Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 06.08.2012.
16:39 >> 19:38h
Večernje novosti A

Zašto propada grob Tošeta Proeskog?!

U oktobru će se navršiti pet godina otkako je u saobraćajnoj nesreći poginuo makedonski slavuj Toše Proeski, jedan od najboljih muških pop vokala sa Balkana. Sahranjen je u Kruševu, na Gumenju, a makedonski mediji ovih dana pokušavaju da nađu odgovor na pitanje zašto propada njegov grob, pišu Večernje novosti.

Toše Proeski će ostati upamćen po predivnom glasom i hitovima koje je ostavio za sobom
 

Ne postoji razumno ni logično objašnjenje, pišu tamošnji dnevnici, što na petogodišnjicu njegove tragične smrti, na grobu još nije postavljena ni nadgrobna ploča, niti spomenik. Šta tek reći za krovnu konstrukciju, na kojoj je pleksiglas ili neki sličan materijal, koji ne može da zadrži malo obilnije kiše ili sneg.


Gradonačelnik Kruševa, s kim je kontaktirao makedonski “Fokus”, odbio je da razgovara na ovu temu, uz obrazloženje da Tošetov grob nije u njegovoj nadležnosti.
Kraj Kruševa je pevač počeo da gradi manastir Svetog Preobraženja, koji se finansira dobrovoljnim prilozima. Za završetak radova (oslikavanje fresaka u crkvi, novi konaci…), potrebno je još 300.000 evra. Mada makedonska pravoslavna crkva u izgradnju ovog manastira nije uložila ni jedan jedini denar, tamošnji mediji zapanjeni su činjenicom da ona uopšte nije ni zainteresovana za taj projekat.


Nema odgovora ni na pitanje zašto je 17 honorarno angažovanih lica u spomen-kući “Todor Proeski” otpušteno, te i ona sada propada. Novinari takođe traže da se objasni apsurd kako da u muzejskoj postavci u spomen-kući, koja treba da predstavlja hronološki prikaz Tošetovog života, nema mesta za njegov omiljeni automobil, popularnu Folksvagenovu ‘bubu’, koja prekrivena ciradom trune u jednom od komšijskih dvorišta.


Tošetovi obožavaoci iz Srbije i Hrvatske svoju ljubav prema pevaču iskazali su na veoma originalan način – kupili su teleskop i planirali da ga upere ka zvezdi koja je ponela ime makedonske pevačke superzvezde. Umesto toga, još neotpakovan teleskop stoji u hodnicima prostorija gde je smeštena fondacija “Toše Proeski”. Zar za njega nema mesta u spomen-kući?!Toše Proeski ovako nešto nije zaslužio!

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.08.2012. 19:19
Izgleda da vreme suviše brzo prolazi da bi ljudi uhvatili korak sa odgovornošću gajenja trajnih umetničkih vrednosti kao i poštovanja uspomene na pevača u vidu memorijalnog kompleksa. Nebriga države i nadležnih institucija ne mogu biti izgovor za Tošetove roditelje i prijatelje koji su mogli sami urediti makar nadgrobni spomenik. Želim da verujem da se Toše ne prevrće u grobu jer je s anđelima na nebu....
Ponedeljak 06.08.2012. 20:12
Vise nego zalosno je to sve...decko koji je legenda kojim bi makedonski narod trebao da se ponosi nije ovo zasluzio naravno...5 godina je proslo jako brzo a secam se u pocetku je bilo svakodnevno opisivano kako su makedonci doziveli gubitak od kog se nece brzo oporaviti...kako vreme ide naravno onaj prvi bol jenjava ali ne treba zaboraviti da se u znak secanja mora voditi racuna o onima koji su nas zaduzili...Covek je bio human vernik jedna dobra i postena dusa kakva se radja u milion godina...ovim se vidi i karakter naroda...
Sreda 08.08.2012. 11:27
Sećanje ne može da se nameće silom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online