Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.07.2012.
17:27
T. Božović - Vesti A

Špijunke u krevetu neprijatelja

Mata Hari je slavu stekla u Parizu, pod umetničkim imenom Lejdi Mekleod, gde je nastupala kao cirkuska jahačica i golišava pozirala fotografima, a streljana je 1917. kao nemački agent.


U filmskom svetu špijunaža se obično vezuje za neodoljivog muškarca, kakav je Džems Bond, koji pri negovanoj ruci uvek ima i lepoticu u večernjoj haljini i sijaset grubijana s akcentom stranog porekla, koji bezuspešno pokušavaju da unište svet. Posao špijuna podrazumeva da on prikuplja važne podatke, najčešće u vojne, političke i ekonomske svrhe. Sredstva i načini kojima špijuni dolaze do podataka su razni: uhođenje, potajno motrenje kretanja, dostavljanje podataka, potkazivanje, prisluškivanje, presretanje elektronske pošte... Stvarnost je pokazala da žene i te kako umeju da budu uspešne u ovom poslu, jer imaju jedan adut više - umeće zavođenja.


Crni rob kao agent
Prva dama špijunaže Margareta Gertruda Cele, poznata kao Mata Hari, bila je čuvena plesačica egzotičnog plesa. Slavu je stekla u Parizu, gde pod umetničkim imenom Lejdi Mekleod nastupa kao cirkuska jahačica i golišava pozira fotografima. Ubrzo počinje njena karijera orijentalne plesačice pod pseudonimom Mata Hari, što na indonežanskom i malajskom znači "sunce" ili "oko dana". Kad je izbio Prvi svetski rat, bila je ljubavnica i dama za pratnju mnogih bogatih ljudi i visokih oficira. Kao državljanka neutralne Holandije, Mata Hari je često prelazila državnu granicu, što je u jednom trenutku privuklo pažnju savezničkih sila. Pozvana je na informativni razgovor u britansku obaveštajnu službu, tvrdila je da je tajni agent koji radi za Francusku, međutim, francuska vlada je tu izjavu demantovala. Ubrzo potom Francuzi su presreli nemačku radio-vezu, u kojoj se govorilo o detaljima jednog od njihovih najuspešnijih špijuna pod šifrom H-21. Francuska tajna služba je šifru identifikovala kao Mata Hari. Slavna kurtizana optužena je da je doprinela smrti 50.000 ljudi. Osuđena je na smrt 1917. i navodno je stala pred streljački vod, pokazala vojnicima svoje golo telo i poručila im: "Hvala, gospodo". Nikada tačno nije utvrđeno da li je stvarno radila za Nemce ili Francuze, a ni njeno poreklo nije moglo da otkrije na čijoj je stvarno strani - otac joj je bio Holanđanin, majka iz Indonezije.


Tokom američkog građanskog rata svoje elegantne prste umešala je i jedna neobična gospođa. Elizabeta Van Lu je tokom rata radila za Uniju, predstavljajući se kao saradnica dobrotvornog društva. Bilo joj je dozvoljeno da ulazi u ozloglašeni zatvor Libi u Ričmondu, gde je zarobljenim severnjacima donosila hranu i ostale potrepštine. Tamo je prikupljala informacije o kretanju južnjačke vojske i prenosila ih severnjacima. Takođe je delovala u okviru malog špijunskog kruga sa sedištem u okolini Ričmonda, koji je uključivao nekoliko visokih zvaničnika konfederativne vlade. Čak su kružile glasine da je uspela da zaposli jednog od svojih bivših robova u sedištu Konfederacije, koji je bio njen doušnik. Van Luovu je kapetan Grant smatrao najvrednijim izvorom informacija iz glavnog grada Konfederacije. Zajedno sa Bel Bojd sa južnjačke strane, ostala je zapamćena kao najčuveniji špijun iz Građanskog rata i postavljena u Hol slavnih vojne obaveštajne službe.

Kuvarica i morski psi
Dama koja je takođe spajala igru i moć zavođenja, a imala važnu ulogu u špijunaži bila je Amerikanka Džulija Čajld, koja je radila u službi OSS, prethodnici CIA. Pošto je bila previsoka, nisu je primili u vojsku, pa se navodno zaposlila kao daktilograf. Poslata je u Kanadu 1944. radi razvoja tajne visokotehnološke komunikacije. Navodno je delovala u Kini i na Cejlonu i u velikoj meri je pomogla da se razvije tehnologija za odbijanje morskih pasa od postavljenih eksploziva. Ovo je bilo neophodno pošto su eksplozive koje bi Amerikanci ili Englezi postavljali krišom na nemačke brodove morski psi često skidali izazivajući eksploziju na pogrešnom mestu, na osnovu čega bi Nemci otkrivali koji su od njihovih brodova mete. U Francusku ju je 1948. doveo posao njenog muža, službenika američkog Ministarstva inostranih poslova. Tu je završila francuske škole kuvanja i postala prva Amerikanka koja je uspela da izuči zanat francuskog kuvanja, a kasnije najpoznatija američka TV zvezda.

Ruskinja u negližeu
Ana Vasilijevna Čepman jedna je od najpoznatijih špijunki današnjice. Sa svega 30 godina stekla je planetarnu popularnost, tako što je u junu 2010. godine uhapšena sa još devet špijuna u SAD i proterana iz zemlje pod optužbom da nije informisala američke vlasti da sarađuje sa stranim obaveštajnim službama. U Beču je zamenjena za četiri ruska građanina koji su radili za britansku i američku obaveštajnu službu. Kao proterani ruski agent Ana se srela i sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Kasnije se slikala za ruske muške časopise i njene slike su ponovo obišle svet. Ana Čepmen je pre mesec dana u dugačkoj crvenoj haljini prošetala modnom pistom u Turskoj, u pratnji dva muškarca koji su bili obučeni kao tajni agenti - u zamenu za donaciju njenoj fondaciji.

