Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 08.12.2013.
20:47
B92, Srna A

Vučić donirao 100.000 evra za Andrićgrad

"Od Aleksandra Vučića dobili smo ček na 100.000 evra kao pomoć za završetak objekta studentskog doma", naglasio je naš proslavljeni režiser Emir Kusturica, što znači da će biti nastavljeni radovi u Andrićgradu.

Zahvaljujući donaciji, radovi u Andrićgradu se privode kraju: Emir Kusturica
 

Kusturica je najavio da će u kompleksu Andrićgrada, pored postojećih spomenika Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, biti podignut i spomen-obeležje Nikoli Tesli pred zgradom preduzeća "Hidroelektrane na Drini", zatim Mehmed-paši Sokoloviću, kao i Meši Selimoviću.


"Ubuduće ćemo težiti ka tome da se ne postavljaju kopije već postojećih spomenika, već da se teži originalnim rešenjima, pa smo već u pregovorima da akademik Janković uradi bistu Ive Andrića koja će naći mesto u Andićgradu", dodao je Kusturica.


Ostalo je još da se izgradi vizantijski i srpski dvor i karavan saraj, za šta je već obezeđen kamen u Hercegovini.


"U obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata aktivno je uključeno istorijsko odeljenje Andrićevog instituta, u okviru koga će se do Vidovdana naredne godine pripremiti 12 emisija na ovu temu", rekao je Kusturica.
 

Kusturica na otkrivanju spomenika Njegođu u Andrićgradu

Kusturica je istakao da će Andrićev institut više pažnje posvetiti 1918. godini gde će se naučnim radovima i drugim projektima dokazati da Prvi svetski rat nije izazvao "pucanj Gavrila Principa u austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, već hici austrijskog vojnika preko Drine".


Kusturica, podsetimo, planira da snimi dokumentarni televizijski film o ovom događaju, o uzrocima i posledicama ovog rata.


Idejni tvorac Andrićgrada dodao je da će na Fakultetu lepih umetnosti od oktobra naredne godine, na više smerova u četiri generacije, studirati 160 studenata i da će univerzitet, u okviru koga će se nalaziti, biti privatnog karaktera.


"Na njemu će predavači biti najslavnija imena iz sveta filma i pozorišta, a studentima će biti na raspolaganju jedna bioskopska dvorana i biblioteka sa 4.000 knjiga", naveo je Kusturica.


Slavni režiser je rekao da će pozorište biti završeno do Vidovdana iduće godine i da će u njemu, za svečano otvaranje Andrićgrada, biti izveden pozorišni komad Srđana Koljevića koji govori o drami prilikom suđenja Gavrilu Principu.


"To će biti prigodnije i aktuelnije, a za najavljenu premijeru opere `Na Drini ćuprija` pričekaćemo 2015. godinu", rekao je Kusturica.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.12.2013. 21:04
jel vaznije to kamenje,i spomenici,nego narodne kuhinje,oboleli od raka,socijalno ugrozeni,gladna deca..pa pola Srbije zivi u bedi! to je moglo da se gradi u neka bolja vremena!
Nedelja 08.12.2013. 21:47
Ne znam... ja ne bih primio pare od dramosera, pa ni da mi život zavisi od toga... Pogotovo što znam da to čak ni nisu NjEGOVE pare.. Što se Njegoša tiče - Njega je jedan CRNjANSKI opisao rečima : "„до Његоша, над нама се облаци тмуре, патња је општа, и разлива се бескрајно, без смисла. Све је епско, сиви бездан куд погледам.“ ja ne zavređujem ni cipele da im očistim....
Nedelja 08.12.2013. 22:53
Кустурица је цар царева, Српска историја је тако богата да ће имат посла за пет живота.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online