Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.05.2017.
11:19
D. N. Petrović - Vesti A

Glumom brane rodnu grudu

Dugo će ovogodišnji Đurđevdan ostati u sećanju profesorima i studentima Učiteljskog fakulteta iz Prizrena koji su, nakon progona sa svojih ognjišta i tužnog odlaska iz Dušanovog grada na Bistrici, 1999. godine svoj novi dom (još se nadaju da je - privremeni) našli u Leposaviću, na severu Kosova.

D. N. Petrović
U Zvečanu: Biljana Pavlović i njene devojke

Povod za dugo sećanje ovoga puta, na sreću, nisu pogromi srpskih svetinja, barikade, upadi ekstremnih Albanaca, ni sukobi sa stranim vojnicima, već jedan prelep kulturni događaj koji će dugo pamtiti i žitelji Leposavića.

Svojom prvom pozorišnom predstavom, komedijom "Rada radilica i Žica ubica", članovi Dramske sekcije ovog fakulteta oduševili su sugrađane u prepunoj sali Centra za kulturu "Sava Dečanac" i ispisali jednu od najlepših stranica ponosne i burne istorije ove visokoškolske ustanove.

Vežbaju pola godine

Iako kao organizovana dramska grupa postoje i zajedno vežbaju samo šest meseci, budući učitelji i vaspitači, predvođeni svojim profesorom dr Boškom Milovanovićem, izmamili su gromoglasne aplauze probrane publike iz Leposavića, Leška, Zvečana, Kosovske Mitrovice i drugih mesta na severu Kosova.

- Drago nam je da je naša predstava lepo pripremljena, to nam je podstrek da se pokažemo i u drugim gradovima Kosova i Metohije, sledeće je u Gračanici. Obrazujući studente za učitelje i vaspitače, na našem fakultetu aktivno radimo i na nenastavnim aktivnostima, osim Dramske grupe, imamo hor, recitatorsku, likovnu i druge sekcije. Svi studenti dobijaju priliku da iskažu svoj talenat, interesovanje je veliko - kaže profesor Milovanović, osnivač Dramske grupe i autor predstave.

Ponovo Rašanke

Profesor doktor Biljana Pavlović osnivač je i poznate etno-grupe Rašanke iz Starog Rasa (Novog Pazara), koja je imala velike uspehe u Srbiji i inostranstvu, a jedno vreme nije radila... Na radost brojnih poštovalaca, Rašanke su se iznova okupile i odnedavno ponovo sa novim snagama, među kojima ima i studenata Učiteljskog fakulteta u Leposaviću, vredno vežbaju i čuvaju izvornu narodnu pesmu, tradiciju i duh ovog kraja.

- Komedija predstavlja antipod dve devojke, one koja izlazi u klubove i sluša jednu vrstu muzike i druge štreberke. Obe na kraju srednje škole odlučuju da upišu učiteljski fakultet. Izlaze u klub i tu nastaje preokret, tu "Rada radilica" pronalazi ono čega nije bilo u knjigama, a njena drugarica "Žica" uviđa produkte obrazovanja "štreberke". Monolog među njima otkriva: šta je to čemu čovek teži - ističe o predstavi njen autor, profesor Milovanović.

Jedan od nastupa u Gračanici

Akterke predstave, buduće vaspitačice, Tijana Majstorović i Jelena Vukomanović, kažu da im je izuzetno lepo i zanimljivo da uz učenje "treniraju" i glumu.

Ekipa za ponos

Tim za ponos na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću okupila je i profesor muzike dr Biljana Pavlović, koja već nekoliko godina diriguje studentskim horom Kosovske devojke i sa svojim studentkinjama pesmom rasteruje tugu i prkosi svim nedaćama sa kojima se suočavaju Srbi od Leposavića i Gračanice do Štrpca i Istoka.

Đurine i Amfilohijeve pesme

Hor Učiteljskog fakulteta u Leposaviću trenutno radi na snimanju pesme Đure Jakšića "Često te u snu snivam" iz opusa "Ljubav" za koju je muziku napisala profesor doktor Biljana Pavlović, a varijacije na temu dr Petar Ilić sa Akademije umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, uz čiju klavirsku pratnju hor povremeno nastupa.
Profesorka Pavlović ponosna je i na muziku koju je napisala za tekst pesme "Vidovdane, moj očinji vide", čiji je autor mitropolit Amfilohije Radović, koji je sa zadovoljstvom dao blagoslov da Biljanin hor otpeva i snimi spot za pesmu.

- U mirisu zgaženog božura, o kome pevamo, pronalazimo snagu za opstanak na svojim ognjištima. Horsko pevanje zastupljeno je u našoj nastavi, studenti pokazuju veliko interesovanje i ljubav prema pevanju i mimo obaveznog programa. Pored obrazovnog i vaspitnog rada sa studentima, kao deo svoje radne obaveze profesori našeg fakulteta vide i razvijanje kulturnog i zabavnog života u sredini u kojoj rade i žive. Čuvanje tradicije, negovanje izvornog stvaralaštva i jačanje duhovnosti srpskog naroda ostalog na rodnoj grudi smatramo patriotskim činom i vidom borbe u odbrani Kosova - naglašava dr Biljana Pavlović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online