Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.05.2010.
23:29
Tanjug A

Monografija srpske baštine

U muzeju Ras u Novom pazaru u nedelju uveče je predstavljena monografija "Svetska baština - Srbija" i otvorena izložba posvećenu srpskim spomenicima kulture sa UNESKO-ve liste svetske baštine.

Sopoćani


Promovišući monografiju, koja na reprezentativan način u slici i reči predstavlja naše spomenike kulture koji se nalaze na UNESKO-voj listi svetske baštine, ministar kulture Nebojša Bradić je rekao da njeno objavljivanje upravo doprinosi zaštiti našeg kulturnog nasleđa.


On je kazao da kulturnu baštinu treba da štitimo, predstavljamo i otkrivamo prvo nama samima, pa onda i svetu.

Srpska baština na UNESKO listi

 

Na listi svetske kulturne baštine nalaze se Studenica od 1986. godine, Stari Ras sa Sopoćanima od 1979, četiri spomenika na Kosovu i Metohiji - manastir Visoki Dečani koji je upisan 2004, a od 2006. godine su mu kao ugrožena kulturna baština pridruženi i Pećka Patrijarsija i Gračanica i crkva Bogorodica Ljeviška.
Gamzigrad, odnosno Romulijana, jedini je od naših arheoloških lokaliteta na UNESKO listi i upisan je 2007.godine.

Bradić je ukazao i na praktičan cilj kulturne baštine, koja može da bude bitan faktor kulturnog turizma, privrednog i ekonomskog razvoja uopšte, zato što, po njegovim rečima kultura nije potrošač, već je pokretač.


Bradić je istakao da identitet koji postoji u ovom delu naše zemlje: mešavina srpsko-vizantijskog i otomanskog nasleđa, predstavlja veliki kvalitet i bogatstvo koje ovaj kraj nosi.


"Spomenici kao što su Stari Ras, Petrova crkva, Sopoćani zavređuju pažnju budućih gostiju ovog mesta, ali i stručnjaka koji ovde dolaze", rekao je ministar.

Bogorodica Ljeviška


Bradić je podsetio da je monografija do sada objavljena na engleskom, nemačkom, kineskom jeziku i da se spremaju prevodi na francuski, ruski, italijanski...


Monografija je već predstavljena u Leposaviću na Kosovu i Metohiji, Zaječaru, a nakon Novog Pazara biće promovisana u Kraljevu.


U prisustvu zvanica, među kojima su bili ministar bez portrelja Sulejman Ugljanin i ambasador Turske u Beogradu Ahmed Suha, Bradić je najavio da će nakon Srbije ova knjiga biti predstavljena i na brojnim skupovima širom sveta: u Lajpcigu, Pekingu, Šangaju, Parizu...


Direktorka republičkog Zavoda za zaštitu spomenika Vera Pavlović-Lončarski rekla je da je svetsko nasleđe zaveštanje prošlosti u kojem živimo i da treba da ga ostavimo budućim generacijama, kako bi se i oni upoznali sa bogatstvom koje imamo.

Lista svetske baštine sadrži 890 lokaliteta kulturnog i prirednog bogatstva.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online