog automobila manje vodite računa o boji i dizajnu, nešto drugo (prostor, ABS) je važnije od toga.

Boja i dezen su najmanje bitni prilikom izbora porodičnog automobila
 

Prostor

Prostor je prioritet za mlade porodice i zato su neophodna kola sa četvoro ili, još bolje, petoro vrata. Kada idete u kupovinu automobila ponesite kolica za bebu, na primer. Ona su verovatno najglomaznija stvar koju ćete ujedno i najviše nosati okolo. Samo tako ćete biti sigurni da mogu da stanu u nova kola. Ako finansije dozvoljavaju, obavezno obratite pažnju na visinu modela i lakoću pristupa zadnjim sedištima. Visoka kola predstavljaju olakšanje za kičmu jer nećete morati previše da se naginjete pri vezivanju vašeg deteta u sedište.

Bezbednost

Bezbednosne karakteristike jednog automobila se mogu podeliti u dve velike grupe: one koje će vam pomoći da izbegnete sudar i one koje vam mogu spasiti život ako vam se sudar ipak dogodi.

Odlučite se za model sa ABS sistemom (Anti-lock Braking System - sistem protiv blokiranja kočnica). ABS skraćuje kočenje (naročito na vlažnom putu) i pomaže vozaču da održi kontrolu nad upravljačem u slučaju opasnosti. Još naprednija tehnologija izbegavanja udesa je ESC (Electronic Stability Control - elektronska kontrola stabilnosti) koji sprečava nestabilnost usled zanošenja zadnjeg dela vozila. (Originalan naziv je ESP – Program elektronske stabilnosti, a različite kompanije ga ugrađuju pod različitim imenima i akronimima kao npr. VSC (Vehicle Stability Control, Toyota), CST (Controllo Stabilita, Ferrari), DSC (Dynamic Stability Control, BMW i MINI).

Što se tiče zaštite putnika tokom sudara, sigurnosni pojas je još uvek najbolja stvar koju možete da imate. Proverite svaki put da su vaša deca vezana (da, i za kratke trase). Važno je i da pojasevi budu odgovarajući, sa tri tačke. Stariji i jednostavniji modeli automobila na zadnjem srednjem sedištu imaju pojas sa dve tačke (prelazi samo ispod stomaka ali ne i preko ramena). Ovakvi pojasevi mogu biti veoma opasni i njime se ne može vezati sedište za dete.

Vazdušni jastuci vam takođe mogu spasiti život i umanjiti povrede pri sudaru. Skoro sva nova kola imaju najmanje dva prednja vazdušna jastuka, dok automobili sa četvoro vrata i cenom preko 20.000. evra sada imaju najmanje šest vazdušnih jastuka (za vozača i suvozača, bočne i bočne tipa zavese). Vazdušni jastuci za kolena su nekada samo na vozačevom mestu. Ako su neke vrste vazdušnih jastuka na listi dodatne opreme taj dodatni trošak može biti veoma pametno ulaganje. Nikada ne možete biti dovoljno bezbedni, piše "Najbolja mama na svetu".

Zaključavanje zadnjih vrata da deca ne bi mogla da ih otvore iznutra je dobra ideja.

Mudri dodatak je i kargo barijera koja ipak ne služi samo za lakše slaganje stvari u prtljažniku džipa ili karavana. U sudaru pri brzini od 70km/h šta god je pozadi nastavlja da putuje brzinom od 70km/h, što je dosta jak udarac u glavu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online