Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.07.2015.
22:44
S. Đurić - Vesti A

Zaveži i pokaži grudi

Holivud možda na prvi pogled promoviše liberalne ideje, najnovije trendove, glamur i luksuz, ali u srcu ove filmske industrije ubedljivo vode muškarci. Iza svakog bleštavila krije se nešto drugačija pozadina koja nije nimalo svetla. Osim duboko ukorenjene homofobije, Holivud neguje i tradiciju šovinističkog odnosa prema ženama koji je uočljiv već na razgovorima za posao, pa sve do filmskih audicija.

Reuters
Optužila Holivud za otupljenost: Salma Hajek

Ohrabruje činjenica da sve više glumica diže glas protiv primitivnih običaja i krče put jednakosti među polovima.

Slučaj glumice Rou Mekgovan pokazuje da nije baš poželjno da se kritikuje Holivud. Naime, veštica iz serije "Čari" izbačena je iz umetničke agencije koja je vodila brigu o njenoj karijeri jer je odlučila da optuži američku industriju filma za seksizam.

Mekgovanova se pre nekoliko dana putem Tvitera požalila na položaj žena u Holivudu, prenevši instrukcije koje je dobila pre pojavljivanja na kastingu za novi film Adama Sandlera.

Rečeno joj je da obuče kratku, usku majicu sa dubokim dekolteom, puš-ap grudnjak i što uže farmerke ili helanke. Ove preporuke su veoma naljutile glumicu koja se javno pobunila protiv duboko ukorenjenog seksizma u Holivudu.

Samo nekoliko dana kasnije, obaveštena je da je izbačena iz agencije koja ju je zastupala. Po svemu sudeći u Holivudu i dalje važi pravilo "budi lepa i ćuti", mada je sve više glumica, poput Patriše Arket, Meril Strip i Kristen Stjuart, koje dižu glas protiv ovakvih nepravdi.

Zumiranje figure

Nikol Kidman je pozvala filmsku industriju da ženama pruži više mogućnosti i tako se pridružila brojnim koleginicama koje su ranije osudile rodnu nejednakost u Holivudu.

- Očigledno treba da stvorimo više mogućnosti. Svi radimo zajedno i pokušavamo da promenimo šta se promeniti mora. Moramo da stavimo kamere u ruke devojčica i podstaknemo ih da ispričaju priče i steknu više samopouzdanja, kako bi se osećale moćno - rekla je Nikol Kidman na dodeli nagrada "Kristal i Lusi", koje uručuje organizacija Žene na filmu.

Ženski plan

Đina Dejvis prošle je godine u jednom intervjuu predložila plan kojim bi se Holivud mogao rešiti seksizma.

- Jednostavno uvedite više glavnih ženskih likova i osigurajte da među statistima barem polovina budu žene. I tako ćete rešiti taj problem. Vrlo lako i jednostavno biste povećali žensku vidljivost u svojim projektima, bez da morate menjati scenario - rekla je Đina.

Kristen Stjuart javno govori o seksizmu, ali i starosnim predrasudama u filmskoj industriji, a u jednom intervjuu je nedavno izjavila da žene moraju više da rade da bi ih neko čuo.

- Žene moraju da rade mnogo napornije da bi ih neko čuo. Holivud je užasavajuće seksistički. Oni su ludi. Toliko su uvredljivi da je to ludo - rekla je glumica o svom iskustvu u Holivudu.

Kejt Blanšet je na dodeli nagrada za životno delo doživela neprijatnost kada je kamerman snimao njenu haljinu, zumirajući njenu figuru, na šta je Kejt odbrusila:

- Da li to radite i momcima?

Otkako je zaigrala u seriji "Prijatelji", pa do braka sa Bredom Pitom, Dženifer Aniston novinari ne ostavljaju na miru. Glumica je u razgovoru za CBS pričala kako to utiče na njen privatni život. Godine su bile potrebne da shvati koja je najbolja strategija.

- Jednostavno više ne obraćate pažnju. Imala sam period u životu kada sam se stalno pravdala - to nije istina, to je laž, to nije fer. Sada jednostavno ignorišem sve što pišu. Mislim da su svi svesni da su tabloidi sapunica na papiru - rekla je Dženifer.

Glumica je zamerila medijima i seksistički pristup prema njenom životu i stalna pitanja o udaji i deci. Ona je tom prilikom naglasila da njenim muškim kolegama takva pitanja ne postavljaju.

- Možda je to zato što žene moraju da se udaju i rađaju? Ako imate karijeru, onda to znači da ste sve ostalo poslali dođavola i koncentrisali se samo na posao. Nije mi jasno zašto se veći pritisak vrši na žene nego na muškarce po tom pitanju.

