Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.05.2010.
19:32
Vestionline A

Evrovizija: U toku je glasanje!

U Oslu se večeras održava 55. finalno veče najprestižnijeg evropskog muzičkog takmičenja "Pesma Evrovizije", koje je otvorio prošlogodišnji pobednik Aleksandar Ribak. Naš predstavnik Milan Stanković sa pesmom "Ovo je Balkan" nastupio je 8. po redu.

Prvobitno su u dve polufinalne večeri, 25. i 27. maja, izabrani finalisti među predstavnicima 34 zemlje. Publika i stručni žiri birali su svih 20 kompozicija koje će se plasirati u finale "Pesme Evrovizije“.

Prema pravilima "Pesme Evrovizije“ - Nemačka, Francuska, Španija, Velika Britanija i zemlja domaćin (Norveška), plasiraju se direktno u finale.

Atmosfera je puna uzbuđenja i nervoze, ističe "Eurovision. tv", navodeći da su muzičari došli u Arenu hodajući na ružičastom tepihu, praćeni slavnim ličnostima i političarima.

  

Žiri je odlučio da prva nastupi 17-godišnja Safura iz Azerbejdžana, ubedljivi favorit na kladionicama. Njen nastup je propratio burni pljesak publike, a nakon nje predstavio se Španac Danijel Diges, koji se sa pesmom "Algo pequenito“ kotirao među zadnjima u kladionicama.

Predstavnik zemlje domaćina, Norveške, student Didrik Soli Tangen, sa pesmom "My Heart Is Yours", nastupio je treći. Didrik je uoči nastupa izjavio da mu je uzor pevač Robi Vilijams.

Evrovizijska kladionica

 

Prema listi Organizacije za praćenje i popularizaciju Pesme Evrovizije "Ogae", Srbija će naredne godine ponovo biti domaćin Eurosonga. "Ogae" je prikupila glasove akreditovanih novinara i fanova "Eurosonga" koji se nalaze u Oslu, i "Ovo je Balkan" Milana Stankovića ubedljivo vodi sa 343 boda, ispred Nemačke koja ima 316 i Grčke sa 294 boda.

 

Ovogodišnji favorit Azerbejdžan je tek na šestom mestu, a prošlogodišnji domaćin Rusija je poslednja. Ove liste se prave svake godine i jedan su od glavnih prognozera za plasman u finalnoj večeri.

 

Malo lošiji rezultat "predviđa" Internet stranica "Predictor" koju je pokrenuo portal Google u cilju predviđanja plasmana takmičara na Eurosongu, i koja iz minuta u minut prati popularnost pesama. Predictor "kaže" da se Milan Stanković trenutno nalazi na trećem mestu.

 

Glavni kriterijum u rangiranju predstavnika na Eurosongu je brojnost pretraga na internetu i pregleda na video portalima, ali se ne računaju rezultati iz zemlje predstavnika. 

"Sunstroke Project“ iz Moldavije nastupio je sledeći sa pesmom "Run Away“. Članovi benda kažu da su njihove pesme dobro zastupljene na radio stanicama u zemlji.

Navijači Kipra aplauzom su ispratili petog takmičara, pevača Džona Liligrina, koji se sa pesmom "Life Looks Better“ našao na kraju lestvice kladioničarskih favorita.

Nakon nastupa Vukašina Brajića iz BiH, sa pesmom "Thunder And Lightning", predstavio se i belgijski finalista Tom Dajs, sa "Me And My Guitar".

Nastup 8. takmičara, srpskog predstavnika Milana Stankovića sa pesmom "Ovo je Balkan" propraćen je burnim aplauzom u "Telenor Areni".

Srbija u finalu zahvaljujući dijaspori

 

Predstavnik Srbije Milan Stanković se u sredu, prve polufinalne večeri, plasirao u finale "Eurosonga". Milan je nastupao sedmi po redu, a njegov nastup izazvao je oduševljene u publici i brojne aplauze.

 

Pošto, po novim pravilima Evrovizije, gledaoci iz Srbije nisu mogli da glasaju za njega, dijaspora je uzela telefone u ruke i pomogla Milanu da se plasira u finale 29. maja. 

 

Stanković je, u pratnji dva vokala Saške Janković i Zorice Brkić i uz dvojicu plesača Aleksandra Jelenkovića i Marka Stojiljkovića, izveo pesmu Gorana Bregovića "Ovo je Balkan", za koju su tekst napisale Marina Tucaković i Ljiljana Jorgovanović.

