Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.05.2017.
10:38
Vestionline, Tanjug A

"Velike i male revolucije" širom Srbije: Od korejske nošnje, Frojda i Junga do Samija

U 44 grada i mesta Srbije, 68 lokacija u Beogradu, sve skupa impresivnih 390 sadržaja spremno je za 14. "Noć muzeja", koja će pod sloganom "Velike i male revolucije" biti održana danas od 17 časova do jedan sat iza ponoći.

Tanjug
I Tanjug spreman za "Noć muzeja"

Uz premijerno otvaranje veličanstvenih zdanja i ekskluzivnih lokacija, "Noć muzeja" će predstaviti više od stotinu zanimljvih sadržaja, među kojima i izložbu fotografija iz bogatog istorijskog arhiva novinske agencije Tanjug.

Kako Tanjug javlja

Tanjug koji je nastao na velikom društvenom i istorijskom preobražaju, svedočio je o velikim i malim događajima, koji su menjali svet i tako ga i sam menjao. Sedamdesete 20. veka u tadašnjoj Jugoslaviji, a naročito Beogradu, deo su tih velikih preobražaja koje je zabeležio Tanjug i čije fragmente čuva u svojoj bogatoj foto arhivi sa oko 3.5 miliona negativa.

Fest koji je doneo svetski glamur u Beograd, "Kosa" koja je s Brodveja stigla pravo u Atelje 212, Zastavin "stojadin", računari koji su krenuli da osvajaju svet, samo su neki od velikih društvenih preobražaja koji su zabeleženi kamerom Tanjugovih fotoreportera, a ekskluzivno će biti prikazani u 14. "Noći muzeja".

Kroz više od 60 fotografija iz Tanjugovog arhiva biće prikazano doba koje za mnoge predstavlja vreme novih ideja u kulturi, umetnosti i celokupnom društvu, vreme preobražaja, boljeg standarda i nade.

Od "prozora u svet" do najstarijeg Kurana

Neispričana priča o Beogradskom sajmu biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice.

Cela Evropa u znaku muzeja

Od 17 časova pa sve do jedan sat iza ponoći u subotu će će, pored Srbije, šetati posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja širom Evrope.

Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je "prozor u svet", mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte.

Kuriozitet ovogodišnje manifestacije biće otkriven u Šejh Mustafinom Turbetu, na Dorćolu, gde će biti predstavljen jedan od najstarijih Kurana na svetu, koji potiče iz 16. veka i samo za ovu noć stiže iz privatne kolekcije na razgledanje svim posetiocima.

U Belom dvoru pripremljena je izložba posvećena susretima Nikole Tesle i članova kraljevske porodice Karađorđević, uz priznanja, odlikovanja i diplome kojima su Karađorđevići nagrađivali ovog velikog naučnika.

U Kazamatima Vojnog muzeja na Kalemegdanu svi zainteresovani dobiće priliku da vide kako su izgledale i kako su se menjale policijske uniforme kroz vreme, koje se sve oružje koristilo, ali i ordenje koje se dodeljivalo.

Biće predstavljen i legat Miše Blama, sa njegovim pismima i fotografijama, uz džez uživo u novootvorenom džez kulturnom centru, a 50 godina od mjuzikla "Kosa", simbola antiratnog bunta šezdesetih godina, biće obeleženo u prvoj diskoteci na Balkanu - "Kod Laze Šećera".

Tanjug
Večaras svi u muzeje: Srbija još jednom deo Evrope i sveta

Vreme, vespa i srpska avijatika

Najčešća tema - vremenske prilike, dobija svoje odgovore na pitanja u "Noći muzeja" - kako je izgledao razvoj meteorologije i hidrologije u Srbiji, a kako dnevnik osmatranja Vladimira Jakšića iz 1848. godine, saznaće svi posetioci Prve srpske opservatorije u kojoj će biti izloženi originalni dokumenati i kopije iz 19. veka.

U Vespa muzeju će biti organizovana šetnja kroz istoriju vespe i predstavljena posebno napravljena "vespa Nol", posvećena našem teniseru.

Za ljubitelje aviona i letenja Muzej vazduhoplovstva pripremio je izložbu "Srpska avijatika u Velikom ratu 1914-1918", a ispraćanje Šabata sa rabinom Isakom Asielom kao i upoznavanje sa blagoslovom svetlosti zvanim Avdala, samo su delići onoga što očekuje posetioce beogradske Sinagoge.

Tanjug
Beogradski "krivi toranj": Crkva Sv. Ante Padovanskog

Bulgakov, Jung, Frojd...

U Muzeju srpskog lekarskog društva biće predstavljena izložba "Veliki bum vibrato terapije", a vođene ture kroz "krivi toranj beogradski" čekaju na prve posetioce Crkve Sv. Ante Padovanskog u "Noći muzeja".

Velike ljubavi revolucionara

"Noć muzeja" će obeležiti i stogodišnjicu Oktobarske revolucije iz ugla zanimljive priče burnih ljubavnih života vođa i revolucionara - od Lenjina, Trockog, Kastra i mnogih drugih obrađena je tema onih koji su se voleli u svim tačkama dok je svet goreo.

Zemlja partner 14. "Noći muzeja", Republika Koreja, premijerno će predstaviti u UK "Parobrod" izložbu "Tajno nasleđe" koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu - Luvru, a koja obuhvata dela korejske umetnica He Sun Li, modele inspirisane hanbokom - tradicionalnom korejskom nošnjom.

Na 50. godišnjicu od objavljivanja u celosti romana "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova u Ruskom domu je postavljena izložba "Rukopisi ne gore" o ovom "romanu nad romanima" i njegovom piscu, koju upotpunjuju fotografije Jelene Martinjuk inspirisane tim romanom.

Ljubitelji psihologije u Doktorovoj kuli dobiće priliku da upoznaju hronologiju života i revolucionarna učenja Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga.

Jedna od najlepših žena svog vremena i po svemu jedinstvena pojava u našoj kinematografiji - velika glumica Olivera Marković biće predstavljena izbliza u Jugoslovenskoj kinoteci.

Sedamdeset godina od uvođenja prvog trolejbusa, jednu lepu beogradsku priču kroz retrospektivu originalnih fotografija i vozila ispričaće muzej "Kovačnica GSP", dok će se na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu plesati u stilu ranih šezdesetih u prisustvu sportskih asova.

Beogradska Sinagoga biće specijalno otvorena samo 20. maja, a sve avanture velikog Samija, simbola Beogradskog zoološkog vrta ispričane ove majske noći.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online