Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.10.2014.
08:00
B92 A

Asterion - prvi Lamborgini sa hibridnim pogonom

Lamborgini je uoči početka auto-salona u Parizu predstavio koncept Asterion. To je prvi automobil italijanskog proizvođača koji osim benzinskog motora za pogon koristi električnu energiju.

Asterion - prvi Lamborghini sa hibridnim pogonom

Lamborgini Asterion LPI 910-4, kako glasi puno ime konceptnog automobila označava prekretnicu u istoriji kompanije.

 

Lamborgini nije saopštio kakvi su dalji planovi u vezi sa Asterionom. S obzirom da se radi o potpuno novoj pogonskoj koncepciji, kompanija će verovatno sačekati da vidi reakciju publike i stručne javnosti, pre nego što se odluči za eventualni produkcijski automobil sa hibridnim pogonom.

Iako je reč o prototipu, Asterion nagoveštava mogućnost da Lamborgini poput Ferarija, Poršea i McLarena jednog dana ponudi kupcima serisjki model sa Plug-in hibridnim pogonom.

Osim toga, Asterion svojim retro stilom odstupa od dizajna aktuelnih Lamborginijevih modela.

Kada je reč o izboru imena, italijanski proizvođač i ovog puta ostao je veran tradiciji s obzirom da je Asterion drugi naziv za Minotaura, čudovište iz starogrčke mitologije sa glavom bika i telom čoveka.

Kao i do sada, LP označava uzdužno postavljeni motor, dok se slovo "I" u dodatku odnosi na hibridni pogon (od italijanske reči "ibrido"). Ukupna snaga hibridnog pogona definisana je brojem 910, a broj 4 predstavlja pogon na sva 4 točka.

Srce pogonskog sistema i dalje je benzinski 5.2 litarski V10, koji je pozajmljen iz modela Huracan. Motor proizvodi 610 ks (449 kW) i 560 Nm, ali se kod Asteriona celokupna snaga prenosi samo na zadnju osovinu. Za prenosni sistem upotrebljen je sedmobrzinski automatski menjač sa duplim kvačilom.

Osim benzinca, automobil ima i tri elektromotora, od kojih se dva nalaze na prednjoj osovini. Ukupna snaga električnih motora iznosi 300 ks (220 kW) i prenosi se na prednje točkove.

Elektromotori se napajaju iz litijim-jonske baterije smeštene u centralnom tunelu, u podu vozila. Lamborghini kaže da je hibridna tehnologija povećala masu Asteriona za 250 kg.

Ukupna snaga pogonskog sistema dostiže 910 ks, i omogućava da automobil 0-100 km/h ubrza za 3 sekunde, dok je maksimalna brzina 320 km/h.

Asterion može da se kreće i samo pomoću električne energije - u tom slučaju snaga se prenosi isključivo na prednju osovinu. U električnom modu automobil može da dostigne najviše 125 km/h, a koncept može da pređe i do 50 km, pre nego što se isprazne baterije.

Pogledajte virtuelnu prezentaciju rada pogonskog sistema koncepta Asterion:

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online