 

Predstavnici Belorusije, grupa "3+2“ nastupili su 9. sa pesmom "Butterflies“, sledeća je bila Irkinja Nijam Kavana koja je otpevala "It’s For You“, a nakon nastup grčkog pevača Jorgosa Alkaiosa - "OPA“, predstavila se i Velika Britanija.

Džoš Dubovi otpevao je pesmu "That Sounds". On je uoči nastupa rekao da je od mame nasledio svoj glas. Velika Britanija je do sada pet puta pobedila na "Pesmi Evrovizije", a smatra se da je Irska, sa sedam prvih mesta, ubedljivo najuspešnija.

Pod rednim brojem 13. nastupila je gruzijska pevačica Sofije Niharadže sa pesmom "Shine“, a nakon nje turska grupa "maNga“, sa "We Could Be The Same“.

Albanska pevačica Julijana Paša, predstavila se 15. sa pesmom "It’s All About You“, a nakon nje nastupila je Islanđanka Hera Bjork sa "Je Ne Sais Quoi“, za koju navode da je jedan od favorita.

Kao 17. predstavila se "Aljoša" iz Ukrajine, sa pesmom "Sweet People", sledeći su nastupili francuski pevač Džesi Matador sa "Alez! Ola! Ole!" i Paula Seling iz Rumunije sa "Playing With Fire“.

Matador je karijeru započeo 2001. kao plesač, a inspirisan je afričkom muzikom, prenosi RTS. 

Nakon nastupa 19-godišnje Nemice Lene Mejer Landrut sa pesmom "Satellite“, nastupa Portugal koji željno iščekuje pobedu.

Nakon predstavnice Portugala Filipe Azavedo sa "Há Dias Assim“, nastupio je Izraelac Harel Skat sa pesmom "Milim".

Poslednji je nastupio "Šane" iz Danske sa pesmom "In A Moment Like This“, ako izuzmemo drugi nastup španskog predstavnika, nakon incidenta. Iako policija obezbeđuje takmičenje, jedan fan uspeo je da utrči na scenu i omete nastup Danijela Digasa.

Kako saznajemo, njegov nastup je prekinuo Džimi Džamp, čuven po ometanjima velikih događaja, posebno sportskih.

Balkanci i Vikinzi "vladaju" Evrovizijom

 

Britanski listovi "Fajnenšel Tajms" i "Tajms" ocenjuju da su male šanse da ijedna od četiri zemlje koje najviše finansiraju ovu manifestaciju - Nemačka, Francuska, Britanija i Španija - ikada pobedi ako se imaju u vidu snage "balkanskog i vikinškog saveza".


"Tajms" piše da Britanac Džoš (19) i njegova nemačka koleginica i vršnjakinja Lena naivno veruju da imaju šansu da pobede, ocenivši da je pitanje kakve su njihove šanse u odnosu na Belorusa sa džinovskim leptirovim krilima ili "jednog androgenog Srbina".


Brutalna istina je da male zemlje nove Evrope zajedničkim snagama rade na rušenju onih iz stare Evrope, konstatuje "Tajms", dajući niz primera, među kojima i to da je prošlogodišnji pobednik iz Norveške zapravo Belorus, za koga su glasali i Skandinavci i ruski blok.

 

Tri glavne alijanse bore se za prevlast, prenosi "Tajms" mišljenje britanskog analitičara Evrovizije: Balkanci, među kojima su bivše jugoslovenske republike, plus Grci i Albanci, zatim Vikinzi, odnosno, Skandinavci i baltičke zemlje, i tzv. Varšavski pakt, koji obuhvata bivše sovjetske republike, kao i Poljsku, Češku, Slovačku.


Jedan od nemačkih organizatora zatražio je od Grka da ove godine glasaju za nemačku kandidatkinju, u znak zahvalnosti za paket finansijske pomoći, ali veći su izgledi da će pobediti grčki predstavnik koji, u zamenu za milijarde evra, nudi masu testosterona, piše "Tajms".


"Fejnešel tajms" piše da je Evrovizija trenutno jedina evropska institucija koja još nudi dozu optimizma, 55 godina nakon što je osnovana kako bi se promovisalo posleratno pomirenje.


Uprkos politički motivisanom glasanju, u kojem kao pobednici često izlaze zemlje sa većim emigrantskim stanovništvom u zapadnoj Evropi, "Evrovizija" je, ipak, neodoljivo popularna manifestacija i ako bi se glasalo da li da se zadrži evro ili "Evrovizija", verovatno bi upravo zajednička valuta dobila nulu poena, zaključuje list, prenosi Bi-Bi-Si.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online