Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.02.2015.
22:22
S. Đurić - Vesti A

Sladoled od vijagre i sirijske device

U svetu gde su sve oštrije razlike između bogatih i siromašnih postaje ekskluzivna priča ući u svet multimilijardera i videti kako oni žive. Žak Pereti, novinar BBC, proveo je za potrebe emisije "Superbogati i mi" s najbogatijim ljudima na svetu šest meseci. On je putovao sa njima širom planete, a između ostalih pratio je i Toma Hantera, čije je bogatstvo procenjeno na 2,13 milijardi dolara, zatim najbogatijeg Kineza Vanga Jianlina, koji ima 21,4 milijarde dolara, kao i Džona Kadvela koji je težak 2,6 milijardi dolara.

mybroadband.co.za
Bogataši dozvoljavaju sebi razne bahatosti: Može im se

On je bogataše procenio kao ljude koji veruju da su gospodari svemira, koji ne pokazuju razumevanje za ljudske slabosti.

- Oni ipak nisu zli. Oni su avatari nejednakosti, ali ono ljudsko u njima želi se povezati s ostatkom društva. Ipak, koliko god se trudili, hermetički su zatvoreni u svoj balon. Milijarderi bi želeli da budu deo običnog sveta, ali novac ih je učinio nepoverljivima, udaljenima, dehumanizovao ih je. To je njihova tragedija. Ipak, njih kao takve, ne bi trebalo žaliti - kaže Pereti.

On smatra da je u njihovoj biosferi bolja hrana, bolje su škole, nose bolju odeću, kvalitetnije se leče. Čak dišu bolji, čistiji vazduh! Neki milijarderi imaju svoje pokretne snabdevače kiseonikom, koji upumpavaju u svoje domove. Čak ni Bil Gejts, liberal i filantrop, koji je donirao milione bibliotekama i za vakcine u Africi, ne može da shvati zašto svi nisu odlučni da uspeju u životu kao i on.

Da se može sve kad se ima para, govori i neobična porudžbina koju je dobila kompanija koja se bavi proizvodnjom sladoleda. Firma iz Bristola napravila je poseban sladoled za ekskluzivnu zabavu na kojoj su se našli samo bogati i slavni. Njihov bogati klijent tražio je da naprave sladoled od vijagre. U svakoj kugli sladoleda bila je pilula vijagre, a ova ledena poslastica imala je ukus šampanjca. Nije poznato ko je bogataš koji je želeo ovaj sladoled jer je kompanija potpisala ugovor kojim garantuje da će on ostati anoniman.

Čarli Hari, osnivač firme, nije probao novi ukus jer se bojao za svoje zdravlje. Pre dolaska na tajnu zabavu Čarli je morao da potpiše ugovor o poverljivosti sa svim gostima.
- Nikada nisam uzeo nešto takvo. Lizanje sladoleda od vijagre u poslovnom okruženju ne bi bilo profesionalno.

Štale s klimom

I bogataši iz zalivskih zemalja troše milione na ispunjenje najluđih prohteva, od lova na retke životinje do kolača s jestivim zlatom. Vlasnik dijamantskog mercedesa Al Valid bin Talal poseduje oko 300 automobila i živi u Rijadu, u palati vrednoj 130 miliona dolara.

Uprkos činjenici da je ubijanje ugroženih droplji hubara u Pakistanu zabranjeno zakonom, bogati arapski posetioci svake zime kupuju specijalne dozvole i love ih sokolovima.

nymag.com
Ma široooookooooo

Pakistanske vlasti su prošle godine izdale 33 dozvole za lov koji omogućavaju svakom šeiku da ubije po stotinu ovih ptica.

Na spisku privilegovanih, kako prenosi "Gardijan", jesu emiri Katara i Kuvajta, saudijski princ i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata. Lovci u kampovima provode po nekoliko nedelja, a oprema im stiže privatnim avionima.

Šeici veruju da je meso ptice hubare moćan afrodizijak, pa su je doveli na ivicu istrebljenja.
- Ima li besmislenijeg razloga da ubijete životinju? Ako je lov na hubaru zabranjen za Pakistance, zašto bi šeicima bio dozvoljen? - kaže Naim Sadik, aktivista iz Karačija koji je potpisao peticiju za ukidanje običaja.

Jedan saudijski princ potrošio je milion dolara za samo jedno veče u klubu. Šeici su bili i glavni kupci luksuznih aviona na sajmu u Dubaiju, od kojih svaki košta bar 10 miliona evra. Premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Rašid al Maktum pre dve godine je u Engleskoj potrošio više od deset miliona dolara na kupovinu 25 ždrebadi. Drži ih sa ostalim konjima u klimatizovanim štalama čiji je plafon visok devet metara, a pod prekriven borovinom. Šeikovi ljubimci provode leto u engleskom gradu Njumarketu, a zimu u Dubaiju.

- Ljubav prema konjima mi je u krvi. Arapska plemena su gajila konje još pre nekoliko vekova - rekao je 64-godišnji bogataš čiji su konji osvojili više od 150 trofeja u 12 zemalja.

Pijana odluka

Kinez Džek Ma, koji se obogatio osnivanjem firme za onlajn prodaju i kupovinu, zauzeo je prošle godine 30. mesto na listi svetskih bogataša. Sa bogatstvom od 23 milijarde dolara bio je prošle godine najbogatiji Kinez. Kupio je filmski studio i polovinu najpopularnijeg kineskog fudbalskog kluba.
- Odluku da uložim 192 miliona dolara u fudbal doneo sam pijan - otvoreno je rekao bogataš.


