Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.05.2015.
05:43
A. Vučićević, J. Oluić - Vesti A

Mladost dijaspore očarala prestonicu

Narodne pesme, igre i želja za očuvanjem srpskih korena je jedinstvena poruka koju su po ko zna koji put poslali matici učesnici jubilarne 20. evropske smotre srpskog folklora dijaspore održane u Beogradu.

M. Karović, V. Sekulić
Kolce i iza scene: Druženje folkloraša u Sava centru

Mladi iz zemalja zapadne Evrope kao da su se slili u Beograd sa svih strana na trodnevni takmičarski skup najrazigranije mladosti srpske dijaspore i na najbolji način odslikali svu svoju nostalgiju i ljubav, podsetivši Beograd da iskrenijih i sigurnijih čuvara srpskih korena i tradicije, Srbija - nema!

Nenad Milenković

- Zadovoljni smo kako je ovogodišnja Evropska smotra srpskog folklora dijaspore protekla. Mi smo se s druge strane, kao domaćini - gosti srpske prestonice potrudili da tokom našeg trodnevnog boravka u Beogradu podsetimo da je očuvanje srpskih korena najvažnije za opstanak jedne države. Predstavljanje smo počeli u petak uveče modnom revijom narodnih nošnji, Delta sitiju, a u subotu i nedelju je bio takmičarski deo u narodnim srpskim igrama. Maticu smo još jednom pokušavali da podsetimo da postojimo i da očekujemo samo malo uzvraćenog poštovanja i ljubavi. Ma gde bili u Evropi, mi dišemo i živimo za Srbiju - rekao je za "Vesti" domaćin ovogodišnje Folklorijade Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora iz Švajcarske, pokušavajući kroz nekoliko rečenica da prenese koliko Srbe u rasejanju boli loš odziv aktuelne vlasti prema njima.

Da je to tako uverila se i reporterska ekipa "Vesti", jer se umesto aktuelnog gradonačelnika Beograda na svečanom takmičarskom otvaranju u subotu pojavila samo zamenica gradonačelnika Andrea Radulović.

- Ovo je sjajna priliku da se na jednom mestu nađe i promoviše srpska istorija, kultura i tradicija, zato Grad Beograd podržava ove predivne mlade ljude koji noseći tradicionalnu srpsku nošnju pokazuju da su ponosni na svoje korene - rekla je Radulovićeva koja se već u narednom takmičarskom delu nije pojavila.

Promenljivo vreme, kiša i sunce su se smenjivali, ali razigranoj srpskoj mladosti to kao da nije smetalo.

- Prvi put sam u Beogradu i oduševljen sam. Rođen sam u Frankfurtu. Dete sam iz mešovitog braka. Majka Sabina je Nemica, a otac Srbin Ljubomir je Republike Srpske iz Novog Grada. Imam trojicu braće, dvojica su sa mnom u Beogradu i sve što ima veze sa našim srpskim korenima

Kristina Nikolić

istražujemo i učimo. Jednostavno ponosimo se našim srpskim korenima. Srpska istorija u kultura su riznica i u njoj uživamo kroz igru i pesmu. Zato nam je upoznavanje sa Beogradom dobrodošlo - kaže Mihajlo Dragutin Đurić student ekonomije.

O rodoljublju i želji da upoznaju svoje korene govori i podatak da su 3.500 mladih iz rasejanja tokom trodnevnog boravka u Beogradu iskoristila za obilazak svih turističkih atrakcija od Kalemegdana, preko Knez Mihailove do muzeja, ali i noćnog života.

- Živim u Hajlbronu igram u KUD Šumadiji, a ljubav prema našim korenima razvila sam uz roditelje i drugarice. Oduševljena sam Beogradom, a koliko sam oduševljena našim korenima možda najbolje govori podatak i da studiram slavistiku - rekla nam je 25-godišnja Adrijana i dodala da je naša prestonica od svih gradova koje videla najlepša.

Najvrednije što naš narod ima

- Ono što će se dešavati tokom ova tri dana u Beogradu pokazalo je ono najvrednije što ima naš narod, a to je srpska mladost. Sva društva na najbolji način neguju tradiciju, istoriju i kulturu srpskog naroda i Beograd treba da bude ponosan što je imao priliku sve da ugosti. Ova mladost i ako je došla izdaleka pokazala je koliko voli svoje korene. Iz Beograda odlaze srećni jer su se makar nijansu više upoznali sa srpskom prestonicom kulture i tradicije - kazao je za "Vesti" Mićo Ćetković predsednik udruženja Nemačke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online