Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.10.2012.
14:37
S. Đurić - Vesti A

"Ni račune ne mogu da platim"

Posle pet decenija glumačke karijere Zlata Numanagić (61) otišla je u zasluženu penziju. Prvu ulogu sa samo 11 godina imala je u filmu "Uoči odlaska večernjeg voza", pozorišne role davno je prestala da broji, ali je publika najviše pamti po uloga u serijama "Povratak otpisanih" i "Srećni ljudi". I sada kada konačno može da se posveti nekim sitnim, životnim zadovoljstvima ona se našla na rubu egzistencije.

Nije dozvolila da joj slava udari u glavu: Zlata Numanagić

- Od glumačkog poziva se danas teško živi, a tek od penzije to i da ne pričam. Imam tu i tamo posla u nekim predstavama, inače ne bih mogla da platim račune koliko mi je mala penzije. Ne mogu da odem na letovanje. Sramota me je i da kažem kolika mi je penzija, a toliko godina sam u poslu. Imam utisak kao da sam otvarala vrata u pozorištu. Dok sam bila slobodni umetnik bila sam u rangu taksiste ili bilo kog privatnika, a od svakog zarađenog honorara uzimana mi je trećina, a pri tom su mi doprinosi koje grad plaća bili kao da sam čistač ulice. E, zato je moja penzija toliko mala - kaže Zlata Numanagić.


Da li ste podnosili zahtev za nacionalnu penziju?
- Ne mogu da se bakćem sa tim. Više od pola veka sam u poslu, toliko sam uloga odigrala, snimala, i dan-danas me traže da glumim u predstavama i ljudi dolaze da me gledaju, interesuju se novinari za mene. Ali, to očigledno nije dovoljno da me se neko seti, a meni je ružno da samu sebe predložim. S druge strane kad vidim ko je sve dobio nacionalnu penziju muka mi je, pa mi je drago ovo moje siromaštvo.

Ne voli da gleda sebe: Zlata u seriji "Otpisani"
 


Nedavno je na RTS reprizirana serija "Srećni ljudi". Da li gledate serije i filmove u kojima glumite?
- Ne volim da gledam serije i filmove, čak ni fotografije na kojima sam. Jednostavno ne mogu da gledam sebe. A, kad pogledam onda vidim da je trebalo drugačije to da se odradi. Ovih dana sam sa sinom bila u supermarketu, onako sportski obučena bez trunke šminke. Prišla mi je prodavačica i zamolila me je da me poljubi i rekla mi da sam joj mnogo draga. To mi je velika nagrada i satisfakcija. Ne volim da govorim ko sam i šta sam, nikada nisam koristila svoj poziv u bilo kakve svrhe, jer ne smatram da sam drugačija od bilo kog drugog u ovoj zemlji. Jesam akademski građanin, odrastala sam u umetničkom okruženju, ali nikada to nisam isticala, niti sam dozvolila da mi slava udari u glavu.


Radite iako ste u penziji?
- Da, i treba da se radi. Ko prestane da radi - ugoji se, padne u depresiju, a za to je lek radna terapija. Kad sam u toj fazi uzmem krpu, metlu, radim i ribam po kući, a to je najbolji lek. Čovek ne treba da se nervira, važno je da je živ, zdrav i prav, nije sve u parama.
 

Klonirane devojke

- Imam sreću da sam okružena mladim, lepim i normalnim koleginicama. Kada vidim ove mlade, klonirane devojke na ulici smuči mi se. Sve su iste - napumpane usne, grudi, istanjena duga kosa, nijedna od njih nije jedinstvena. To nema nigde u svetu. Strašno mi je kada čujem da žensko dete od roditelja za 18. rođendan dobije na poklon povećanje grudi. Pa kakvi su to roditelji, za šta je spremaju? Nemam žensko dete, ali kad bi imala ćerku sigurno joj to ne bih dozvolila - kaže Zlata.

 

I dalje na sceni

- Trenutno igram u predstavi Mirjane Bobić Mojsilović "Pogodi ko dolazi na večeru", a pripremam jedan pretkosovski, kosovski i pokosovski ciklus u okviru predstave "Knez Lazar i carica Milica", a u kojoj i pevam. I to me mnogo raduje, mislim da će biti lepo - kaže Zlata.

Utorak 02.10.2012. 11:07
Drugi su radili mnogo teže poslove, a penzija nedovoljna za život. Bar ima utehu u tome da je bila poznata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online