Salma Hajek je na forumu u Kanu pozvala na veću jednakost muškaraca i žena u svetu filmu. Lepa glumica optužila je Holivud za zatupljenost i otkrila da je tokom karijere bila izložena seksizmu. Ona je naglasila da filmska industrija ignoriše ženski talenat.
- Jedina vrsta filma u kojem žene zarađuju više od muškaraca jeste porno film i to nije smešno - rekla je Salma.

Uloga za starije

Američka akademija prošle godine bila je suočena sa seksističkom kontroverzom kada je voditelj Set Mekfarlejns u svoj scenario uključio i neukusnu šalu na račun težine pevačice Adel, insinuaciju da je Dženifer Aniston bila striptizeta, kao i spisak glumica koje su pokazale grudi na filmu.

Zapostavljena mašta

Režiserka Ava Duverne kaže da kada je reč o ženama režiserima, one često budu preskočene.
- Holivud je prema ženama poput dečka koji vas ne zove često. Zapostavljaju se mašta i talenat žena režisera, ali i starijih glumica koje više nisu u životnom dobu koje je industriji vredno. Mnogo toga se dešava i moramo da radimo na ispravljanju toga - rekla je ona.

Nije nikakva tajna da je ženama starijim od 40 godina teško da dobiju uloge u Holivudu. Meril Strip je odlučila da popravi situaciju tako što svojim novcem finansira konkursne radionice za pisanje scenarija za žene starije od 40 godina.

Prema jednom istraživanju, udeo žena u poslovima iza kamera u filmskoj industriji poslednjih godina opada. Pored toga, ženske uloge činile su svega 15 odsto protagonista u filmovima, i samo 30 odsto likova koji su imali neku rečenicu u filmu u najvećih 100 filmova u pomenutom periodu.

Njene kritike na račun centra filmske industrije došle su nakon što je i glumica Keri Maligan kritikovala filmadžije zbog nepodržavanja filmova u kojima glavne uloge igraju žene. Ona je Holivud okarakterisala kao masovno seksistički.

Britanska glumica Helen Miren iskoristila je dodelu filmskih nagrada lista "Empajr" pre dve godine da optuži reditelja Sema Mendesa za seksizam.
- Ne želim da se svađam sa Semom Mendesom, ali moram da primetim da kada je ranije ove večeri govorio o ljudima koji ga inspirišu, nijedan nije bio žena - rekla je Helen.

Zvezda "Avatara" Zoe Saldana izjavila je za časopis "Menhetn" da je vrlo teško biti žena u muškom svetu.
- Shvatila sam da živim u muškom svetu još kad sam bila dete. Nejednakost i nepravda me izluđuju. Uvek sam govorila protiv toga i zagovarala jednakost.

Patriša Arket prilikom preuzimanja Oskara hrabro se obratila holivudskim moćnicima i celoj Americi i rekla kako je došlo vreme da u Holivudu napokon zavlada ravnopravnost polova kad su plate u pitanju.

- Za svaku ženu koja je rodila, za svaku osobu koja u ovoj zemlji plaća porez, vreme je za ravnopravnost polova, sad ili nikad. Vreme je da žene dobiju svoja prava u SAD - rekla je Patriša, koja je pozdravljena gromoglasnim aplauzom. Ova 46-godišnja glumica otvoreno priča o pritiscima Holivuda na žene da ostanu večno mlade, ali i da je zbog filma "Bojhud", koji je promovisan 2014. godine, morala da trpi velika finansijska odricanja.

- Važno mi je da mogu da zaradim za život od glume, ali sam više novca izdvojila na dadilju i osobu koja mi je šetala pse, nego što sam zaradila od filma "Bojhud" - priznala je ona.

Nasilne neznanke

Prošle godine se francuskim društvenim medijima proširio film "Potlačena većina", koji je vrlo brzo postao hit na internetu. Kratkometražni film, koji je režirala i čiji je scenario napisala Eleonor Purja, prikazuje svet u kojem su rodne uloge muškaraca i žena zamenjene. Glavni lik, Pjer, oženjeni je muškarac koji se brine za dete, dok njegova supruga juri za karijerom. Pjer je na ulici izložen stalnom maltretiranju od strane žena, što starijih komšinica, što nasilnih neznanki u mračnoj uličici.

DRUGA STRANA MEDALjE - Astronomska zarada

Pred kraj 2014. godine, Dženifer Lorens dobila je još jednu titulu. Ova mlada zvezda je proglašena za najisplativijeg glumca u Holivudu, sa prihodom od 1,4 milijarde dolara.

Dvadesetčetvorogodišnja glumica za svoje astronomske prihode najviše može da se zahvali blokbasterima "Igre gladi" i "Iks men". Na drugom mestu našao se 35-godišnji Kris Prat, sa zaradom od 1,2 milijarde dolara, dok je Skarlet Johanson na trećem mestu sa 1,18 milijardi dolara.

Sandra Bulok je nekoliko puta proglašavana za najplaćeniju glumicu. Pre nekoliko godina je za samo tri filma uspela da zaradi 315 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online