Pošto Nobelova nagrada

Jedan od najbogatijih Rusa Ališer Usmanov otkrio je pre dva meseca da je otkupio Nobelovu nagradu naučnika Džejmsa Votsona i da namerava da mu je vrati. Ruski tajkun uzbekistanskog porekla izjavio je da ga je potreslo to što je naučnik morao da je proda. Džejms Votson, Moris Vilkinson i Frensis Krik dobili su 1962. godine Nobelovu nagradu za otkriće strukture DNK. Votsonova medalja prodata je na aukciji za 4,8 miliona dolara. To je ujedno i prva medalja koja je stavljena na prodaju za života naučnika, jer mu je novac trebao za dalja naučna istraživanja.


Vlasnica ostrva

Ćerka ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva kupila je grčko ostrvce Skorpios u Jonskom moru, iz nasledstva brodovlasničkog magnata Aristotela Onazisa, koji se na njemu 1968. oženio Žaklinom Kenedi. Jekaterina Ribolovljeva kupila je, 2013. godine za 100 miliona funti ostrvce, koje je Onazis kupio 1962. godine za 10.000 funti. Ostrvo ima tri stanovnika, heliodrom i pristanište za brodove. Jekaterina Ribolovljeva je tada imala 24 godine.

Dijamantski mercedes

Njegov sin Hamdan bin Mohamed bin Rašid al Maktum takođe troši novac na svakom koraku. Tokom posete Njujorku naručio je kolač s listićima zlata od 1.000 dolara, poslužen u peharu vrednom 300 dolara. Arapski investitor Al Valid bin Talal voli automobile i ne štedi na njima. Pre nekoliko godina kupio je unikatni mercedes ukrašen dijamantima za 48 miliona dolara. Svako ko je želeo samo da dodirne njegov kabriolet s belim kožnim sedištima morao je da mu plati 1.000 dolara. Natpis na privatnom posedu šeika Hamada bin Hamdana al Najana dugačak je tri kilometara i vidljiv je iz svemira. Vrh slova H spojen je s moreuzom, tako da natpis ispunjava voda. Ovo je šeika sve koštalo oko 22 miliona dolara, što nije ništa u odnosu na bogatstvo koje ima a procenjeno je na 22 milijarde.

Arapski šeici, kako prenosi "Mulsim tajms", lažno se predstavljaju kao humanitarci i posećuju izbegličke kampove kako bi razgledali devojke iz Sirije. Device kupuju za 2.000 dolara, a ostale čak i po dvostruko nižoj ceni. Obećavaju im brak i luksuzan život, a čim se zadovolje, izbacuju ih na ulicu. Međutim, ovo su brakovi koji traju samo dan ili dva i kraće i radi se o bezdušnoj eksploataciji sirijskih žena koje porodice nude bogatim muškarcima.

- Ne postoji ništa što se ne može kupiti za pravu cenu - rekao je Čen.

Viktor Feliksovič Vekselberg, ruski oligarh, čije je bogatstvo u 2014. godini procenjeno na 17,2 biliona dolara, kupio je 2004. godine devet Faberžeovih jaja od porodice Forbs.

Godišnji sajam milionera u Rusiji pokazao je da za ruske milionere nema zime. Ovo je vodeća svetska manifestacija luksuznih roba i usluga. Za bogataše je to jedinstvena prilika da na jednom mestu pronađu avion, skupocenu jahtu, konja, nakit, krzno, parfeme... U ponudi je bila i šerpa od zlata i dijamanata koja košta 150.000 evra, luksuzni mercedes u Svarovski izdanju, koji košta pola miliona evra, stakleni klavir koji sam svira i košta 110.000 evra. A što se tiče zlatnih šerpi, ukupno ih je četiri na svetu. Tri su u Italiji, jedna u Rusiji...

DRUGA STRANA MEDALjE: Život bez troška

Neki od svetskih bogataša i ne mari toliko za luksuzom, pa tako žive kao sav normalan svet. Najbolji primer je Meksikanac Karlos Slim Helua. Telekomunikacijski i trgovački mogul, iako bi mogao, nema privatni avion ni jahtu i stanuje u istoj kući više od četiri decenije. On čak ne koristi ni kompjuter.

- Sinovi su mi pokazali gde se pali i gasi. Dalje od toga nisam išao - priznao je multimilijarder.

I Indijac Azim Premji, vlasnik kompanije Vipro, koja pruža tehnološke usluge, osam je godina vozio ford eskort pre nego što ga je menjao za tojotu korolu. Ni tada nije promenio naviku da na posao ide pešice. Na službenim putovanjima Indijom leti ekonomskom klasom, odlazi u hotele s tri zvezdice ili čak hostele, a oblači se u konfekcijska odela. Na svečanom ručku prilikom svadbe sina Rišada, hrana je služena na kartonskim tanjirima.

I Džim C. Valton, jedan od naslednika trgovačkog lanca Valmart, umesto da vozi brza kola, vozi se u kamionetima. Američki kralj mobilne telefonije Džon Kaudvel odeću kupuje u jeftinim trgovinama s konfekcijom i ne ide kod frizera! Šiša se sam kod kuće i ne pije skupa vina, tvrdeći da je svaka flaša skuplja od 90 dolara bacanje novca.

- Ne treba da trošim da bih sebi podigao samopoštovanje - rekao je jednom prilikom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online