Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.06.2014.
18:56
Beta A

Noć muzeja 7. juna

Manifestacija Noć muzeja biće organizovana u subotu 7. juna na 63 lokacije u Beogradu, a povodom 11. godišnjice manifestacije simbolično će biti priređeno 11specijalnih izložbi, najavili su organizatori.

Nakon odlaganja zbog poplava, posetioci će narednog vikenda imati priliku da vide bogat program (Foto: Arhiva)
 

U Pedagoškom muzeju studenti Farmaceutskog fakulteta predstaviće apoteku s početka 20. veka, a u Manakovoj kući biće organizovana izložba šešira i trendova koje je tokom jednog veka pratio taj modni detalj.

Muzej Narodnog pozorišta predstaviće Beograd 18. veka i arhitektonska zdanja koja je projektovao Aleksandar Bugarski, dok će Gradsko saobraćajno preduzeće pokazati tramvaj od pre 100 godina.


Ustanova kulture Parobrod organizovaće demonstraciju tehnike slikanja peskom i kreiranje peščanog filma, dok će u Domu vojske biti izložena dela Ilije Bašičevića Bosilja, jedinog umetnika iz Srbije koji je zastupljen u Rokfelerovoj umetničkoj kolekciji.

Muzej Nikole Tesle predstaviće ličnu umetničku kolekciju tog naučnika koja sadrži dela holandskih majstora pejzaža, azijske umetnost, karikature, dizajna, vajarstva i akvarele sa predstavama životinja koje je Tesli tokom pola veka dopisivanja slikala Mej Klajn.

Železnički muzej izložiće makete vozova od kojih će neke prvi put biti predstavljene javnosti, a u Konaku kneza Miloša biće otvorena izložba koja predstavlja žene u Prvom svetskom ratu.

Galerija SULUJ organizuje umetničku radionicu u kojoj će vajari Irena Dimitrijević Rabovljević i Vuk Ljubisavljević od starih predmeta i uspomena praviti nova umetnička dela.

Samo u Noći muzeja za posetioce će biti otvorena zgrada nekadašnje Jadransko-podunavske banke, jedno od najimpresivnijih arhitektonskih zdanja sagrađeno pre 90 godina u kojem je danas smeštena Alfa banka.

U Noći muzeja posetioci mogu da vide izložbe o masonima u Beogradu, maketu Meštrovićevog Vidovdanskog hrama, legat Pavla Vujisića, postavku o svadbenim običajima u Srbiji i brojne druge.

Noć muzeja trebalo je da bude održana u subotu 17. maja, ali je zbog poplava u Srbiji toga dana bilo organizovano prikupljanje pomoći za ugrožene, a manifestacija je odložena za 7. jun.

Karte kupljene za 17. maj važe i za 7. jun, a deo prihoda od prodatih ulaznica namenjen je za obnovu muzeja oštećenih u poplavama, navodi se u najavi organizatora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online