Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.10.2014.
12:58
Beta A

Uglješa Šajtinac dobitnik Nagrade EU za književnost

Srpski pisac Uglješa Šajtinac jedan je od 13 dobitnika Nagrade EU za književnost za 2014. koja se dodeljuje najperpektivnijim mladim piscima u Evropi, objavljeno je u sredu na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Dobitnik Nagrade EU za književnost: Uglješa Šajtinac
 

Kako je saopštila Evropska komisija, među dobitnicima je i Ognjen Spahić iz Crne Gore, Ben Bluši iz Albanije, Milen Ruskov iz Bugarske, Jan Nemec iz Češke, Makis Citas iz Grčke, Odni Eir sa Islanda, Janis Jonevs iz Letonije, Armin Ohri iz Lihtenštajna, Pjer J. Mejlak sa Malte, Marent de Mor iz Holandije, Birgil Oguz iz Turske i Evi Vajld iz Ujedinjenog kraljevstva.

Šajtinac: “Sasvim skromni darovi“ i dalje iznenađuju

Pisac Uglješa Šajtinac izjavio je da mu je drago da ta knjiga i dalje iznenađuje i da je stalno na putu do čitalaca, preneo je njegov izdavač Arhipelag.

"Na to što sada sledi ljubazno sam informisan od dobitnice iste nagrade od pre nekoliko leta Jelene Lengold. Mogući prevodi, kokteli i prijemi. Dobro za knjigu, lepo za književnost", rekao je Šajtinac posle proglašenja imena dobitnika priznanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

"Ova nagrada je posvećena najboljim mladim i perspektivnim autorima u Evropi, bez obzira na zemlju iz koje dolaze ili jezik kojim govore. Cilj ove nagrade je da istakne najbolje što evropska moderna književnost može da ponudi, te da podstakne prekograničnu prodaju i promoviše prevođenje, objavljivanje i čitanje književnosti drugih zemalja", rekla je komesarka EU za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliju.

Dramski pisac, pripovedač i romansijer Uglješa Šajtinac rođen je 1971. u Zrenjaninu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti 1999. u Beogradu.

Napisao je romane "Čuda prirode" (1993), "Nada stanuje na kraju grada" (2002) i "Sasvim skromni darovi" (2011), za koji je dobio Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu "Bora Stanković".

Najpoznatije drame su mu "Hadersfild" (2005) po kojem je snimljen i istoimeni film (2007), "Rekviziter" (1999), "Banat" (2007) i "Lepet mojih plućnih krila" (2009).

Nagrada Evropske unije za književnost je otvorena za zemlje koje učestvuju u programu EU za finansiranje kulturnog i kreativnog sektora Kreativna Evropa.

Svaki nagrađeni dobiće 5.000 evra, a njegova dela biće dodatno promovisana u međunarodnim okvirima, dodaje se u saopštenju u kojem se ohrabruju i izdavači dela nagrađenih pisaca da konkurišu za grantove EU za prevod, "da bi se pobedničke knjige prevele na druge jezike i probile se na nova tržišta".

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će biti uručene 18. novembra u Briselu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online