Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 07.05.2014.
19:07
B92, B. Božin A

Politički sukob Rusije i Ukrajine na Evroviziji

Rusija i Ukrajina odmeriće snage u finalu Evrovizije u subotu, a već su usledili komentari o navodnoj politizovanosti ovog takmičenja.


Ruskinje "militantne kao Duma", tvrde ukrajinski mediji
 

Ukrajinski mediji prenose da je prolazak Rusije u finale dočekan zvižducima iz publike, dok su ukrajinski kandidati bili ispraćeni aplauzima i navijanjem. S druge strane granice, u Rusiji, mediji su hvalili izvođenje njihovih takmičarki Tolmačevi tvins, dok su drugi pisali da im je muzika "agresivna i militantna, kao himna Dume".

I ruski i ukrajinski mediji citirali su londonskog novinara Vilijama Lija Adamsa, koji je rekao da je podrobna analiza ruske pesme "Šajn" omogućila slušaocima da je dožive kao "prikriveno ljubavno pismo Rusije Krimu". Očigledna ironija je izgubljena u prevodu, kada je ruski tabloid citirao ovog novinara i dodao da je "Adamsovo mišljenje dobilo podršku i drugih zemalja koje Rusiju negativno doživljavaju iz političkih razloga".

Da li je Ukrajinka otpevala ljubavnu pesmu Krimu, ili je to krivo tumačenje?
 

S druge strane, ukrajinska takmičarka Marija Jaremčuk i njena pesma "Tik-Tok" nisu primile takve političke primedbe, iako su pojedini primetili da prvi stih pesme - "verujem da sam te zavolela od prvog puta kada sam te ugledala" - može da se primeni na situaciju od pre šest decenija kada je Ukrajina na "poklon" od sovjetskog lidera Nikite Hruščeva dobila Krim.

Iako veći deo Evrope ne doživljava Evroviziju kao poligon političkih razmirica, prema analizama kolumniste "Vol strit džurnala" Frensisa Robinsona, prethodnih godina je moglo da se statistički vidi kako su se pogoršavali odnosi između Ukrajine i Rusije. Glasovi koje su ove države dale jedna drugoj na Evroviziji od 2003, beleže konstantan pad.

Osim toga, pre 10 godina ukrajinska predstavnica Ruslana pobedila je sa pesmom "Vajld dens", koja se nije ticala samo kratkih suknjica i vatre, a izvesni kritičari su je ocenili kao "geopolitičku". Čak je jedan naučni magazin objavio rad na 17 strana pod nazivom "Zamišljanje Evrope: Ruslanina retorika identiteta".

Ma šta ostatak Evrope mislio, Evrovizija je i na drugim primerima bila mesto na kom su se "lomila koplja". Na primer, 2012. godine Jermenija se povukla sa takmičenja, jer je zemlja domaćin bila Azerbejdžan s kojom je vodila borbu oko separatističke regije Nagorno - Karabak.

Iako plave bliznakinje Tolmačevi tvins i Ukrajinka Jaremčuk verovatno nemaju nameru da promovišu bilo kakve konflikte, to neće sprečiti glasače da svoje političko mišljenje izraze na glasanju 10. maja.

Kako glasa Krim?

Već na startu ovogodišnjeg Evrosonga u Kopenhagenu nametnulo se osetljivo pitanje - kojoj zemlji će se pripojiti televoting-glasovi sa Krima- Rusiji ili Ukrajini? Šef evropske radio-difuzije Jon Ola Sand je morao da pokaže veliku diplomatsku veštinu i da razreši ovaj konflikt.
Tako je za televoting-glasove oko tri miliona stanovnika Krima nađeno pragmatično rešenje. Pošto na Krimu postoji stara ukrajinska infrastruktura i isključivo ukrajinska telefonska mreža, krimski glasovi će se računati kao ukrajinski! Tako se došlo do bizarne situacije da poluostrvo koje je u međuvremenu pripojeno Rusiji u Kopenhagenu još uvek nastupa pod ukrajinskom zastavom. Politika je morala da ustukne pred zakonima svakodnevice i stvarima tehničke prirode.                  B. B.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.05.2014. 23:04
Одавно не пратим више ову евровизијску будалаштину од кад се тачно зна ко ће коме и колико бодова дати!!! Е сад читајући овај текст не мало сам изненађена и запрепашћена такмичењем Украјине...?! Само 4 дана раније у Одеси се десио онај страшан злочин без преседана гдје је преко 100 жртава....а да не набрајам Славјанск, Краматорск....итд ДА ЛИ ЈЕ У РЕДУ ДА СЕ УКРАЈИНКА ТАКМИЧИ НА ОВОМ МУЗИЧКОМ ФЕСТИВАЛУ КИЧА, ШУНДА И СВЕГА ФУЈ....ДОК ЊЕНА ЗЕМЉА ГОРИ И НАТАПА СЕ КРВЉУ НЕВИНО ПОСТРАДАЛИХ....??? ПО МЕНИ НЕЕЕ !!!
Sreda 07.05.2014. 20:02
Ufffffff....ruskinja! A tek ukrainke!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online