Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.03.2013.
04:49
B. Božin - Vesti A

"Kako me je kopirao Armani"

Na podu modnog ateljea Ivana Mandžukića leže zaboravljeni roze restlovi njegove nove kolekcije za proleće/leto 2014. godine, na policama u Krojcbergu je mnoštvo knjiga, svuda odeća vešalicama sa potpisom "ivanman", a u centru tog modnog mikrokosmosa su daska za peglanje, mašina za šivenje i kompjuteri. Fantastični svet 29-godišnjeg kreatora, koji modu vidi kao materijalizaciju filozofije, literature, muzike, arhitekture...

Ivan Mandžukić u svom ateljeu
 

- Time što ideje pretvaram u štofove, moda je zapravo moja interpretacija kulture - kaže Ivan, koji je u Parizu pobedio na konkursu i pozvan je na veliku izložbu Who is next.

Znoj Toma Kruza

Na praksu da poznati nose i popularišu nekog kreatora Ivan gleda sumnjičavo:
- Dođe Tom Kruz, obuče jednom sako, a posle ga ne možeš prodati, jer je sve oznojeno. Dobio sam i ponudu da Lotar Mateus nosi moju odeću za šuting, i to je u redu, ali, po mom mišljenju, jedno nošenje na crvenom tepihu je perverzno.

Strogi krojevi s razigranim kragnama ili geometrijskim aplikacijama na košuljama, jaknama i sakoima za jesen/zimu 2013. U paleti boja su crna sa belom, koje presecaju svetlosiva, maslinastozelena, petrolej do tamnoplave. Još u rodnom Požarevcu fascinirali su ga opera i kostim, a u Nemačku dovele kreativnost i želja da nađe posao u kome može da iskaže ono šta je sve vreme bilo pritajeno.


- Zbog pozorišta sam počeo da otkrivam ljubav prema modi, a kad sam gledao ljude kako su obučeni, uvek sam razmišljao šta bih kod njih promenio. Ali, nisam bio frik koji prati modu po svaku cenu.

Nova kolekcija za proleće/leto 2014.

U Berlinu je Ivan upisao internacionalnu visoku školu za modu, a završni rad, kolekcija koju je prikazao u Kući svetske kulture, izazvao je oduševljenje modnih kritičara, koji su mu prorekli blistavu karijeru.

- Tema mog diplomskog su bili filmovi Paola Pazolinija jer sam bio fasciniran onim šta je radio 60-ih godina, i reakcije su bile zaista dobre. Bavim se muškom modom, a to je ono čega u Berlinu i okolini nema puno. Ubrzo posle toga su me pozvali u Zagreb na Nedelju mode, pa u Ukrajinu, zatim u Beograd i tako je to krenulo. Mada je u Beogradu Nedelja mode pomalo lokalna. Ne znam da li je u pitanju novac ili nešto drugo - kaže Ivan.


Od 2010. godine, otkad postoji njegov modni atelje, uradio je još tri kolekcije, za koje je inspiraciju našao u literaturi Franca Kafke, muzici Gustava Malera, filozofiji Ludviga Vitgenštajna... Sasvim netipično za mladog čoveka jer takve stvari traže ili veliko iskustvo ili veliku imaginaciju.

Beograd, carstvo "adidasa"

U Berlinu, čim imaš jedan šou, moraš sledeće sezone da napraviš sledeći jer si u protivnom izbrisan, a u Srbiji možeš i da pauziraš, ali si i dalje prisutan.
- Prošli put kad sam bio u Beogradu kreatorka Tijana Pavlov ispričala mi je kako se njeni modeli dobro prodaju, a kad sam izašao na ulicu, video sam da se masovno nose "adidas" trenerke.

- Kao što je Niče rekao, kod mene moraju da se podudare spoljna temperatura, raspored oblaka i vazdušni pritisak. Kad sve to štima i napravim još nekoliko lepih šetnji, tada misao doživi svoj veliki čas - kaže Ivan.

Njemu je važno da u kolekciji uvek ima tzv. ki-detalj (ključni detalj) i da dostigne određeni kvalitet. Mnogi muškarci tokom duge evolucije jedva su rešili da obuku roze košulje. A Ivan je otišao dalje i nudi im roze pantalone i bermude.


- Nosiće ih onaj koji je sklon ekperimentisanju. Iako mislim da je moja kolekcija može da se nosi u svakoj prilici, muškarci su ipak izbirljiviji kad je moda u pitanju, pa je nekada i jedan detalj previše - priznaje dizajner.


„Trouglasta ogrlica od kože bila je sastavni deo moje prve kolekcije, a onda se desio skandal vezan za kuću "Armani". Tu sam ogrlicu radio 2008. godine, a 2012. godine se ona pojavljuje prekopirana u Armanijevoj kolekciji, i to još u muškoj modi. Iako to može da zvuči čudno, mladi dizajneri koji rade kod Armanija takođe traže inspiraciju kod drugih dizajnera.

Pričao sam s advokatom koji je specijalizovan za modu kako da zaštitim svoja prava, ali mi je on savetovao da ne ulazim u konflikt, nego da pokušam da od njih dobijem neki ugovor. Međutim, oni su povukli ogrlicu iz prodaje i sve vreme mi objašnjavali kako su se inspirisali na buvljaku. To je sve bilo po novinama i dosta se pričalo o tome, pa mi sada nepoznati ljudi kažu: "A, ti si onaj sa Armanijem!"

POVEZANE VESTI

ŠOUBIZNIS Umro Karl Lagerfeld
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online