Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.05.2019.
11:25
Vestionline A

Filmom "Električni orgazam za ljude budućnosti" zatvoren ovogodišnji Beldocs

Dodelom nagrada i premijerom dokumentarnog filma "Električni orgazam za ljude budućnosti" autorke Marije Vukić, sinoć je u Kombank dvorani završen 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs".

Tanjug
Direktor "Beldocs"-a Mladen Vušurović na zatvaranju festivala.

Najbolji srpski dokumentarni film, nagrađen sa 2.000 evra odlukom žirija u sastavu Varja Močnik, Svetislav Basara i Manuel Mozos, je "Centar" Ivana Markovića, koji je nagrađen i za najbolju montažu (500 evra) u domaćoj takmičarskoj selekciji, zajedno sa Jelenom Maksimović. 

U obrazloženju žirija navedeno je da se nagrada dodeljuje za uverljivo, a nenametljivo svedočanstvo o pustoši tehničke civilizacije izražene na umetnički besprekoran način. 

Marković je izjavio da su mu nagrada "Beldocs"-a i dobra reakcija publike veliki podstrek, ali u određenoj meri i iznenađenje, s obzirom na specifičnu, svedenu formu filma. 

- "Centar" predstavlja apstraktni portret Sava Centra, ali, posredno, i drugih monumentalnih građevina tog perioda čiji je opstanak doveden u pitanje. Ovim filmom želeo sam da stvorim subjektivni portret prostora koji je za mene značajan, prostora neispitanih mogućnosti i arhitektonske i društvene vizije koja bledi, a istovremeno postaje sve neophodnija - rekao je Marković.

Nagrada za najbolju fotografiju (500 evra) u domaćoj selekciji pripala je Dušanu Grubinu za film "Taurunum boy", a Specijalna nagrada žirija filmu "To sam što jesam - Gipsy mafia" Andrijane Stojković. 

"A Lua Platz" Žeremija Gravaje je najbolji inostrani film, odlučio je žiri u sastavu Matjaž Ivanišin, Diana Tabakov i Branislav Dimitrijević, uz ocenu da je reč o angažovanom i brižljivom filmskom pristupu i empatičnom uvidu u životne uslove zajednica u egzilu i njihovih istorija. 

Gravaja je u ime cele ekipe izjavio da su počastvovani i da se nadaju da će nagrada doprineti da film i njegove evropske teme nastave svoj put.

- Zauzimanje mesta bi mogao biti prevod naslova našeg francusko-rumunskog dokumentarnog filma. Može li, onda, film da postane neka vrsta sigurne kuće za one čiji se glas skoro nikad ne čuje? I ne zaboravite, sutra, 16. maja, je Međunarodni dan romskog otpora - dodao je Gravaja.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je Huanu Alverezu Nemeu za film "Stapanje vremena", kao i produkciji "Mint film office" za film "Sada se nešto polako menja" Mane Laure Meijer.

U okviru selekcije kratki dokumentarni film žiri u sastavu Aron Sekelj, Antigoni Papantoni i Erol Bilibani doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada dodeli Goranu Deviću za film "U ime Republike Hrvatske", uz obrazloženje da je reč o smelom, sirovom, elegantno duhovitom, promišljeno strukturisanom, pre svega, plemenitom autorskom pristupu u prikazu jednog odlučnog, ali nepodesnog protagoniste, i njegove borbe sa kojom se neizbežno solidarišemo.

Dević je rekao da filmove radi primarno za one koji žive na ovim prostorima i kada mu se dogodi da film bude prihvaćen i prepoznat u prostoru koji mu je bitan, sva muka kojom je film stvoren postaje nebitna i to je zapravo razlog zbog koga se bavi filmom.

Film je prikazan na "ZagrebDoxu" i izazvao je buru kako zbog teme, tako i same izvedbe, i pokrenuo je pitanje na šta liči sudstvo u ovom trenutku u Hrvatskoj, dok je u Nemačkoj viđen kao umetničko delo o svetu u kome živimo, rekao je Dević Tanjugu, dodavši da su u Beogradu rekacije iste kao u Zagrebu. 

Žiri "Beldocs TEEN" programa, u sastavu Radomir Vranjković, Sonja Jeković, Drago Milovanović, Relja Popović i Nemanja Joković najboljim filmom u toj selekciji je proglasio "U raskoraku" Binga Liua, ocenivši da on verno oslikava kompleksne društvene probleme zajednice, kroz lične priče trojice prijatelja.

Nagrade su dodeljene i u okviru "Beldocs Industry" programa za projekte u razvoju.

Direktor "Beldocs"-a Mladen Vušurović je za zatvaranju rekao da je sa 12. izdanjem festivala naprevljen korak napred u odnosu na prethodna i izrazio uverenje da će za tri godine "Beldocs" ući u sedam najvažnijih evropskih festivala.

Tokom sedam dana festivala prikazan je 121 film u 16 programa i 12 sala, u prisustvu više od 160 gostiju, autora filmova i filmskih profesionalaca, i dodeljene su nagrade u ukupnom iznosu od 16.500 evra. 

Zabeležen je porast broja posetilaca festivala, a čak 15 projekcija bilo je rasprodato, među kojima kuriozitet čine rasprodate reprizne projekcije.

Pored mnogobrojnih gostiju, radost festivalu i publici doneli su dvojica istaknutih dokumentarista, Japanac Kazuo Hara i Goran Dević iz Hrvatske, čije retrospektive su organizovane u Beogradu, a pravu ljubav prema dokumentarnom filmu pokazale su dve gledateljke koje su izdržale projekciju najdužeg filma festivala "Mrtve duše" u trajanju od osam sati i 16 minuta i koje je festival nagradio akreditacijama za sve događaje "Beldocs"-a u naredne dve godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online