 

Libanka protiv Gadafija
Lepe i sposobne žene su često oružje svetske špijunaže. Jedna takva je bukvalno došla glave Moameru el Gadafiju. Libanka pod imenom Nomidia špijunirala je vojne baze Gadafija i informacije odavala NATO alijansi koja je na osnovu njih bombardovala ključne objekte. Kako bi izbegla otkrivanje i hapšenje, stalno je bila u pokretu, koristila više mobilnih kartica i o svojim aktivnostima nije pričala ništa čak ni članovima svoje porodice.

 

Smrt u Teheranu
Veština špijuniranja razvila se još i u starom Egiptu, a veliku je ulogu dobila u elizabetanskoj Engleskoj i do danas je poprimila neslućene razmere. Međunarodno pravo reguliše špijunažu isključivo u oblasti ratnog prava, u okviru države time se bavi kazneno pravo, ali i tajne službe koje su u prvoj liniji odbrane od stranih agenata. U mnogim se zemljama i u današnje vreme špijunaža kažnjava smrtnom kaznom, pa je u Iranu početkom ove godine na smrt osuđen američki špijun.

 

Domaćica iz ruske škole
Prva dama nam svima nekada zajedničke nam zemlje Jugoslavije Jovanka Broz navodno je poslata iz Moskve kao agent sovjetske službe NKVD, pa je velika Jovankina tajna da je, uoči dolaska na mesto Titovog ličnog sekretara, devet meseci provela na školovanju u moskovskoj obaveštajnoj akademiji. Ove tajne beleške izneo je Titov biograf Vladimir Dedijer, koje su bile pohranjene u arhivu Slovenije. Kad se Jovanka vratila u Jugoslaviju, naprasno je postala Titova domaćica, što se dogodilo čim je umrla Titova ratna ljubavnica Davorjanka Paunović.
Za Jovanku Broz se do sada često nagađalo da je radila za strane obaveštajne službe. Tito se sa Jovankom pojavljivao sve do jeseni 1977. godine, kada je naprasno izbačena sa spiska putnika u okviru obilaska SSSR-a, Kine i Severne Koreje. Zapadni mediji su tada pisali o sukobu američke i sovjetske tajne službe, koji je dokrajčio Titov brak.


Avangardna i smela Koko Šanel obeležila je modnu scenu 20. veka. Smatrala je jednostavnost ključem istinske elegancije. Njen život je mnogima bio veoma tajanstven, a nedavno je objavljena knjiga "U krevetu sa neprijateljem: tajni rat Koko Šanel", u kojoj se tvrdi da je poznata kreatorka bila nacistički špijun tokom Drugog svetskog rata. Autor knjige američki novinar Hal Von tvrdi da je 1940. obaveštajna služba nemačkog generalštaba Abver regrutovala modnu kreatorku koja je tada imala 57 godina. Ona je tada postala agent F-7124 pod šifrovanim imenom Vestminster, po njenom bivšem ljubavniku i prijatelju vojvodi od Vestminstera. Koko Šanel se, piše autor, nadala da će u zamenu za špijuniranje izdejstvovati oslobađanje jednog rođaka iz nemačkog logora.
Ipak, i ljubav je umešala svoje prste, jer je tada bila zaljubljena u nemačkog oficira i nacističkog agenta barona Hansa Gintera fon Dinklagea zvanog Špac sa kojim je održavala dugu vezu. Špac je naime bio zaslužan i za to što je Koko Šanel tokom godina okupacije mogla da stanuje u otmenom pariskom hotelu Ric koji su često posećivali Herman Gering i Jozef Gebels. Šanel, koja je preminula 1971, uvek je negirala da je sarađivala sa nacistima.

DRUGA STRANA MEDALjE
U Muzeju anatomije

Iako je jedna od najpoznatijih i najslavnijih špijunki na svetu Mata Hari, ni dan-danas se ne zna gde je njeno telo. Pošto po njega niko nije došao, delovi su korišćeni u medicinske svrhe. Glava joj je balsamovana i smeštena u pariski Muzej anatomije, odakle je nestala 1954. godine prilikom preseljenja muzeja. Nestanak je otkriven tek 2000. godine. Uz glavu je misteriozno nestalo i telo. Glasine kažu da je njena glava imala crvenu kosu, iako je Mata Hari imala izrazito crnu kosu. Ono što je takođe zanimljivo je to da je njen dosije strogo čuvana tajna i da se drži u nekoj od državnih arhiva u Francuskoj, ali je takođe i interesantno da na dosijeu stoji oznaka da mora biti čuvan u tajnosti 100 godina od izvršenja presude, što bi značilo da će biti otvoren 2017. godine.


Muhamed Šaćirbegović, bivši ministar spoljnih poslova BiH, i uvaženi diplomata dugo godina je bio u vezi za holandskom princezom Mejbl Vize Smit. Nekoliko godina nakon okončanja njihove veze, osvanula je knjiga "Služba", u kojoj se navodi da je Mej bl u stvari bila špijun zadužen da nadgledala i špijunira Šaćirbegovića na pregovorima u Dejtonu. Autor knjige Fric Hekstra navodi da je Mejbl bila aktivni špijun tokom devedesetih te da je po nalogu holandske obaveštajne službe zavela Šaćirbegovića i špijunirala ga.


- Nije bio potreban špijun da preslušava moje razgovore s predsednikom Alijom Izetbegovićem. Amerikanci su to sve prisluškivali i mi smo bili svesni toga. Ne razumem zašto bi Mejbl jedino mene špijunirala. To je neverovatno - izjavio je u aprilu Šaćirbegović za "Avaz".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online