Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.09.2014.
04:24
S. Sudar - Vesti A

Tuga i lepota za Milunku i Nadeždu

Ivanka Jevtović je prikazala odnos prema precima oduživši dug ostavljajući svoj doprinos srpskoj umetnosti. Njen postupak je trostepen - sećanje, tuga i lepota. Sećanje, kao obavezujuća veza sa svim precima, tuga, jer se nije ostvarilo ono što su sanjali, ni Nadežda ni Milunka. I na kraju, lepota, koja se sa dobrotom upotpunjuje i lekovito deluje na sve one koji su spremni da je prime. Ovom postavkom dominira jedan ornamentalni segment, vizantijsko srce, simbol ljubavi i pokušaj autora da nadomesti sve do sada propušteno.

Izložba je izazvala veliko interesovanje javnosti
 


Ovo je na otvaranju autorske izložbe Ivanke Jevtović pod nazivom "Sećanje - tuga i lepota", u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, posvećenoj srpskim heroinama Milunki Savić i Nadeždi Petrović, rekao ugledni istoričar Dušan Milovanović, čija izložba srpskih srednjovekovnih ornamenata "Osvežavanje memorije" posle Pariza gostuje u Kini.

Buđenje emocija

Otvaranju ove jedinstvene izložbe, koju posetioci mogu da pogledaju do 20. septembra 2014, prisustvovao je državni sekretar Zoran Đorđević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ličnosti iz javnog života i mnogobrojni poštovaoci umetnosti koji nisu krili emocije i oduševljenje pred uzvišenom lepotom umetničkog stvaralaštva Ivanke Jevtović.

Izložba je organizovana u čast jubileja, 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Koristeći tehniku kolaža u panelima, do stilizacije elemenata uniforme i narodne nošnje u modelima visoke mode, kroz ram i srce kao simbole sećanja, akademska slikarka i i dizajnerka Ivanka Jevtović ostvarila je snažnu emociju s porukom da prošlost ne sme da se zaboravi.


Veliki rat je predstavljen kolažima i modelima visoke mode, kolekcijom kojom je Ivanka Jevtović nedavno otvorila Dane Srbije u Parizu.

Modeli su inspirisani srpskom uniformom i narodnom nošnjom, stilizovani u ženski model visoke mode, a ukrašeni su ornamentima u obliku srca u dezenu i trodimenzionalnom asocijacijom na ordenje kao ukras. Izloženi su i prazni beli ramovi s vizantijskim srcima od pleksiglasa i rukom oslikanim motivima fresaka koji otvaraju prozore duše u kojima boravi sećanje.


Kreativna, inovativna, ponesena snažnom inspiracijom, Ivanka Jevtović je kroz porodično i kolektivno sećanje satkala svoj zapis koji je krunisala ornamentima fresaka iz manastira raško-moravske škole.
- Ja sam u svom stvaralaštvu oslonjena na srpsku srednjovekovnom tradiciju, pa je bilo neminovno da vizantijska baština bude okosnica u stvaranju ovih modela. Srce mi je puno što su svilena dugmad su izrađena u Velikoj Hoči, a posebno sam ponosna što je ukrasna srca u pleksiglasu izradio moj brat Ivan Jevtović i time smo zajednički ostavili sećanje i na naše pretke koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu - kaže Ivanka Jevtović, dobitnica Nagrade ULUPUDS-a za životno delo za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju umetnosti, koja je još pre četiri godine počela da stvara ovu nesvakidašnju umetničku priču.


Po njenim rečima, ovo je projekat koji će trajati naredne četiri godine, a prati period od 1914. do 1918. godine. Njegov prvi deo je upravo ova izložba koja će vremenom oživeti u interakciji sa publikom, a sve u znak sećanja na stogodišnjicu Velikog rata

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.09.2014. 08:23
Milunka Savić i Nadežda Petrović su dve velike zene!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online