Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.10.2013.
20:27
Beta A

Ršumović i Tokarčuk otvorili Sajam knjiga

Spisateljica iz Poljske Olga Tokarčuk i pisac Ljubivoje Ršumović otvorili su večeras 58. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, koji će do 27. oktobra predstaviti 442 izlagača iz Srbije i 48 iz inostranstva.

Predstavnica Poljske, zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg sajma knjiga, Olga Tokarčuk rekla je na otvaranju manifestacije da je srećna što ima čast i privilegiju da "otvara svet književnosti" u Beogradu koji je gorko iskusio najnoviju istoriju.

"Tragovi rata ostavili su rane ne samo u tkivu grada, nego i u svesti njegovih žitelja. Istina, Beograd je isto tako prestonica zemlje koja se uprkos nevelikoj teritoriji jasno i postojano odražava na kulturnoj, a narocito književnoj mapi Evrope", rekla je Tokarčuk.

Kompjuter ''preti'' knjigama : Ljubivoje Ršumović

Ona je kazala da su u Beogradu živeli i radili veliki pisci poput Iva Andrića, Danila Kiša, Miodraga Bulatovića, Milorada Pavića i Davida Albaharija, i poželela da 58. Sajam knjiga bude uspešan izdavačima, autorima, knjižarima, novinarima i pre svega čitaocima.

Otvarajući sajam, Ljubivoje Ršumović podsetio je na istoriju pisma i pismenosti u Srbiji i poručio da knjiga, koja u raznim oblicima postoji više od 2.500 godina, neće nestati uprkos novim izumima i elektronskim dostignućima.

"Teško je poverovati da sve te nove, maloletne igračke, ma koliko korisne, poput kompjutera, mogu da ugroze knjigu sa preko dve i po hiljade godina teškog iskustva", rekao je Ršumović.

On je podsetio i na pouku Vuka Karadžića da svaka srpska književna reč prevedena na strani jezik znači pruženu ruku u svet, a osvrnuo se i na izostanak Srbije s ovogodišnjeg Frankfurtskog sajma knjiga. Ršumović je pozdravio odluku organizatora da prvi put ove godine na Sajmu knjiga bude otvoren poseban paviljon za decu, i kako je rekao, kao ogorčeni protivnik svake vrste zatvaranja, proglasio ovogodišnju manifestaciju knjige otvorenom.

58. Beogradski sajam knjiga

Na Beogradskom sajmu knjiga gostuju pisci iz Poljske, Belgije, Luksemburga, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i regiona, a organizatori manifestacije najavili su i 60 posebnih sajamskih programa. Poljska, počasni gost sajma, pored ostalih predstaviće pisce Kšištofa Vargu, Pjotra Pažinjskog, Dariju Dobrolencku, Joanu Hetman Krajevsku, Lukaša Golembiovskog i Olgu Tokarčuk.

Ambasada Poljske na sajmu će organizovati i gostovanja izdavača, književnih kritičara, lektora, prevodilaca i analitičara tržišta knjige, a predstaviće i svoje iskustvo u zaštiti autorskih prava i usvajanju evropskih standarda.

Među gostima sajma biće i pisci Kristijan Karlson, Tarik Ali, Tobijas Fos Oliver Cile, Džon Ralston Sol, Kostas Duzinas, Mauricio Lazarato, Danijel Gegen, Gi Helminger, Mihael Martens, Donato Karizi i drugi. Biće organizovano prikupljanje knjiga za javne biblioteke u Srbiji, a Sajam će dodeliti i nagrade izdavaču godine, za izdavački poduhvat, dečju literaturu, kao i priznanje "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.10.2013. 20:52
Ето, доживесмо да се и у Београду нешто лепо дешава.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online